Οι πρωτεύουσες της ΕΕ συμφώνησαν σε ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, καθώς οι Βρυξέλλες υπόσχονται να εντείνουν την πίεση στη Μόσχα και να αυξήσουν την υποστήριξή τους προς το Κίεβο, παρά την ταχεία ώθηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αναφέρουν οι Financial Times.

Τα νέα μέτρα που στοχεύουν στις εξαγωγές αλουμινίου και πετρελαίου της Ρωσίας έρχονται καθώς οι Βρυξέλλες φοβούνται ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να χαλαρώσει τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Μόσχας στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας που θα συναφθεί με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν χωρίς τη συμμετοχή της Ευρώπης.

Μετά την πρώτη επίσημη ημέρα των ειρηνευτικών συνομιλιών ΗΠΑ-Ρωσίας στη Σαουδική Αραβία την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο άφησε να εννοηθεί ότι οι περιορισμοί της ΕΕ στην οικονομία της Ρωσίας, την αμυντική βιομηχανία και τους ολιγάρχες και τους αξιωματούχους που συμβάλλουν στη διατήρηση του πολέμου θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος των διαπραγματεύσεων.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να βρεθεί στο τραπέζι κάποια στιγμή, διότι και αυτή έχει επιβάλει κυρώσεις», δήλωσε ο Ρούμπιο στους δημοσιογράφους.

Σε μια ανακοίνωση το περιεχόμενο της οποίας επαναλήφθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη Μόσχα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε μετά τις συνομιλίες της Τρίτης ότι οι δύο χώρες «θα θέσουν τις βάσεις για μελλοντική συνεργασία σε θέματα αμοιβαίου γεωπολιτικού ενδιαφέροντος και ιστορικές οικονομικές και επενδυτικές ευκαιρίες» μετά από μια ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία.

«Υπάρχει βαθιά ανησυχία για το πώς θα μπορέσουμε (η ΕΕ) να διατηρήσουμε την οικονομική πίεση στη Ρωσία εάν οι ΗΠΑ αποσυνδέσουν τις δικές τους κυρώσεις από τις δικές μας», δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ που συμμετέχει στο πακέτο. Οι περισσότερες δυτικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από το 2022 και μετά έχουν συντονιστεί από την G7 για να εξασφαλιστεί ο μέγιστος δυνατός αντίκτυπος.

Το 16ο πακέτο κυρώσεων του μπλοκ κατά της Ρωσίας από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την πλήρους κλίμακας εισβολή της το 2022 επιβάλλει «σταδιακή» απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικών προϊόντων αλουμινίου και αυστηροποιεί περαιτέρω τα μέτρα που στοχεύουν στις πωλήσεις αργού πετρελαίου της, σύμφωνα με άτομα που έχουν ενημερωθεί για το περιεχόμενό του.

Οι κυρώσεις στοχεύουν 73 δεξαμενόπλοια του λεγόμενου σκιώδους στόλου που χρησιμοποιεί η Μόσχα για την εξαγωγή αργού πετρελαίου κατά παράβαση των δυτικών περιορισμών, 13 ρωσικές τράπεζες και δεκάδες άτομα και εταιρείες που θεωρείται ότι βοηθούν τη ρωσική πολεμική προσπάθεια.

«Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και συνεχίζουμε να επιβάλλουμε κυρώσεις στον Ρώσο επιτιθέμενο, διότι αυτό είναι το σωστό, η διατήρηση των διεθνών κανόνων και της τάξης, η υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ που ενημερώθηκε για τη νέα δέσμη μέτρων.

Διαβάστε ακόμη