Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμφώνησε σε μια πρόταση για αμοιβαία παύση των επιθέσεων σε ενεργειακές εγκαταστάσεις ως αρχικό βήμα στην προσπάθεια του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να τερματίσει τον πόλεμο, ο οποίος ξεκίνησε με την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας πριν από τρία χρόνια, αναφέρει το Bloomberg. «Ένα από τα πρώτα βήματα προς τον πλήρη τερματισμό του πολέμου θα μπορούσε να είναι η διακοπή των επιθέσεων σε ενεργειακές και άλλες πολιτικές υποδομές», ανέφερε ο Ζελένσκι σε δήλωσή του στην πλατφόρμα X, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ την Τετάρτη. «Υποστήριξα αυτό το βήμα και η Ουκρανία επιβεβαίωσε ότι είναι έτοιμη να το εφαρμόσει».

Ο Τραμπ, ο οποίος είχε στο παρελθόν έντονες αντιπαραθέσεις με τον Ζελένσκι, χαρακτήρισε την τηλεφωνική τους συνομιλία «πολύ καλή», ενώ ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ την περιέγραψαν ως «φανταστική». Ο Τραμπ, ο οποίος σε κάποια φάση είχε διακόψει την αποστολή όπλων και την ανταλλαγή πληροφοριών με την Ουκρανία, υποσχέθηκε νέα υποστήριξη, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Μάικ Ουόλτζ.

Ο Ζελένσκι «ζήτησε επιπλέον συστήματα αεράμυνας για την προστασία των πολιτών του, ιδιαίτερα συστήματα Patriot», και «ο Πρόεδρος Τραμπ συμφώνησε να συνεργαστεί μαζί του για να βρει τι είναι διαθέσιμο, ιδιαίτερα στην Ευρώπη», ανέφεραν. Οι προσφορές υποστήριξης προς την Ουκρανία ήρθαν μία ημέρα μετά από μια φιλική συνομιλία του Τραμπ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος αποδέχθηκε την ιδέα μιας παύσης των επιθέσεων σε ενεργειακές εγκαταστάσεις, αλλά δεν έδωσε κανένα σημάδι ότι εγκαταλείπει την απαίτησή του η εκεχειρία του Τραμπ να εξαρτηθεί από τη διακοπή της παροχής όπλων και πληροφοριών στην Ουκρανία, καθώς και τη διατήρηση των εδαφών που έχει καταλάβει η Ρωσία κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ο Τραμπ προσφέρθηκε ακόμα και να βοηθήσει στη διαχείριση της ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας και των πυρηνικών της εγκαταστάσεων, προσθέτοντας ότι «η αμερικανική ιδιοκτησία αυτών των εγκαταστάσεων θα ήταν η καλύτερη προστασία για αυτή την υποδομή», σύμφωνα με τον Ρούμπιο και τον Ουόλτζ. «Ο Πρόεδρος Τραμπ μοιράστηκε λεπτομέρειες της συνομιλίας του με τον Πούτιν και τα βασικά ζητήματα που συζητήθηκαν», δήλωσε ο Ζελένσκι. Ο Ρούμπιο και ο Ουόλτζ ανέφεραν ότι «τεχνικές ομάδες θα συναντηθούν στη Σαουδική Αραβία τις επόμενες ημέρες για να συζητήσουν την επέκταση της εκεχειρίας στη Μαύρη Θάλασσα, με στόχο μια πλήρη κατάπαυση του πυρός».

Ο Ζελένσκι δήλωσε αργότερα στους δημοσιογράφους, μέσω τηλεδιάσκεψης από το Ελσίνκι, ότι δεν αισθάνθηκε καμία πίεση από τον Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους και ότι δεν τέθηκαν επιπλέον όροι για τη μερική εκεχειρία. Είπε επίσης ότι οι ομάδες των ΗΠΑ και της Ουκρανίας θα συναντηθούν στη Σαουδική Αραβία από τις 22 έως τις 24 Μαρτίου.

Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Βουλγαρία, Έρικ Ρούμπιν, που είναι πλέον ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής στην Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ «προσπαθεί να παρουσιάσει ότι ο Πούτιν συμφώνησε στην πρόταση του Τραμπ. Αλλά δεν το έχει κάνει. Και φαίνεται πως δεν έχει πρόθεση να συμφωνήσει σε μια απλή εκεχειρία». Ο Ρούμπιν ανέφερε ότι ο Πούτιν «προσπαθεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη διαδικασία για να διαπραγματευτεί τους πραγματικούς, τελικούς στόχους της Ρωσίας, αντί να συμφωνήσει να σταματήσει τις μάχες και τους βομβαρδισμούς».

Βελτίωση στις σχέσεις Τραμπ και Ζελένσκι μετά την αποτυχημένη συνάντηση στις ΗΠΑ

Ο Τραμπ και ο Ζελένσκι είχαν μια αποτυχημένη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο τον Φεβρουάριο, μια δημόσια ρήξη μεταξύ των δύο ηγετών, που ανέδειξε τις διαφορές τους, καθώς ο Τραμπ δίνει προτεραιότητα σε έναν γρήγορο τερματισμό των συγκρούσεων και στην αποκατάσταση των σχέσεων με τον Πούτιν. Η προσφορά του Πούτιν να σταματήσει τις επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας έρχεται μετά από έναν δύσκολο χειμώνα, κατά τον οποίο η Ρωσία είχε ήδη μειώσει τις επιθέσεις καθώς ο καιρός ζεσταίνεται. Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία έχει στοχοποιήσει ρωσικά διυλιστήρια για να μειώσει τις προμήθειες καυσίμων και τα έσοδα της Ρωσίας.

Η Ρωσία κατέχει τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας της Ουκρανίας στην περιοχή της Ζαπορίζια από τις αρχές του πολέμου. Ο Ζελένσκι δήλωσε την Τετάρτη από το Ελσίνκι ότι απλές υποσχέσεις από τον Πούτιν για παύση των επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές δεν θα ήταν αρκετές για να σταματήσει η Ουκρανία τις επιθέσεις της στις ρωσικές ενεργειακές εγκαταστάσεις. Ανέφερε ότι τη νύχτα, η Μόσχα στοχοποίησε ενεργειακές και μεταφορικές υποδομές, καθώς και δύο νοσοκομεία. Την ώρα που μιλούσε το βράδυ της Τετάρτης, είπε ότι 107 ρωσικά drones βρίσκονταν στον ουρανό πάνω από τη χώρα του.

Ο Ουκρανός ηγέτης επανέλαβε πριν από την κλήση με τον Τραμπ ότι η χώρα του δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τις περιοχές που κατέχει τώρα η Ρωσία ως ρωσικές, προαναγγέλλοντας νέες εντάσεις, καθώς τόσο ο Τραμπ όσο και ο Πούτιν έχουν δηλώσει ότι κάποια εδάφη θα χαθούν. Ο απεσταλμένος του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, δήλωσε την Τετάρτη σε συνέντευξη στο Bloomberg Television ότι πιστεύει πως μπορεί να επιτευχθεί μια πλήρης εκεχειρία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας «σε λίγες εβδομάδες» και ότι μια συνάντηση μεταξύ Τραμπ και Πούτιν είναι «πιθανό να πραγματοποιηθεί».

Διαβάστε ακόμη