Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει αλλαγές στην ενεργειακή νομοθεσία της ΕΕ ως μέρος της επόμενης δέσμης προτάσεών της για τη μείωση του ρυθμιστικού φόρτου για τις βιομηχανίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, δήλωσαν στο Reuters πηγές με γνώση του θέματος.
Οι Βρυξέλλες έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια να αφαιρέσουν στρώματα γραφειοκρατίας που, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, τις θέτουν σε μειονεκτική θέση έναντι της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου η κυβέρνηση Τραμπ περιορίζει επιθετικά τις ρυθμίσεις.
Συζητήσεις για την απλούστευση ενεργειακών πολιτικών της ΕΕ
Αφού δημοσίευσε τον περασμένο μήνα ένα πρώτο κύμα των λεγόμενων προτάσεων «απλούστευσης» για την περικοπή των κανόνων υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας, η Επιτροπή αξιολογεί τώρα τρόπους απλούστευσης των ενεργειακών πολιτικών της ΕΕ, δήλωσαν πέντε πηγές με γνώση των σχεδίων.
Οι συζητήσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, αλλά θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος μιας δέσμης μέτρων για τον περιορισμό του ρυθμιστικού φόρτου για τις εταιρείες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης που αναμένεται τον Απρίλιο. Ωστόσο, δύο από τις πηγές δήλωσαν ότι η δέσμη αυτή αναμένεται να καθυστερήσει μέχρι τον Μάιο. Τρεις από τις πηγές δήλωσαν ότι η οδηγία της ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση περιλαμβάνεται στις πολιτικές που αξιολογούνται.
Η οδηγία θέτει δεσμευτικούς στόχους για το μπλοκ για τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας. Απαιτεί από τις εταιρείες να ελέγχουν τη χρήση ενέργειας και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή σχέδια για τη διαχείριση της κατανάλωσής τους.
Μία από τις πηγές δήλωσε ότι η Επιτροπή εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να απλοποιήσει μία από τις κύριες πολιτικές του μπλοκ για την κλιματική αλλαγή, τον νόμο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο οποίος θέτει δεσμευτικούς στόχους για τις χώρες να επεκτείνουν τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει αν η επόμενη δέσμη μέτρων θα στοχεύει στους ενεργειακούς κανόνες της ΕΕ.
Η προσπάθεια για τη μείωση της γραφειοκρατίας έχει ισχυρή υποστήριξη από τις βιομηχανίες, οι οποίες διαμαρτύρονται ότι οι κανονισμοί επιβαρύνουν την ανταγωνιστικότητα και τους πόρους, εκτρέποντας κεφάλαια μακριά από επενδύσεις στην καινοτομία.
Ωστόσο, τα σχέδια έχουν επικριθεί από ορισμένους επενδυτές, αριστερούς νομοθέτες και ακτιβιστές, οι οποίοι δήλωσαν ότι το πρώτο κύμα συγκεντρωτικών προτάσεων θα απονεύρωνε την εταιρική λογοδοσία και θα δημιουργούσε ένα ασταθές επενδυτικό περιβάλλον ανατρέποντας πρόσφατα συμφωνημένους νόμους.
Διαβάστε ακόμη