Σήμερα στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, η εκτελεστική αντιπρόεδρος Henna Virkkunen παρουσίασε την κοινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ύπατης Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (HRVP) για την ενίσχυση της ασφάλειας και της ανθεκτικότητας των υποθαλάσσιων καλωδίων. Η πρωτοβουλία αυτή, η οποία είχε αρχικά ανακοινωθεί από την Πρόεδρο Ursula von der Leyen στις 9 Φεβρουαρίου στο Βίλνιους, αποσκοπεί στην πρόληψη, τον εντοπισμό, την αντιμετώπιση, την ανάκαμψη και την αποτροπή απειλών κατά αυτής της κρίσιμης υποδομής.

Σημασία των υποβρυχίων καλωδίων

Τα υποβρύχια καλώδια επικοινωνίας και ηλεκτρισμού είναι ζωτικής σημασίας για την ΕΕ, καθώς συνδέουν τα κράτη μέλη, τα νησιά και τα παγκόσμια δίκτυα. Διευκολύνουν το 99% της διηπειρωτικής διαδικτυακής κίνησης και υποστηρίζουν την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ και τις υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ωστόσο, πρόσφατα περιστατικά απείλησαν βασικές υπηρεσίες, αναδεικνύοντας την ανάγκη για ενισχυμένη ασφάλεια.

Βασικά μέτρα που εισήχθησαν

Η κοινή ανακοίνωση περιλαμβάνει τέσσερις στρατηγικούς πυλώνες:

  • Πρόληψη: Ενίσχυση των απαιτήσεων ασφαλείας, διενέργεια εκτιμήσεων κινδύνου και ιεράρχηση της χρηματοδότησης για έξυπνα καλώδια με πλεονασμούς.
  • Ανίχνευση: Ενίσχυση των δυνατοτήτων παρακολούθησης απειλών σε περιοχές-κλειδιά, όπως η Μεσόγειος και η Βαλτική Θάλασσα, ώστε να είναι δυνατή η έγκαιρη προειδοποίηση και η αποτελεσματική αντίδραση.
  • Ανταπόκριση και αποκατάσταση: Βελτίωση της διαχείρισης κρίσεων σε επίπεδο ΕΕ και αύξηση της επισκευαστικής ικανότητας για τη διασφάλιση της ταχείας αποκατάστασης των κατεστραμμένων καλωδίων.
  • Αποτροπή: Επιβολή κυρώσεων και διπλωματικών μέτρων κατά εχθρικών φορέων, αξιοποίηση της υβριδικής εργαλειοθήκης και προώθηση της «καλωδιακής διπλωματίας» με διεθνείς εταίρους.

Η πρωτοβουλία αυτή ευθυγραμμίζεται με τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της ομάδας εμπειρογνωμόνων για τις υποδομές υποβρυχίων καλωδίων, του ENISA (Οργανισμός της ΕΕ για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο) και του ΝΑΤΟ, ενισχύοντας τη δέσμευση της Ευρώπης για τη διασφάλιση των υποδομών ζωτικής σημασίας.

Επόμενα βήματα

Μεταξύ 2025 και 2026, η Επιτροπή και η HRVP, σε συντονισμό με τα κράτη μέλη και τον ENISA, θα εφαρμόσουν συγκεκριμένα μέτρα. Μέχρι το τέλος του 2025, οι βασικές δράσεις θα περιλαμβάνουν:

  • Χαρτογράφηση των υφιστάμενων και σχεδιαζόμενων υποβρυχίων καλωδίων.
  • Διενέργεια συντονισμένης αξιολόγησης κινδύνου.
  • Ανάπτυξη εργαλειοθήκης ασφάλειας καλωδίων με στρατηγικές μετριασμού.
  • Κατάρτιση καταλόγου προτεραιότητας κρίσιμων καλωδιακών έργων.

Επιπλέον, η ασφάλεια των υποβρυχίων καλωδίων θα αποτελέσει βασικό στοιχείο της Στρατηγικής Εσωτερικής Ασφάλειας και θα βασιστεί στις συστάσεις της έκθεσης Niinistö για την ενίσχυση της πολιτικής και αμυντικής ετοιμότητας της Ευρώπης.

Διαβάστε ακόμη