Επιφυλάξεις σε σχέση το σχέδιο δράσης της ΕΕ για την αυτοκινητοβιομηχανία εκφράζει η γερμανική βιομηχανία ενέργειας. Αυτό προβλέπει πιο ευέλικτη συμμόρφωση με τα όρια στόλου CO₂ εντός τριετίας έως το τέλος του 2027, γεγονός που θα μείωνε την ετήσια συμμόρφωση με την οριακή τιμή έως το 2030, η οποία τέθηκε σε ισχύ μόλις στην αρχή του έτους.

Πιο αναλυτικά, η Κερστίν Αντρέ (Kerstin Andreae) Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Ένωσης Ενέργειας (BDEW), εξηγεί πως «η πιο ευέλικτη συμμόρφωση με τα όρια στόλου CO₂ που προτείνει η Επιτροπή της ΕΕ στο σχέδιο δράσης της ΕΕ για την αυτοκινητοβιομηχανία μπορεί με την πρώτη ματιά να είναι κατανοητή, δεδομένων των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία στις διεθνείς αγορές».

«Ωστόσο», σημειώνει η ίδια «αυτό αποδυναμώνει το πιο επιτυχημένο μέσο της μέχρι σήμερα για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην Ευρώπη και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής εγχώριας αγοράς. Η τεχνολογική ηγεσία στην αυριανή κινητικότητα είναι ηλεκτρική. Τα ευρωπαϊκά ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν θα γίνουν πιο ανταγωνιστικά στην Κίνα εάν αρχίσουμε να πουλάμε ξανά περισσότερους κινητήρες εσωτερικής καύσης στην Ευρώπη».

Η ίδια επισημαίνει πως «μια δεύτερη πτυχή είναι ότι οι σχεδιαζόμενοι νέοι κανονισμοί θέτουν σε μειονεκτική θέση αυτούς που υιοθέτησαν από νωρίς την ηλεκτροκίνηση και έκαναν μεγάλες επενδύσεις. Αυτό επηρεάζει εξίσου τους κατασκευαστές, τους προμηθευτές και τους τομείς της ενέργειας και των υποδομών φόρτισης. Οι αξιόπιστες συνθήκες πλαισίου είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την ιδιωτικά χρηματοδοτούμενη επέκταση των εγκαταστάσεων φόρτισης πριν από την αύξηση των ηλεκτρικών οχημάτων. Η επιβράδυνση της αύξησης του οχήματος αυτού τώρα και ταυτόχρονα η απαίτηση περαιτέρω επέκτασης της προσφοράς φόρτισης δεν είναι προφανώς οριστική και κάθε άλλο παρά αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη πολιτική ηλεκτροκίνησης».

«Ως εκ τούτου, η Επιτροπή της ΕΕ και η επόμενη ομοσπονδιακή κυβέρνηση καλούνται να αντισταθμίσουν τη μειωμένη ορμή των ορίων του στόλου CO2 αλλού».

Η γερμανική βιομηχανία, από πλευράς της, τονίζει πως «είναι σημαντικό να σταλεί ένα σαφές μήνυμα για την ενίσχυση της ζήτησης. Μια ματιά στις γειτονικές μας χώρες Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Αυστρία και Νορβηγία δείχνει ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με επιτυχία. Τα βιώσιμα φορολογικά κίνητρα για τα ηλεκτρικά οχήματα παρουσιάζουν σαφή πλεονεκτήματα έναντι των δαπανηρών προγραμμάτων επιδοτήσεων. Αυτό μπορεί, αλλά δεν χρειάζεται, να κοστίσει περισσότερα χρήματα στους φορολογούμενους. Σε τελική ανάλυση, τα μέτρα από την πλευρά της ζήτησης είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της τοποθεσίας και της ανταγωνιστικότητας και για τη διασφάλιση θέσεων εργασίας στην Ευρώπη. Μόνο σε μια ισχυρή ηγετική αγορά μπορούν οι εταιρείες να αναπτύξουν με επιτυχία προϊόντα και υπηρεσίες», καταλήγει η πρόεδρος.

Διαβάστε ακόμη