Περισσότερο από το 1/3 των αμοιβαίων κεφαλαίων ESG που διατίθενται στην αγορά της ΕΕ εξακολουθούν να επενδύουν σε εταιρείες με ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύθηκε στην Handelsblatt.

Συνολικά, σχεδόν 4800 αμοιβαία κεφάλαια είχαν επενδύσει πρόσφατα περισσότερα από 120 δισεκατομμύρια ευρώ σε τέτοιες εταιρείες.

Η γερμανική περιβαντολλογική οργάνωση Urgewald και η ένωση Facing Finance, η οποία συνυπογράφει το έγγραφο, περιλαμβάνουν εταιρείες που προωθούν έργα άνθρακα, πετρελαίου ή φυσικού αερίου ή δεν έχουν παρουσιάσει αξιόπιστο σχέδιο για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα. Οι έξι μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες, για παράδειγμα, αντιστοιχούν σε κεφάλαια ESG συνολικού ύψους 23 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το ESG σημαίνει περιβαλλοντική, κοινωνική και υπεύθυνη εταιρική διακυβέρνηση.

Η Γιούλια Ντουσλαφ (Julia Dubslaff), οικονομική αναλύτρια της Urgewald, πιστεύει ότι οι επενδυτές παραπλανώνται. «Οι διαχειριστές κεφαλαίων πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων κλιμακώνουν περαιτέρω την κλιματική κρίση», λέει η Ντουσλαφ. Η ανάλυση αποκαλύπτει «μαζική πράσινη πλύση» στα ευρωπαϊκά αμοιβαία κεφάλαια ESG, σύμφωνα με το έγγραφο.

Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων κατηγορούνται εδώ και καιρό ότι παρουσιάζουν ορισμένα από τα αμοιβαία κεφάλαια βιωσιμότητας ως πιο πράσινα από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Η θυγατρική της Deutsche Bank, DWS, έχει ήδη τιμωρηθεί με πρόστιμο εκατομμυρίων στις ΗΠΑ για τέτοιου είδους «πράσινη πλύση», ενώ η εισαγγελική έρευνα στη Γερμανία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Μια έρευνα από διάφορους οίκους μέσων ενημέρωσης, στην οποία συμμετείχε και η Handelsblatt, είχε ήδη αποκαλύψει τον Απρίλιο του περασμένου έτους τις επιζήμιες για το κλίμα επενδύσεις των ευρωπαϊκών προϊόντων ESG. Οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζουν επανειλημμένα ότι θέλουν επίσης να υποστηρίξουν τις εταιρείες στη μετατροπή προς την κλιματική ουδετερότητα.

Τα γερμανικά κεφάλαια ESG επενδύουν επίσης σε ορυκτά καύσιμα

Προκειμένου να καταστούν οι ονομασίες των προϊόντων πιο διαφανείς για τους επενδυτές, η ευρωπαϊκή εποπτική αρχή Esma εισήγαγε για πρώτη φορά τυποποιημένους κανόνες ονομασίας για τους τίτλους των αμοιβαίων κεφαλαίων βιωσιμότητας.

Τα προϊόντα με τους όρους «περιβάλλον», «αντίκτυπος» ή «βιωσιμότητα» πρέπει να συμμορφώνονται με αυστηρότερα κριτήρια αποκλεισμού των επενδύσεων σε άνθρακα, πετρέλαιο ή φυσικό αέριο το αργότερο έως τα τέλη Μαΐου.

Εάν οι όροι ESG πρόκειται να παραμείνουν μέρος της ονομασίας, πολλοί διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων θα πρέπει να προσαρμόσουν τα χαρτοφυλάκιά τους μέχρι τότε.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Urgewald, περισσότερα από 2.000 αμοιβαία κεφάλαια ESG που επηρεάζονται από τις κατευθυντήριες γραμμές της Esma είχαν επενδύσει 38 δισεκατομμύρια ευρώ σε εταιρείες ορυκτών καυσίμων το καλοκαίρι του 2024.Ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, η Blackrock, αντιπροσώπευε περισσότερα από έξι δισεκατομμύρια ευρώ. Η γαλλική τράπεζα Crédit Agricole και ο πάροχος κεφαλαίων της Amundi αντιπροσώπευαν 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις σε ορυκτά.

Σύμφωνα με τον Urgewald, τα σχετικά με το Esma κεφάλαια του μεγαλύτερου διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων της Γερμανίας DWS επένδυσαν σχεδόν 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε εταιρείες ορυκτών καυσίμων, ακολουθούμενα από την Union Investment με περισσότερα από 900 εκατομμύρια ευρώ.

Ο επενδυτικός οίκος του ταμιευτηρίου Deka και η Allianz είχαν ο καθένας πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις σε ορυκτά σε αντίστοιχα κεφάλαια. Επιπλέον, υπάρχουν και επενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια ESG που δεν επισημαίνονται ως τέτοια.

Οι εταιρείες που χαρακτηρίζονται ως ορυκτές από την Urgewald δεν συμπίπτουν με εκείνες που πρέπει να αποκλειστούν βάσει της ευρωπαϊκής οδηγίας για την ονομασία. Ωστόσο, επηρεάζεται η πλειονότητα των εταιρειών από τις ορυκτές βιομηχανίες που ερευνά η Urgewald, λέει η -συγγραφέας Fiona Hauke.

Πολλά ταμεία βιωσιμότητας δεν καλύπτονται από την οδηγία για την ονομασία

Προκειμένου να αποφύγουν την αναγκαστική πώληση εταιρειών, πολλοί πάροχοι θα μπορούσαν σύντομα να αλλάξουν τα ονόματα των αμοιβαίων κεφαλαίων αειφορίας τους.

Ως εκ τούτου, η Hortense Bioy, επικεφαλής της ανάλυσης βιωσιμότητας στον οίκο κεφαλαίων Morningstar, ανέμενε πρόσφατα «μια πλήρη αναδιοργάνωση του τοπίου των αμοιβαίων κεφαλαίων ESG στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με ανάλυση της Morningstar του Ιουνίου, οι γαλλικές και αμερικανικές εταιρείες θα μπορούσαν να επηρεαστούν ιδιαίτερα από τις εξαιρέσεις των ονομάτων. Εκτός από τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου Total Energies και Shell, ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης την αμερικανική σιδηροδρομική εταιρεία Union Pacific, η οποία επίσης μεταφέρει ορυκτά καύσιμα.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ανάλυση της Urgewald, η πλειονότητα των αμοιβαίων κεφαλαίων ESG που επενδύουν σε ορυκτά καύσιμα δεν καλύπτονται καν από τις νέες κατευθυντήριες γραμμές της Esma. Επομένως, περισσότερα από τα μισά κεφάλαια δεν επηρεάζονται από το αυστηρότερο μέρος του κανονισμού. Τα προϊόντα κατηγοριοποιούνται ως κεφάλαια ESG σύμφωνα με την επενδυτική τους πολιτική στο πλαίσιο του κανονισμού της ΕΕ για τη δημοσιοποίηση πληροφοριών σχετικά με τη βιώσιμη χρηματοδότηση (SFDR). Ωστόσο, αυτό συχνά δεν είναι ορατό στην ονομασία.

«Οι κανόνες ονομασίας είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα», λέει ο εμπειρογνώμονας της Urgewald ,Hauke. Ωστόσο, απαιτεί: «Μια μεταρρύθμιση του SFDR πρέπει πλέον να αποκλείει τις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα για όλα τα ταμεία αειφορίας».

Διαβάστε ακόμη