Να μειώσει σημαντικά τις τιμές της ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) επιθυμεί η Κομισιόν και για το σκοπό αυτό προτίθεται να εγκρίνει την επόμενη εβδομάδα ένα σχέδιο δράσης για προσιτή ενέργεια.

Παράλληλα, η Κομισιόν σχεδιάζει να παρουσιάσει την «καθαρή βιομηχανική συμφωνία». Σε αυτήν, η Κομισιόν συνοψίζει τις κατευθυντήριες γραμμές της βιομηχανικής πολιτικής της για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt, οι προτάσεις της Κομισιόν θέτουν στο επίκεντρο το μέλλον της «αγοράς ευρωπαϊκών προϊόντων», την ανεξαρτητοποίηση από την Κίνα και τις ΗΠΑ, αλλά και τη σημαντική μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

Προκειμένου να μειωθούν οι τιμές της ενέργειας για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, η Κομισιόν επικεντρώνεται στις μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και των πελατών (συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας) και στις λεγόμενες συμβάσεις διαφοράς, στις οποίες τα κράτη και οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας συμφωνούν σε μια εγγυημένη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας.

Εάν η τρέχουσα τιμή ηλεκτρικής ενέργειας είναι χαμηλότερη από αυτή την εγγυημένη τιμή, το κράτος καταβάλλει τη διαφορά και επιδοτεί έτσι τον παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας. Εάν η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας είναι υψηλότερη, ο παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεούται να καταβάλει τη διαφορά στο κράτος.

Η Κομισιόν επιθυμεί επίσης να απλοποιήσει το πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων έως τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους και να βοηθήσει τα κράτη μέλη να καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο τα δύο μέσα μπορούν να εφαρμοστούν σύμφωνα με το πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να εισαγάγει ποσοστώσεις «Made in the EU» και ετικέτες προϊόντων άνθρακα, καθώς προσπαθεί να αναζωογονήσει τους προβληματικούς κατασκευαστές και ταυτόχρονα να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους.

Οι προτάσεις περιγράφονται σε σχέδιο της Clean Industrial Deal της Κομισιόν πριν από την παρουσίασή του στις 26 Φεβρουαρίου. Το έγγραφο προσφέρει τη μεγάλη στρατηγική του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ για τη συνύφανση των προσπαθειών της ΕΕ για την απαλλαγή από τον άνθρακα και την αναζωογόνηση της βαριάς βιομηχανίας του, καθορίζοντας τα βήματα που σχεδιάζει να λάβει τα επόμενα χρόνια.

Το σχέδιο προσγειώνεται σε μια επισφαλή πολιτική στιγμή. Οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές σε τομείς όπως ο χάλυβας και το τσιμέντο λένε ότι η υπερβολική γραφειοκρατία και το υψηλό ενεργειακό κόστος τους καθιστούν ανίκανους να ανταγωνιστούν τις ΗΠΑ και την Κίνα. Επιδεινώνοντας το πρόβλημα, τόσο η Ουάσινγκτον όσο και το Πεκίνο ξοδεύουν αφειδώς για τις εταιρείες τους, με τον νέο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ειδικότερα να χρησιμοποιεί τη ρητορική «Αγοράστε Αμερικανικά».

Τώρα, η ΕΕ θέλει να εισάγει μια δόση «Buy European» στις δικές της προσπάθειες για το κλίμα.

Επιστροφή στην πατρίδα

Η στρατηγική του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ περιλαμβάνει έξι πυλώνες: μείωση των τιμών της ενέργειας, δημιουργία ζήτησης, τόνωση των επενδύσεων, εξασφάλιση πρόσβασης σε βασικά υλικά, ανάπτυξη παγκόσμιων εταιρικών σχέσεων και επανεκπαίδευση των εργαζομένων.

Ο στόχος είναι «να παρουσιάσουμε στην ευρωπαϊκή βιομηχανία ισχυρότερη επιχειρηματική επιχειρηματική υπόθεση για μεγάλες κλιματικά ουδέτερες επενδύσεις σε βιομηχανίες έντασης ενέργειας και καθαρής τεχνολογίας».

Το σχέδιο τοποθετεί τα μέτρα τόνωσης της ζήτησης για τα φιλικά προς το κλίμα αγαθά «Made in Europe» στο επίκεντρο της συμφωνίας για την καθαρή βιομηχανία, επιβεβαιώνοντας έναν υφιστάμενο στόχο για την παραγωγή του 40% των βασικών συστατικών καθαρής τεχνολογίας της ΕΕ εντός του μπλοκ.

Για το σκοπό αυτό, η Επιτροπή θέλει να ορίσει ποσοστώσεις για να διασφαλίσει ότι οι κυβερνήσεις και άλλες δημόσιες αρχές θα αγοράζουν τέτοια αγαθά.

Το Clean Industrial Deal προβλέπει τόσο «ελάχιστες απαιτήσεις τοπικού περιεχομένου» όσο και «κριτήρια ανθεκτικότητας και βιωσιμότητας», τα οποία θα καθοριστούν με νομοθεσία που θα εκδοθεί αργότερα φέτος. Αναφέρει επίσης ότι η Επιτροπή θα αναθεωρήσει τους κανόνες της ΕΕ για τις δημόσιες συμβάσεις το 2026 για να «καταστήσει τα ευρωπαϊκά κριτήρια προτίμησης διαρθρωτικό χαρακτηριστικό» για «στρατηγικούς τομείς». Οι κανόνες δεν θα ισχύουν μόνο για τις δημόσιες συμβάσεις.

