Μπορεί το CDU στη Γερμανία (το οποίο αναμένεται να ηγηθεί στην επόμενη κυβέρνηση της χώρας) να θέλει να σταματήσει προς το παρόν την αποξήλωση παλαιών πυρηνικών σταθμών, αλλά οι εταιρείες του κλάδου αντιτίθενται σε κάτι τέτοιο. Κοιτώντας κανείς τη «μεγάλη εικόνα», οι Γερμανοί πολιτικοί δεν έχουν αποφασίσει ακόμη πώς θα αντιμετωπίσουν τους παροπλισμένους πυρηνικούς σταθμούς.
Οι υπεύθυνες ενεργειακές εταιρείες, ωστόσο, έχουν ξεκάθαρη στάση: “Η επανεκκίνηση του πυρηνικού σταθμού μας στο Neckarwestheim θα χρειαζόταν περίπου πέντε έως επτά χρόνια. Τεχνικά και με πολλά χρήματα, πολλά πράγματα είναι δυνατά. Το ερώτημα είναι πόσο λογικό θα ήταν αυτό”, δήλωσε ο Γκέοργκ Σταματελόπουλος, επικεφαλής της εταιρείας ενέργειας της Βάδης-Βυρτεμβέργης EnBW, στη Στουτγάρδη την Τετάρτη 26 Μαρτίου 2025.
Το προηγούμενο βράδυ, το CDU – CSU και το SPD είχαν καταλήξει σε συμφωνία για θέματα ενέργειας και κλίματος στις συνομιλίες τους για τον συνασπισμό. Ωστόσο, το θέμα που αφορά στην πυρηνική ενέργεια εξακολουθεί να είναι αμφιλεγόμενο. Το CDU – CSU προτείνει «τεχνικό κατάλογο». Ανάλογα με το στάδιο του παροπλισμού, η Εταιρεία Ασφάλειας Εγκαταστάσεων και Αντιδραστήρων, η Επιτροπή Ασφάλειας των Αντιδραστήρων και η TÜV (Οργανισμός Τεχνικής Επιθεώρησης) πρόκειται να ελέγξουν εάν είναι ακόμη δυνατή η επανέναρξη της λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών που έκλεισαν πιο πρόσφατα με «λογικά τεχνικά και οικονομικά έξοδα».
Μέχρι τότε θα πρέπει να σταματήσει η αποξήλωση των εργοστασίων, συνεχίζει. Ωστόσο, η παράγραφος εξακολουθεί να βρίσκεται σε αγκύλες, σύμφωνα με την Handelsblatt. Αυτό σημαίνει ότι οι κύριοι διαπραγματευτές του CDU-CSU και του SPD πρέπει τώρα επιτέλους να ξεκαθαρίσουν το θέμα. Ωστόσο, οι διαχειριστές των εργοστασίων είναι επιφυλακτικοί σχετικά με τέτοια σχέδια.
Στις 15 Απριλίου 2023, οι τρεις τελευταίοι αντιδραστήρες, Emsland (RWE), Neckarwestheim 2 (EnBW) και Isar 2 (Eon), αποσύρθηκαν από το δίκτυο. Η σταδιακή κατάργηση των πυρηνικών ρυθμίζεται από τη νομοθεσία στη Γερμανία. Λόγω της κρίσης εφοδιασμού μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων παρατάθηκε. Έκτοτε, υπήρξε έντονη συζήτηση στη Γερμανία για την επιστροφή στην πυρηνική ενέργεια.
Η Γερμανία διχάζεται μπροστά στην αποξήλωση παλαιών πυρηνικών αντιδραστήρων
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, το CDU και το CSU τόνισαν ιδιαίτερα την επιθυμία τους να ενεργοποιήσουν εκ νέου τους αντιδραστήρες προκειμένου να έχουν πιο διαρκώς διαθέσιμη ισχύ στο γερμανικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Σε αντίθεση με τους πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας, τον άνθρακα ή το φυσικό αέριο, η ηλιακή και η αιολική ενέργεια είναι διαθέσιμη μόνο όταν ο ήλιος λάμπει ή ο άνεμος. Αυτό οδήγησε σε πολύ υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στο χρηματιστήριο κατά καιρούς, ιδίως τον περασμένο χειμώνα, καθώς οι διαθέσιμες δυναμικότητες ήταν σπάνιες.
Ωστόσο, μια εκπρόσωπος της RWE τόνισε μετά από έρευνα ότι η επανεκκίνηση των παλαιών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής ήταν μια «καθαρά πολιτική απόφαση». Ο Διευθύνων Σύμβουλος της RWE, Μάρκους Κρέμπερ (Markus Krebber), τόνισε επίσης στην ετήσια συνέντευξη Τύπου πριν από λίγες ημέρες ότι αν και όλα ήταν τεχνικά δυνατά, έπρεπε να τεθεί το ερώτημα πόσο λογικό ήταν αυτό.
Η διακοπή της αποσυναρμολόγησης των αντιδραστήρων θα συνδεόταν με υψηλό κόστος «Έχουμε ξεπεράσει το σημείο σε αυτή τη χώρα όπου πρέπει να επαναφέρουμε στο δίκτυο τους κλειστούς πυρηνικούς σταθμούς», εξήγησε επίσης ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης εταιρείας ενέργειας στη Γερμανία σε μια συζήτηση με επενδυτές στα τέλη του περασμένου έτους. Αν και αυτό είναι τεχνικά εφικτό, «αν κοιτάξετε τα εμπόδια και ειδικά το κόστος που συνεπάγεται, νομίζω ότι είναι πολύ μη ρεαλιστικό».
Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της EnBW, Σταματελόπουλο, μόνο μερικοί μήνες αποξήλωσης θα κόστιζαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ: “Κάθε μέρα διάλυσης κοστίζει χρήματα. Γι’ αυτό η EnBW διέλυσε γρήγορα το εργοστάσιο”. Δεδομένου του τρέχοντος επιπέδου αποσυναρμολόγησης, οποιαδήποτε αλλαγή θα ήταν δύσκολη. Επομένως, δεν μπορεί να συστήσει ένα μορατόριουμ στους πολιτικούς.
Επιπλέον, οι τρεις εναπομείνασες πυρηνικές εταιρείες διαμαρτύρονται ότι υπάρχει έλλειψη αδειών, ειδικευμένων εργαζομένων και, κυρίως, οικονομική ασφάλεια. Απαιτείται μια μακροπρόθεσμη συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με σταθερές τιμές, καθώς οι πυρηνικοί σταθμοί δεν είναι πλέον κερδοφόροι λόγω του αυξανόμενου αριθμού αιολικών και ηλιακών σταθμών, διαβεβαίωσε ο CEO της RWE, Κρέμπερ.
Εκπρόσωπος της Eon, της οποίας η θυγατρική Preussen Elektra αποσυναρμολογεί τον πυρηνικό σταθμό Isar 2, είπε επίσης: «Φυσικά, όλα μπορούν να εξεταστούν – όλοι πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι η διάλυση έχει προχωρήσει καλά». Η εκ νέου θέση σε λειτουργία θα ήταν πολύ απαιτητική από τεχνική και κανονιστική άποψη. Επομένως, όποιος θέλει να σταματήσει ή να αντιστρέψει τη διαδικασία αποσυναρμολόγησης πρέπει να αναρωτηθεί σε ποιο χρόνο και με ποιο κόστος θα πρέπει να γίνει αυτό και εάν ο υπολογισμός θα εξακολουθεί να αξίζει τον κόπο.
Διαβάστε ακόμη