Ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός EDF δεν αναμένει να λάβει την τελική απόφαση για την κατασκευή έξι νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στη χώρα πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2026, δήλωσε την Παρασκευή ο Διευθύνων Σύμβουλος Λικ Ρεμόν, μετά από προειδοποιήσεις ελεγκτών σχετικά με αβεβαιότητες στη χρηματοδότηση και τον σχεδιασμό. Όπως αναφέρει το Reuters, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε το 2022 ένα σχέδιο για την κατασκευή έξι νέων αντιδραστήρων από την κρατική εταιρεία, με στόχο την ανανέωση του γηράσκοντος πυρηνικού της στόλου, με τις κατασκευές να ξεκινούν το 2027.

Η EDF, η οποία διαχειρίζεται τον μεγαλύτερο πυρηνικό στόλο στην Ευρώπη, είχε δηλώσει πέρυσι ότι η τελική επενδυτική απόφαση (FID) θα ληφθεί στα τέλη του 2025 ή στις αρχές του 2026. Το κόστος είχε εκτιμηθεί το 2023 στα 67 δισεκατομμύρια ευρώ (70,12 δισ. δολάρια). Τον περασμένο μήνα, το γαλλικό Ελεγκτικό Συνέδριο συνέστησε στην εταιρεία να μην λάβει την τελική επενδυτική απόφαση πριν οριστικοποιήσει τα σχέδια και εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση. Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Παρασκευή, καθώς η EDF ανακοίνωσε τα ετήσια αποτελέσματά της, ο Ρεμόν δήλωσε ότι η απόφαση αναμένεται πλέον “γύρω στο δεύτερο εξάμηνο του 2026”.

Μείωση στα κέρδη της EDF

Τα βασικά κέρδη της EDF μειώθηκαν το 2023 στα 36,5 δισ. ευρώ (38,28 δισ. δολάρια), από 39,9 δισ. ευρώ το 2022, επηρεασμένα από τη μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Με την αύξηση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη χαμηλή ζήτηση, οι ώρες κατά τις οποίες οι τιμές της αγοράς ήταν κάτω από 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα σχεδόν τριπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2023, ανέφερε η εταιρεία. Ο Ρεμόν προειδοποίησε για μείωση της EBITDA κατά 7-9 δισ. ευρώ φέτος, επισημαίνοντας ότι οι χαμηλές τιμές θα αποτελέσουν πρόκληση για την EDF.

Ο Νικολά Γκόλντμπεργκ, συνεργάτης της συμβουλευτικής εταιρείας Columbus Consulting στο Παρίσι, δήλωσε: “Εάν η EDF δεν καταφέρει να αποπληρώσει το χρέος της φέτος μέσω των κερδών της, αυτό θα μπορούσε να είναι ανησυχητικό, καθώς θα σημαίνει ότι το χρέος που προέρχεται από τις εργασίες συντήρησης παραμένει και μειώνει την ικανότητα της εταιρείας να χρηματοδοτεί επενδύσεις μέσω δανεισμού.”

Η EDF δήλωσε ότι το καθαρό χρέος της το 2024 παρέμεινε σταθερό στα 54,3 δισ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη της EDF αυξήθηκαν στα 11,4 δισ. ευρώ, από 10 δισ. ευρώ το 2023, κυρίως λόγω της μείωσης των απομειώσεων στο βρετανικό πυρηνικό έργο Hinkley Point C, που έχει καθυστερήσει εδώ και χρόνια. Ο Ρεμόν δήλωσε επίσης ότι η εταιρεία συνεχίζει να αναζητά νέους επενδυτές για το έργο, μετά την αποχώρηση του Κινέζου εταίρου CGN. Επιπλέον, η EDF κατέγραψε ζημία 900 εκατ. ευρώ στο υπεράκτιο αιολικό πάρκο Atlantic Shores στις ΗΠΑ, για να αντικατοπτρίσει “το νέο αμερικανικό πολιτικό τοπίο”, όπως ανέφερε ο Ρεμόν.

Διαβάστε ακόμη