Μετά από μέρες διαμάχης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ουκρανίας, υπάρχουν σημάδια κινητικότητας στο θέμα της συμφωνίας για τις πρώτες ύλες. «Η Ουκρανία είναι έτοιμη για μια ισχυρή, αποτελεσματική συμφωνία επενδύσεων και ασφάλειας με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών», έγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος Bολοντιμίρ Ζελένσκι (Volodymyr Zelensky) στην πλατφόρμα X.
Είχε προηγουμένως συναντηθεί με τον ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, στο Κίεβο. Η συνάντηση ήταν παραγωγική και η συζήτηση με τον Κέλογκ ήταν καλή, είπε ο Zελένσκι. Ωστόσο, ο Κέλογκ δεν εμφανίστηκε στον Τύπο με τον Ζελένσκι όπως είχε προγραμματιστεί. Μια συνέντευξη Τύπου ακυρώθηκε κατόπιν αιτήματος της αμερικανικής πλευράς, ανέφεραν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Τραμπ συνδέει την αμερικανική βοήθεια στην Ουκρανία, η οποία έχει δεχθεί επίθεση από τη Ρωσία, για να έχει πρόσβαση στο απόθεμα σπάνιων γαιών της. Τα αποθέματα θεωρούνται οικονομικά προσοδοφόρες και στρατηγικά σημαντικές, σύμφωνα με τη Handelsblatt. Ωστόσο, ο Ζελένσκι είχε απορρίψει ένα αρχικό σχέδιο συμφωνίας από την Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με αναφορές, οι ΗΠΑ απαίτησαν το 50% των εσόδων από αυτές τις πρώτες ύλες και ήθελαν να το χρησιμοποιήσουν για να επιστρέψουν τη στρατιωτική βοήθεια που είχαν ήδη παράσχει.
Σύμφωνα με το Κίεβο, οι εγγυήσεις ασφαλείας κατά της συνεχιζόμενης ρωσικής επιθετικότητας δεν περιλαμβάνονται στο έγγραφο. «Πρέπει και μπορούμε να επιτύχουμε μια ισχυρή και διαρκή ειρήνη, ώστε η Ρωσία να μην μπορεί ποτέ να επιστρέψει με πόλεμο», είπε ο Ζελένσκι.
Τροποποιημένο σχέδιο συνθήκης από την Ουάσιγκτον
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση Τραμπ έστειλε ένα νέο σχέδιο συμφωνίας στο Κίεβο, ανέφερε η αμερικανική πύλη ειδήσεων Axios.
Ορισμένα σημεία που ήταν απαράδεκτα για την Ουκρανία άλλαξαν, ειπώθηκε, επικαλούμενη όσους εμπλέκονται στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.
Ο σύμβουλος ασφαλείας του Τραμπ Μάικ Βαλτς κάλεσε τον Ζελένσκι να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Αυτές είναι διαπραγματεύσεις. Και στις διαπραγματεύσεις διαπραγματεύεσαι». Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη εγγύηση για την Ουκρανία από τις αμερικανικές επενδύσεις στη μακροπρόθεσμη ευημερία της.
Ο Bαλτς απέδωσε τις προσβολές του Τραμπ τις τελευταίες ημέρες στην οργή για τον δισταγμό του Ζελένσκι. «Ο πρόεδρος προφανώς δημοσιοποίησε την απογοήτευσή του γιατί δώσαμε στους Ουκρανούς μια απίστευτη και ιστορική ευκαιρία για τις Ηνωμένες Πολιτείες να επενδύσουν στην Ουκρανία», είπε ο Βαλτς στον αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό Fox News που συνδέεται με τον Τραμπ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε αποκαλέσει τον Ζελένσκι δικτάτορα που δεν επιτρέπει εκλογές. Υποστήριξε επίσης ότι η Ουκρανία ευθύνεται για τη συνέχιση του πολέμου.
Ειδικός Απεσταλμένος για Διερευνητική Αποστολή
Ως απεσταλμένος του Τραμπ, ο Kέλογκ εκφωνεί την κατάσταση στην ανατολικοευρωπαϊκή χώρα με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης που διαρκεί αρκετές ημέρες. Η Ουκρανία αντιστέκεται στη ρωσική εισβολή για σχεδόν τρία χρόνια.
Οι ΗΠΑ ήταν ο σημαντικότερος υποστηρικτής της χώρας μέχρι στιγμής, αλλά ο Τραμπ απομακρύνεται δραστικά από αυτή την πορεία. Θέλει να τερματίσει τον πόλεμο – αλλά υπάρχουν αυξανόμενοι φόβοι ότι αυτός και ο αρχηγός του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσαν να λάβουν αποφάσεις πάνω από το κεφάλι της Ουκρανίας.
