To Clean Industrial Deal, ή αλλιώς το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν) για να ταιριάξει τους πράσινους στόχους με την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας βρίσκεται «προ των πυλών». Το Clean Industrial Deal, το οποίο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου, θα αποτελέσει ένα σχέδιο – ορόσημο της θητείας της νέας Κομισιόν, ανάλογου βεληνεκούς με το EU Grean Deal της προηγούμενης Επιτροπής.
Βάσει αυτού του σχεδίου για τη βιομηχανία της Ευρώπης, θα καταρτιστούν άλλα επιμέρους Σχέδια Δράσης, τα οποία θα αντιμετωπίζουν προκλήσεις ανταγωνιστικότητας σε συγκεκριμένους τομείς της βιομηχανίας. Πώς όμως βλέπουν οι επιμέρους παραγωγικοί κλάδοι της Ευρώπης το επερχόμενο Clean Industrial Deal; Ποιες είναι οι προσδοκίες τους από αυτό; Πολλοί επιμέρους κλάδοι της ευρωπαϊκής βιομηχανίας επέλεξαν αυτές τις ημέρες να αναδείξουν τις θέσεις τους και τις ελπίδες τους σε σχέση με το Clean Industrial Deal.
Ξεκινώντας με τον κλάδο των μετάλλων, το European Aluminium, ο σύνδεσμος της ευρωπαϊκής βιομηχανίας αλουμινίου, τόνισε πως βασικές δράσεις, στο πλαίσιο του Clean Industrial Deal, για τη διασφάλιση της εν λόγω βιομηχανίας θα ήταν η υιοθέτηση νέων μέτρων για τη μείωση του κόστους αντιστοίχισης των μεταβαλλόμενων προμηθειών ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας με τα σταθερά προφίλ κατανάλωσης των βιομηχανιών με υψηλή ηλεκτρική ένταση, όπως το αλουμίνιο, η μείωση των χρεώσεων ρεύματος και επέκταση της οικονομικής ελάφρυνσης για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, η διασφάλιση ότι η αποζημίωση του έμμεσου κόστους ETS συνεχίζεται και μετά το 2030 και ότι οι έμμεσες εκπομπές παραμένουν εκτός του πεδίου εφαρμογής του CBAM για το αλουμίνιο, η κατάργηση των εμποδίων στα PPAs ώστε να διευκολυνθεί η άμεση πρόσβαση των υφιστάμενων βιομηχανικών εγκαταστάσεων σε ΑΠΕ και η επιτάχυνση της ανάπτυξης ΑΠΕ για τη διασφάλιση προσιτής, καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Eurometaux, η ευρωπαϊκή ένωση μετάλλων, επικεφαλής της οποίας είναι ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, CEO της Metlen Energy & Metals, ανέφερε πως το Clean Industrial Deal πρέπει να διασφαλίσει προσιτή ενέργεια για την τροφοδοσία της βιομηχανίας μετάλλων, να μειώσει τη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις αδειοδότησης για νέα έργα και να ενισχύσει τις εμπορικές πολιτικές για τη διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού.
Οι θέσεις του κλάδου των ΑΠΕ και του φυσικού αερίου
Στον τομέα των ΑΠΕ, το SolarPower Europe, ο σύνδεσμος για την ευρωπαϊκή βιομηχανία ηλιακής ενέργειας, σχολίασε πως «η ατζέντα ανταγωνιστικότητας της ΕΕ πρέπει να ενισχύσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ευελιξία και την ηλεκτροδότηση για να διασφαλίσει προσιτή ενέργεια και μια ισχυρή βιομηχανική βάση». Από την πλευρά του, ο Christoph Podewils, Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κατασκευαστών της Ηλιακής Βιομηχανίας (ESMC), δήλωσε πως «η ΕΕ πρέπει να καθιερώσει σαφή κριτήρια Made in Europe». Το Bioenergy Europe, ο σύνδεσμος της ευρωπαϊκής αγοράς βιοενέργειας, επισήμανε πως «το Clean Industrial Deal πρέπει να ενισχύσει τη θέση της ΕΕ στην κατασκευή καθαρών τεχνολογιών, όπως η βιοενέργεια. Το σχέδιο πρέπει να δημιουργήσει ευκαιρίες αγοράς για βιομηχανίες που εδρεύουν στην ΕΕ, όπως οι κατασκευαστές λεβήτων βιομάζας και τοπικών θερμαντήρων χώρου».