«Τα κριτήρια αυτά θα επεκταθούν επίσης για την παροχή κινήτρων στις ιδιωτικές προμήθειες, μέσω μέτρων όπως τα πρότυπα επιδόσεων εκπομπών CO2 με βάση τον κύκλο ζωής», προσθέτει το σχέδιο.

Μια άλλη ιδέα του σχεδίου είναι οι νέες ετικέτες προϊόντων για βιομηχανικά αγαθά που θα δείχνουν πόσο διοξείδιο του άνθρακα που θερμαίνει τον πλανήτη εκπέμφθηκε κατά τη διαδικασία κατασκευής.

Σε νομοθεσία αργότερα φέτος, η Επιτροπή υπόσχεται να αναπτύξει τέτοιες ετικέτες – οι οποίες θα παραμείνουν εθελοντικές – για συγκεκριμένους τομείς, ξεκινώντας με τον χάλυβα «προς το συμφέρον της ταχύτητας». Αυτό δεν θα συνεπάγεται πρόσθετα γραφειοκρατικά βάρη για τη βιομηχανία, τονίζεται στο σχέδιο, με την ετικέτα να προκύπτει από τα υπάρχοντα δεδομένα της αγοράς άνθρακα.

Ενεργοποίηση της Ευρώπης

Ένα άλλο βασικό μέρος της στρατηγικής είναι η μείωση των τιμών της ενέργειας και η ενίσχυση της εξάπλωσης φθηνότερης πράσινης ενέργειας για την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων.

Το σχέδιο συνιστά στην ΕΕ να εξηλεκτρίσει το 32% της οικονομίας της έως το 2030, από 23% σήμερα, και ζητεί 100 γιγαβάτ νέας δυναμικότητας ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές κάθε χρόνο έως την ίδια ημερομηνία. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, προτείνει νέα νομοθεσία για την επιτάχυνση των αδειών χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Πολλά από τα μέτρα που σχετίζονται με την ενέργεια -συμπεριλαμβανομένων των υποσχέσεων για νέα καθοδήγηση σχετικά με την ελάφρυνση των ενεργειακών φόρων και μια νομική δέσμη μέτρων για τα ηλεκτρικά δίκτυα- εξετάζονται επίσης σε ένα συνοδευτικό έγγραφο, το «Σχέδιο δράσης για προσιτή ενέργεια», το οποίο επίσης περιήλθε στην κατοχή του Politico.

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τον βραχίονα δανεισμού της ΕΕ, να συμβάλει στη διευκόλυνση των προκαταβολικών επενδύσεων σε απαραίτητα στοιχεία του ηλεκτρικού δικτύου και να υποστηρίξει μακροπρόθεσμες συμβάσεις βιομηχανικής ενέργειας – αν και το ποσό της υποστήριξης της ΕΤΕπ δεν έχει ακόμη καθοριστεί στο σχέδιο.

Το σχέδιο υπόσχεται επίσης «βραχυπρόθεσμες διευκολύνσεις … για τη βελτίωση της επιχειρηματικής υπόθεσης για την καθαρή μεταποίηση που παράγεται στην ΕΕ». Το σχέδιο αναφέρει ότι η ΕΕ θα βάλει χρήματα πίσω από την προσπάθεια, αλλά το ποσό παραμένει ασαφές.

Όσον αφορά τις κρατικές ενισχύσεις, το έγγραφο υπόσχεται απλούστερους κανόνες και ξεχωριστά προγράμματα στήριξης για συγκεκριμένες τεχνολογίες, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, καθώς και βοήθεια για την κατασκευή προϊόντων καθαρής τεχνολογίας, όπως οι μπαταρίες.

Ένα άλλο θέμα του σχεδίου είναι οι κρίσιμες πρώτες ύλες – τα δομικά στοιχεία των ενεργειακά αποδοτικών και ψηφιακών τεχνολογιών. Η Επιτροπή σχεδιάζει τη δημιουργία ενός ειδικού «κέντρου κρίσιμων πρώτων υλών της ΕΕ» για την «κοινή αγορά πρώτων υλών» για ομίλους εταιρειών.

Πολλά από τα μέτρα που σχετίζονται με την ενέργεια -συμπεριλαμβανομένων των υποσχέσεων για νέα καθοδήγηση σχετικά με την ελάφρυνση των ενεργειακών φόρων και μια νομική δέσμη μέτρων για τα ηλεκτρικά δίκτυα- εξετάζονται επίσης σε ένα συνοδευτικό έγγραφο, το «Σχέδιο δράσης για προσιτή ενέργεια», το οποίο επίσης περιήλθε στην κατοχή του Politico.

Όσον αφορά το εμπόριο, η Επιτροπή προτείνει να «απλοποιήσει σημαντικά» τον νέο συνοριακό φόρο άνθρακα για να μειώσει τα γραφειοκρατικά βάρη και να εξετάσει την επέκταση του μέτρου μέσω αναθεώρησης φέτος, ακολουθούμενη από νομοθετική πρόταση το επόμενο έτος.

Επιπλέον, υπόσχεται ότι οι νέες «καθαρές εμπορικές και επενδυτικές εταιρικές σχέσεις» – ένα μείγμα ρυθμιστικής συνεργασίας και χρηματοδοτικής στήριξης «για την ανάπτυξη στρατηγικών καθαρών αλυσίδων αξίας με εταίρους» – θα «συμπληρώνουν» τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου της ΕΕ με άλλες χώρες.

Το σχέδιο των 22 σελίδων αφιερώνει λιγότερες από δύο σελίδες σε δεξιότητες και κοινωνικά ζητήματα, εστιάζοντας κυρίως στη διασφάλιση της πρόσβασης της βιομηχανίας σε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό.

Διαβάστε ακόμη