Δύο δολάρια που επενδύθηκαν σε drones προκαλούν ζημιά δέκα δολαρίων
Στο απογευματινό μήνυμά του, ο Ζελένσκι έκανε τον ακόλουθο υπολογισμό σχετικά με τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας σε ρωσικές στρατιωτικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις: «Για κάθε δύο δολάρια που επενδύουμε στη μεγάλη μας εμβέλεια, λαμβάνουμε ήδη σχεδόν δέκα δολάρια σε ρωσικές απώλειες».
Το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης (20.2.25), οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθέσεις με drone βαθιά στο ρωσικό έδαφος. Σύμφωνα με τις αρχές, ένας υποσταθμός στη νότια ρωσική περιοχή του Κρασνοντάρ υπέστη ζημιές δύο φορές από πτώση συντριμμιών drone. Ωστόσο, η Ουκρανία υπέστη επίσης ρωσική επίθεση με σμήνη drones το βράδυ της Παρασκευής.
Ο Μακρόν και ο Στάρμερ ταξιδεύουν στον Τραμπ
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα μεταβεί τη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον για να συζητήσει με τον Τραμπ τις ειρηνευτικές προσπάθειες για την Ουκρανία. Αυτό ανακοίνωσε το παλάτι των Ηλυσίων στο Παρίσι. Θέλει να πείσει τον Τραμπ ότι «είναι προς το συμφέρον του να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους αυτή τη στιγμή», είπε ο Μακρόν. Ο Τραμπ δεν πρέπει να επιτρέψει στη Ρωσία να κατακτήσει την Ουκρανία, γιατί διαφορετικά θα έπεφτε στα χέρια της Μόσχας και ευρωπαϊκός και αμερικανικός στρατιωτικός εξοπλισμός.
Εν όψει της ατομικής προσπάθειας του Τραμπ να βρει μια πιθανή ειρηνευτική λύση για την Ουκρανία, ο Μακρόν κάλεσε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρώπης στο Παρίσι για διαβουλεύσεις για την κρίση τη Δευτέρα. Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση ήταν το ζήτημα των ευρωπαϊκών στρατευμάτων να εξασφαλίσουν μια πιθανή κατάπαυση του πυρός. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ σχεδιάζει επίσης να ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα και να συναντήσει τον Τραμπ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, ο Στάρμερ μπορεί να ενδιαφέρεται να παρουσιάσει την έννοια της ειρηνευτικής δύναμης.
Βρετανός ΥΠΕΞ: Ο Λαβρόφ διαδίδει «κουρασμένα παραμύθια»
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι αμφιβάλλει ότι η Ρωσία είναι σοβαρή για τη διαπραγμάτευση ειρηνευτικής λύσης στην Ουκρανία.
Μετά από ομιλία του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G20 στο Γιοχάνεσμπουργκ, ο Λάμι είπε, σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων PA: «Δεν βλέπω καμία όρεξη να επιτύχω πραγματικά αυτή την ειρήνη». Δεν έχουν φτάσει κοντά σε μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων.
Στην ομιλία του που δημοσιεύθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών, ο Λάμι κατηγόρησε τον Λαβρόφ ότι διαδίδει «κουρασμένα παραμύθια» και «τη λογική του ιμπεριαλισμού μεταμφιεσμένη σε ρεαλπολιτική». «Εάν (ο αρχηγός του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ) Πούτιν είναι σοβαρός για μια διαρκή ειρήνη, τότε πρέπει να βρει έναν τρόπο προς τα εμπρός που θα σέβεται την κυριαρχία της Ουκρανίας και τον Χάρτη του ΟΗΕ, που προσφέρει αξιόπιστες εγγυήσεις ασφάλειας και που απορρίπτει τον τσαρικό ιμπεριαλισμό και η Βρετανία είναι έτοιμη να ακούσει».
Ψήφισμα του ΟΗΕ: Σφραγίζουν οι ΗΠΑ την αποδέσμευσή τους από την Ουκρανία;
Εν όψει μιας μεγάλης ψηφοφορίας για την Ουκρανία στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη, υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική διπλωματική γραμμή των Ηνωμένων Πολιτειών υπό τον Τραμπ. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχει προγραμματίσει να ψηφίσει για προσχέδιο ψηφίσματος υπέρ του Κιέβου τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου, στην επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι δυτικοί διπλωμάτες φοβούνται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να ενισχύσουν διπλωματικά την μέχρι πρότινος ρητορική αποχώρησή τους από την Ουκρανία με ψηφοφορία ενώπιον της διεθνούς κοινότητας.
Όταν ρωτήθηκε εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υποστήριζαν το σχέδιο ψηφίσματος που ζητά την πλήρη αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, ο αναπληρωτής Αμερικανός πρεσβευτής John Kelley είπε: «Πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι οδηγίες θα λάβουμε από την Ουάσιγκτον, οπότε ελπίζουμε ότι θα έρθουν σύντομα». Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμφωνήσουν με το σχέδιο ψηφίσματος που συνέταξε η Ουκρανία, αυτό θα ήταν ένα περαιτέρω βήμα για την αποστασιοποίηση της Ουάσιγκτον από το Κίεβο.
Διαβάστε ακόμη