To Eurogas, ο σύνδεσμος της ευρωπαϊκής βιομηχανίας φυσικού αερίου, σχολίασε πως για να είναι πραγματικά αποτελεσματικό το Clean Industrial Deal, θα πρέπει να επικεντρωθεί στη διατήρηση της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας, μέσω «ρεαλιστικών ενεργειακών πολιτικών» που θα διασφαλίζουν την πρόσβαση των βιομηχανιών σε αξιόπιστες και οικονομικά προσιτές πηγές ενέργειας, στη στήριξη της Δίκαιης Μετάβασης και μετασχηματισμού του εργατικού δυναμικού, μέσω ανάπτυξης δεξιοτήτων και προσέλκυσης νέων ταλέντων, ιδιαίτερα για αναπτυσσόμενους κλάδους όπως τα χαμηλού άνθρακα αέρια και η Δέσμευση, Αξιοποίηση και Αποθήκευση Άνθρακα (CCUS), και τέλος, η επιτάχυνση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων και χαμηλού άνθρακα αερίων, όπως για παράδειγμα το βιομεθάνιο. Το Eurogas αναφέρει, επίσης, πως η ΕΕ πρέπει να υποστηρίξει την ταχεία ανάπτυξη έργων βιομεθανίου, υδρογόνου και CCUS.
Οι προσδοκίες για πιο καθαρές μεταφορές στην Ευρώπη
Στον τομέα των μεταφορών, το Transport & Environment (T&E), ένας οργανισμός που προωθεί την απανθρακοποίηση των μεταφορών στην Ευρώπη, υπογραμμίζει πως μια στρατηγική «Κατασκευάζουμε, αγοράζουμε, προστατεύουμε την Ευρώπη» για τη στήριξη ευρωπαϊκών προϊόντων καθαρής τεχνολογίας, όπως οι μπαταρίες, θα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο του Clean Industrial Deal. Σύμφωνα με το T&E, «υπάρχει ένας ξεκάθαρος δρόμος για το “Κατασκευάζουμε στην Ευρώπη”: ενίσχυση της προσφοράς ευρωπαϊκών προϊόντων καθαρής τεχνολογίας μέσω στοχευμένων και αυστηρά προϋποθέσεων Κρατικών Ενισχύσεων». Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνει η ευρωπαϊκή βιομηχανική στρατηγική να χρηματοδοτηθεί μέσω τερματισμού των φορολογικών ελαφρύνσεων για εταιρικά αυτοκίνητα με κινητήρες ντίζελ και βενζίνης, αξιοποίησης δασμών στις εισαγωγές πετρελαίου και καθαρών τεχνολογιών, φορολόγησης των υπερκερδών από τα ορυκτά καύσιμα και κοινής χρηματοδότησης μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.
Μένοντας στον τομέα των μεταφορών, η Clean Maritime Fuels Platform, μια σύμπραξη ενώσεων για τη στήριξη εναλλακτικών καυσίμων στη ναυτιλία, καλεί την Κομισιόν να υποστηρίξει τα ανανεώσιμα και χαμηλού άνθρακα καύσιμα στο επερχόμενο Clean Industrial Deal. Όπως αναφέρεται, «η ΕΕ πρέπει να μειώσει τους επενδυτικούς κινδύνους και να επιταχύνει την παραγωγή και διανομή καθαρών καυσίμων για να διατηρήσει την ηγετική της θέση στην ενεργειακή μετάβαση». Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή βιομηχανία εναλλακτικών καυσίμων, αυτά θα επιτευχθούν, μεταξύ άλλων, μέσω της ενσωμάτωσης των καθαρών καυσίμων στο Clean Industrial Deal.
Στις αεροπορικές μεταφορές, η European Regions Airline Association (ERA), μια ένωση που εκπροσωπεί την ευρωπαϊκή αεροπορική βιομηχανία, καλεί την Κομισιόν να αναγνωριστούν τα e-SAF ως στρατηγική προτεραιότητα στο Clean Industrial Deal. Τα e-SAF ή electro-Sustainable Aviation Fuels είναι συνθετικά – βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα που παράγονται με τη χρήση ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας, νερού και CO2 από τον αέρα ή από βιομηχανικές εκπομπές. Η ERA επισημαίνει πως ο ιδιωτικός τομέας είναι έτοιμος να αυξήσει την παραγωγή τους, ωστόσο η έλλειψη μακροπρόθεσμης οικονομικής ασφάλειας, οι κίνδυνοι τιμών, η ρυθμιστική αβεβαιότητα και οι προκλήσεις για έργα πρώτης εφαρμογής επιβραδύνουν την πρόοδο.
