Η Ευρώπη θέτει ως προτεραιότητα τις στρατιωτικές δαπάνες ως απάντηση στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, γεγονός που οδήγησε σε σημαντικές περικοπές στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης που σχετίζεται με το κλίμα. Δισεκατομμύρια ευρώ που είχαν αρχικά διατεθεί για την αντιμετώπιση των κλιματικών επιπτώσεων, όπως οι πλημμύρες, οι ξηρασίες και οι κυκλώνες στις φτωχότερες χώρες, ανακατευθύνονται τώρα για τη στήριξη των στρατιωτικών προϋπολογισμών, δημιουργώντας μια πιθανή κρίση για τις παγκόσμιες προσπάθειες για το κλίμα.

Οι περικοπές αυτές έρχονται καθώς αρκετές χώρες στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Ολλανδία, ανακοινώνουν σχέδια μείωσης της αναπτυξιακής βοήθειας υπέρ των αμυντικών δαπανών. Το Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, σκοπεύει να περικόψει 6 δισεκατομμύρια λίρες από τον προϋπολογισμό του για την εξωτερική βοήθεια, ενώ η Γερμανία σχεδιάζει μειώσεις ύψους σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και η Ολλανδία θα περικόψουν 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι συνέπειες για την Ευρώπη

Αυτή η ανακατεύθυνση των κονδυλίων θα μπορούσε να έχει ευρύτερες συνέπειες. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, η μείωση της βοήθειας για το κλίμα μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές εμπορευμάτων, καθώς οι χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου βιώνουν συχνότερες και σοβαρότερες κλιματικές καταστροφές. Οι επιπτώσεις αυτές είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές για την Ευρώπη, η οποία εισάγει σημαντικό μέρος των τροφίμων της από περιοχές ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που είναι επιρρεπείς σε καύσωνες και πλημμύρες. Η υποχώρηση της χρηματοδότησης για το κλίμα κινδυνεύει επίσης να υπονομεύσει την παγκόσμια φήμη της Ευρώπης ως ηγέτη στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας και θα μπορούσε να μειώσει την ήπια ισχύ της σε στρατηγικά σημαντικές περιοχές. Χώρες όπως η Ρωσία, οι οποίες θα μπορούσαν να προσφέρουν εναλλακτική υποστήριξη, θα μπορούσαν να αποκτήσουν επιρροή ελλείψει ευρωπαϊκής βοήθειας.

Οι περικοπές θεωρούνται επίσης πλήγμα για τις παγκόσμιες δεσμεύσεις χρηματοδότησης του κλίματος. Λίγους μήνες μετά τη σύνοδο κορυφής COP29 στο Μπακού, όπου οι πλούσιες χώρες συμφώνησαν να παρέχουν 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βοήθεια για το κλίμα στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οικονομικές αυτές δεσμεύσεις φαίνεται πλέον όλο και πιο δύσκολο να εκπληρωθούν. Επιπλέον, η υποχώρηση των δαπανών για το κλίμα έχει επηρεάσει τις επενδύσεις σε μετοχές καθαρής ενέργειας, με τον παγκόσμιο δείκτη καθαρής ενέργειας S&P να χάνει το 40% της αξίας του από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, ενώ οι αμυντικές μετοχές έχουν εκτοξευθεί.

Η τάση αυτή αναδεικνύει τη δύσκολη ισορροπία που αντιμετωπίζει η Ευρώπη μεταξύ της αντιμετώπισης των άμεσων ανησυχιών για την ασφάλεια και της διατήρησης των μακροπρόθεσμων δεσμεύσεων για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την παγκόσμια ανάπτυξη.

Διαβάστε ακόμη