Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 που συνδέει τη Ρωσία και τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας υπέστη ζημιές τον Σεπτέμβριο του 2022 μετά από έκρηξη. Η StreamTec Solutions, μια εταιρεία που δημιουργήθηκε από την ομάδα διαχείρισης των αγωγών Nord Stream, διεξήγαγε έρευνα σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση του Nord Stream 2 καθώς και τις μελλοντικές επιλογές, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να επαναχρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά υδρογόνου, σύμφωνα με δημοσίευμα στο offshore energy.

Ο Nord Stream 2, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε το 2021, αποτελείται από δύο παράλληλους αγωγούς, μήκους 1.230 χιλιομέτρων ο καθένας και διαμέτρου 1,2 μέτρων, οι οποίοι διέρχονται μέσω της Βαλτικής Θάλασσας από τον κόλπο Narva στη Ρωσία έως το Lubmin στη Γερμανία.

Ο αγωγός που περιγράφεται ως ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος υπεράκτιος αγωγός φυσικού αερίου που έχει κατασκευαστεί ποτέ και έχει σχεδιαστεί για τη μεταφορά 55 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως, ήταν υπό πίεση, αλλά δεν είχε ποτέ μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία.

Συγκεκριμένα, στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, προκλήθηκε σοβαρή ζημιά από εκρηκτικά στη γραμμή Α του αγωγού φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Δανίας και της Σουηδίας στη Βαλτική Θάλασσα. Ταυτόχρονα, και οι δύο αγωγοί Nord Stream 1 υπέστησαν ρήξη από εκρηκτικά.

Η StreamTec Solutions, με έδρα την Ελβετία, πραγματοποίησε τεχνική μελέτη της τρέχουσας κατάστασης και των πρόσθετων επιλογών για τη μελλοντική χρήση του αγωγού Nord Stream 2 και συνέταξε έκθεση με βάση δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες.

Η ζημιά στη γραμμή Α δεν είναι τόσο σοβαρή όσο αρχικά είχε θεωρηθεί, ενώ η γραμμή Β παραμένει άθικτη και θα μπορούσε να επαναχρησιμοποιηθεί χωρίς επισκευή.

Η Δανία χορήγησε τον περασμένο μήνα άδεια στη Nord Stream 2 AG για τη διατήρηση του αγωγού Nord Stream 2.

«Η Γραμμή Α έχει υποστεί ρήξη σε δύο σημεία κοντά στο νησί Bornholm, σε απόσταση περίπου 80 χιλιομέτρων μεταξύ τους. Αυτή η γραμμή έχει πλέον γεμίσει εν μέρει με νερό. Ωστόσο, περισσότερο από το 90% του αγωγού δεν έχει πλημμυρίσει και εξακολουθεί να είναι γεμάτο με φυσικό αέριο σε χαμηλή πίεση», δήλωσε ο Richard Taylor, Διευθυντής Υπεράκτιας Κατασκευής και συνεργάτης της StreamTec Solutions.

«Η διάβρωση στο εσωτερικό των πλημμυρισμένων τμημάτων του αγωγού είναι ελάχιστη και δεν αποτελεί απειλή για την ακεραιότητα του αγωγού, κυρίως λόγω των πολύ χαμηλών επιπέδων οξυγόνου στη Βαλτική Θάλασσα σε αυτό το βάθος και της θερμοκρασίας του νερού που είναι αρκετά χαμηλή ώστε να ελαχιστοποιείται η διάβρωση που προκαλείται από μικρόβια».

Σύμφωνα με τον Taylor, είναι τεχνικά εφικτή η επισκευή της γραμμής Α, με τα απαραίτητα εργαλεία, τον εξοπλισμό και την τεχνογνωσία να είναι άμεσα διαθέσιμα. Εάν βρεθεί περίπτωση χρήσης για επαναχρησιμοποίηση, η επισκευή του αγωγού θα κοστίσει σημαντικά λιγότερο από την κατασκευή ενός νέου, εκτός από το γεγονός ότι είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον.

Διαβάστε ακόμη