Εξοικονόμηση ενέργειας και βιώσιμοι τρόποι θέρμανσης
Τις απόψεις τους εξέθεσαν και διάφοροι σύνδεσμοι από τους τομείς εξοικονόμησης ενέργειας και θέρμανσης – ψύξης. Πιο συγκεκριμένα, το Clean Heat Europe, ένας νέος συνασπισμός αφιερωμένος σε πιο προσιτή, προσβάσιμη και φιλική προς το κλίμα θέρμανση για τα νοικοκυριά στην Ευρώπη, σχολίασε πως «η απανθρακοποίηση των αναγκών θέρμανσης και ψύξης της Ευρώπης είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την επίτευξη των κλιματικών μας στόχων όσο και για την προστασία της βιομηχανικής μας ανταγωνιστικότητας». Σε αυτό το πλαίσιο, το Clean Heat Europe προτείνει την υιοθέτηση μέτρων που θα συμβάλουν στην επιτάχυνση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης στην καθαρή θέρμανση, θα δημιουργήσουν ισχυρή ζήτηση για καθαρές λύσεις θέρμανσης και θα κατοχυρώσουν την ποιότητα του αέρα ως θεμελιώδη αρχή της ευρωπαϊκής οικονομίας μηδενικών εκπομπών.
Η EU-ASE (European Alliance to Save Energy), η οποία προωθεί τρόπους για επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας, δήλωσε πως το «το Clean Industrial Deal πρέπει να αναγνωρίσει τον οικονομικό αντίκτυπο του βιομηχανικού οικοσυστήματος ενεργειακής απόδοσης, δημιουργώντας τις συνθήκες για συνεχή δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξη δεξιοτήτων». «Οι λύσεις ενεργειακής απόδοσης αποτελούν βασικό παράγοντα για την ανταγωνιστικότητα, την απαλλαγή από τον άνθρακα και την καινοτομία, ενώ το βιομηχανικό οικοσύστημα ενεργειακής απόδοσης είναι μια ηγετική αγορά όπου οι ευρωπαϊκές εταιρείες κατέχουν παγκόσμια πρωτοκαθεδρία», πρόσθεσε. Τέλος, η Eurima, η ευρωπαϊκή ένωση κατασκευαστών μόνωσης, τόνισε πως το Clean Industrial Deal πρέπει να εγκαινιάσει διάλογο με τη βιομηχανία ενεργειακής απόδοσης, ενισχύοντας τον καταλυτικό ρόλο των ευρωπαϊκών λύσεων και επιταχύνοντας την εξάπλωση των καθαρών τεχνολογιών.
Τι περιμένουν οι εργαζόμενοι και οι εργολάβοι από το Clean Industrial Deal
Τα αιτήματά τους εν όψει του Clean Industrial Deal εξέφρασαν και οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι στους τομείς της μεταποίησης, της εξόρυξης και της ενέργειας. Ειδικότερα, ο σύνδεσμος industriAll Europe, τόνισε πως το αίτημα των εργαζομένων για ένα φιλόδοξο ευρωπαϊκό βιομηχανικό σχέδιο περιλαμβάνει κοινωνικές προϋποθέσεις για τη δημόσια χρηματοδότηση, ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου, μέτρα εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς και ένα νομικό πλαίσιο για μια Δίκαιη Μετάβαση. «Χρειαζόμαστε άμεσα μέτρα έκτακτης ανάγκης για την προστασία των εργαζομένων και της ευρωπαϊκής βιομηχανικής ικανότητας τώρα!» καταλήγει η ανακοίνωση.
Από την πλευρά του το EuropeOn, που εκπροσωπεί τον τομέα των ηλεκτρικών εργολαβιών στην Ευρώπη, ο οποίος αριθμεί συνολικά πάνω από 1,8 εκατομμύρια επαγγελματίες που είναι υπεύθυνοι για την υλοποίηση της ενεργειακής και ψηφιακής μετάβασης, υπογραμμίζει, με αφορμή το Clean Industrial Deal, πως «πριν επικεντρωθούμε στην αναβάθμιση και επανεκπαίδευση, πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουμε την έλλειψη εργατικού δυναμικού. Η απανθρακοποίηση και η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών βιομηχανιών βασίζονται πρωτίστως σε ένα επαρκές σε αριθμό και κατάλληλα καταρτισμένο εργατικό δυναμικό». Συνεχίζοντας, τονίζει πως «για να λυθεί η έλλειψη προσωπικού στον τομέα των εγκαταστάσεων, προτείνουμε μια στρατηγική τριών σημείων: Επέκταση της δεξαμενής τεχνικών σπουδαστών και εργαζομένων, αναβάθμιση δεξιοτήτων του υπάρχοντος εργατικού δυναμικού και επανεκπαίδευση επαγγελματιών από άλλους κλάδους».
Διαβάστε ακόμη