Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των κορυφαίων οικονομιών της G20 συγκεντρώνονται στη Νότια Αφρική την Τετάρτη και την Πέμπτη, σε μια συνάντηση που στιγματίστηκε από την απουσία ή την περιορισμένη συμμετοχή βασικών μελών και τις διαφωνίες σχετικά με τα κύρια ζητήματα του κλίματος, του χρέους και της ανισότητας.
Η συμφωνία σε μια δήλωση ήταν πάντα δύσκολη για μια συγκέντρωση που περιλαμβάνει τους αντιπάλους Κίνα, Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά οι διαφορές είναι πιο έντονες από ποτέ, και ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών ήταν πολύ απορροφημένοι με την εσωτερική πολιτική για να εμφανιστούν, γράφει το Reuters.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Katsunobu Kato δεν θα παραστεί, καθώς επικεντρώνεται σε μια κοινοβουλευτική συζήτηση. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ επίσης δεν θα παραστεί, όπως και ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Φάνηκε να υπάρχει μικρή ελπίδα για συμφωνία σε θέματα που ο πρόεδρος του οικοδεσπότη Σιρίλ Ραμαφόσα θεωρεί κεντρικά: ανεπαρκής χρηματοδότηση για το κλίμα από τα πλούσια κράτη, μεταρρύθμιση ενός χρηματοπιστωτικού συστήματος που τιμωρεί τις φτωχές χώρες και διεύρυνση των ανισοτήτων.
«Αυτές οι παγκόσμιες προτεραιότητες βρίσκονται σε κίνδυνο», δήλωσε ο Alex van den Heever, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Witwatersrand στο Γιοχάνεσμπουργκ, προσθέτοντας ότι ζητήματα όπως το χρέος των φτωχών χωρών δεν αποτελούν προτεραιότητα για τις ΗΠΑ ή τον ανεπτυγμένο κόσμο γενικότερα. «Με τις Ηνωμένες Πολιτείες στη θέση που βρίσκονται, είναι πολύ δύσκολο να δούμε πώς θα προχωρήσουν οι άνθρωποι».
Ο ρόλος της G20
Η Νότια Αφρική ήλπιζε να καταστήσει την G20 μια πλατφόρμα για να πιέσει τις πλούσιες χώρες να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να δώσουν περισσότερα για τη μετάβαση των φτωχότερων χωρών στην πράσινη ενέργεια και την προσαρμογή στην επιδείνωση των καιρικών συνθηκών.
«Αυτοί που είναι περισσότερο υπεύθυνοι για την κλιματική αλλαγή έχουν καθήκον … να στηρίξουν αυτούς που είναι λιγότερο υπεύθυνοι», δήλωσε ο Ραμαφόσα την περασμένη εβδομάδα.
«Αυτό που κάνει η αμερικανική προεδρία, ουσιαστικά, είναι να αναδιαμορφώνει τη συζήτηση (με το να) … επαναφέρει στοιχεία που νομίζαμε ότι είχαν επιλυθεί», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Kgosientsho Ramokgopa στο Reuters στο περιθώριο μιας ενημέρωσης της G20 την Τρίτη.
«Το πού θα οδηγήσει, κανείς δεν ξέρει», είπε, προσθέτοντας ότι ορισμένες χώρες ενδέχεται να επανεξετάσουν την κλίμακα και τον ρυθμό της μετάβασής τους από τα ορυκτά καύσιμα στην πράσινη ενέργεια ως αποτέλεσμα.
Ορισμένοι αναλυτές δήλωσαν ότι η αποχώρηση της μεγαλύτερης οικονομίας της G20 από τις συζητήσεις εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη σημασία της. Άλλοι είδαν μια ευκαιρία για να προχωρήσουν χωρίς τις ΗΠΑ.
«Θα μπορούσαν κάλλιστα να υπάρξουν συνέργειες μεταξύ μεγάλων τμημάτων αυτού που έχει απομείνει με τον αποκλεισμό των ΗΠΑ σε συγκεκριμένα θέματα», δήλωσε ο Daniel Silke, διευθυντής της εταιρείας συμβούλων Political Futures.
«Είναι μια ευκαιρία για τη Νότια Αφρική να αναλάβει τον ηγετικό της ρόλο».
Διαβάστε ακόμη