Nα μεταφέρει τις δραστηριότητες της στο εξωτερικό εξετάζει η πλειοψηφία των γερμανικών βιομηχανικών εταιρειών. Σε έρευνα που διεξήγαγε η ελεγκτική εταιρεία Baker Tilly, 78 από τις εταιρείες που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι είναι «πολύ πιθανό» ή «κάπως πιθανό» να μεταφέρουν επιχειρηματικές δραστηριότητες στο εξωτερικό. Το 23% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είναι «λιγότερο πιθανό» και μόνο το 4% δήλωσε ότι είναι «απίθανο», σύμφωνα με την Handelsblatt.
Ο Χάρτμουτ Μίλερ (Hartmut Müller), εταίρος της Baker Tilly, δήλωσε στην Handelsblatt ότι οι εταιρείες βλέπουν τον κίνδυνο η Γερμανία να χάσει οριστικά τη θέση της ως βιομηχανικό κέντρο. «Ο αριθμός των εταιρειών που εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν την παραγωγή τους στο εξωτερικό είναι σημαντικός», δήλωσε ο Müller.
Στην ερώτηση τι θα έπρεπε να αλλάξει βραχυπρόθεσμα για να παραμείνουν οι επιχειρήσεις στη Γερμανία, οι βιομηχανικές επιχειρήσεις ανέφεραν στην πρώτη θέση τις χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας (45%), ενώ στη δεύτερη, τρίτη και τέταρτη θέση ακολούθησαν οι εκκλήσεις για τυποποίηση της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ, χαμηλότερους ενεργειακούς φόρους και εισφορές και χαμηλότερα τέλη δικτύου. Μόνο στην πέμπτη θέση ήρθε το αίτημα για μείωση της γραφειοκρατίας.
Το υψηλό επίπεδο των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία αποτελεί πρόβλημα για πολλές βιομηχανικές επιχειρήσεις εδώ και χρόνια. Οι τιμές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας έχουν ηρεμήσει και πάλι μετά την κρίση ενεργειακού εφοδιασμού το 2022. Ωστόσο, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία παραμένουν υψηλές για τα νοικοκυριά και τους βιομηχανικούς πελάτες σε ευρωπαϊκή σύγκριση.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι βιομηχανικές επιχειρήσεις στη Γερμανία πλήρωσαν τις τρίτες υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους. Ήταν υψηλότερες μόνο στην Κύπρο και την Ιρλανδία.
Το τέλος του συνασπισμού των “φωτεινών σηματοδοτών” (SPD, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι) είναι επίσης ανησυχητικό.
Αυτό οφείλεται κυρίως στους υψηλούς φόρους και τις εισφορές που προστίθενται στη χονδρική τιμή στη Γερμανία. Είναι αλήθεια ότι η ακύρωση της εισφοράς για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε αυτή τη νομοθετική περίοδο έφερε κάποια ανακούφιση. Ταυτόχρονα, όμως, τα τέλη δικτύου αυξάνονται.
Επιπλέον, ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Δικτύων θέλει να αναδιοργανώσει τα προνόμια στα τέλη δικτύου για τη βιομηχανία. Πολλές εταιρείες φοβούνται υψηλές χρεώσεις. Το πρόβλημα των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας δεν έχει επιλυθεί.
Η μελέτη δείχνει ότι η πλειονότητα της βιομηχανίας είναι πρόθυμη να βοηθήσει στη διαμόρφωση της ενεργειακής μετάβασης και να κάνει τις απαραίτητες επενδύσεις. «Αλλά το να θέλεις είναι ένα πράγμα, το να μπορείς είναι άλλο. Σε τελική ανάλυση, η διεθνής ανταγωνιστικότητα των εταιρειών δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο», προειδοποίησε ο Müller.
78 από τις βιομηχανικές εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα και το 82% των προμηθευτών ενέργειας δήλωσαν ότι οι επενδυτικές τους ανάγκες αυξήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια λόγω των ενεργειακών και κλιματικών πολιτικών του συνασπισμού SPD, Πράσινων και Φιλελευθέρων. Το 86 % των βιομηχανικών εταιρειών λέει ότι η κατάρρευση του συνασπισμού τους έχει αφήσει αβέβαιους σχετικά με τη μελλοντική νομοθεσία και τον πιθανό αντίκτυπό της στις επενδύσεις τους.
Σύμφωνα με τον Müller, η μελλοντική ομοσπονδιακή κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πρόκληση της διασφάλισης αξιόπιστων και ελκυστικών συνθηκών πλαισίου μακροπρόθεσμα. «Από τη σκοπιά του κλάδου, είναι σημαντικό να καλυφθεί το χάσμα σε μια ανταγωνιστική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας».
Για τη μελέτη, η Baker Tilly ρώτησε υπεύθυνους λήψης αποφάσεων από 200 εταιρείες στον βιομηχανικό και ενεργειακό τομέα.
Διαβάστε ακόμη