Σοβαρές ανησυχίες για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου προκαλεί η πρόσφατη επίθεση της Ουκρανίας με drones σε αντλιοστάσιο του αγωγού πετρελαίου του Κονσόρτσιουμ της Κασπίας (CPC) στη νότια Ρωσία. Η επίθεση, που σημειώθηκε τη Δευτέρα, ενδέχεται να οδηγήσει σε μείωση έως και 30% των εξαγωγών πετρελαίου του Καζακστάν για διάστημα έως δύο μηνών, σύμφωνα με τη ρωσική κρατική εταιρεία αγωγών Transneft.
Το αντλιοστάσιο Κροποτκινσκάγια, που βρίσκεται στην περιοχή Κρασνοντάρ, υπέστη «σοβαρές ζημιές» από τουλάχιστον επτά drones γεμάτα εκρηκτικά και μεταλλικά θραύσματα, όπως ανέφερε η Transneft. Ο αγωγός CPC αποτελεί κύρια οδό εξαγωγής πετρελαίου από το Καζακστάν προς τις παγκόσμιες αγορές, μεταφέροντας περίπου το 1% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου. Η μείωση κατά 30% στις εξαγωγές θα μπορούσε να αντιστοιχεί σε περίπου 380.000 βαρέλια ημερησίως.
Παρά τη μείωση της ροής, η CPC διαβεβαίωσε ότι τα δεξαμενόπλοια στη Μαύρη Θάλασσα συνεχίζουν να λαμβάνουν πετρέλαιο. Ωστόσο, η επίθεση αυτή έχει προκαλέσει ανησυχίες για πιθανές διαταραχές στην αγορά και αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, χαρακτήρισε την επίθεση ως «προκλητική» και προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να προκαλέσει άνοδο των τιμών και άμεση ζημιά σε αμερικανικές εταιρείες που συμμετέχουν στο κονσόρτσιουμ.
Η επίθεση σημειώθηκε μία ημέρα πριν από τις συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων στο Ριάντ, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, γεγονός που προσδίδει επιπλέον ένταση στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών.
Η κατάσταση παρακολουθείται στενά από τις διεθνείς αγορές, καθώς οποιαδήποτε παρατεταμένη διακοπή στις εξαγωγές πετρελαίου του Καζακστάν θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια προσφορά και τις τιμές του πετρελαίου.
Η είδηση της ουκρανικής επίθεσης με drones σε ρωσικό αγωγό πετρελαίου έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς την Τρίτη (18/2) ολοκληρώθηκαν στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ για το μέλλον της Ουκρανίας. Οι συνομιλίες διήρκεσαν περίπου 4,5 ώρες και, σύμφωνα με τον κορυφαίο σύμβουλο του Βλαντίμιρ Πούτιν, Γιούρι Ουσάκοφ, «πήγαν καλά».
Το Politico εστιάζει στα πρώτα μηνύματα που προκύπτουν από τη συνάντηση, επισημαίνοντας ότι Ουάσιγκτον και Μόσχα επιχειρούν να διαμορφώσουν το μέλλον της Ουκρανίας χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου, ενώ η Ευρώπη παραμένει σε ρόλο θεατή.
«Υπήρξε μια πολύ σοβαρή συζήτηση για όλα τα θέματα που θέλαμε να θέσουμε», δήλωσε ο Ουσάκοφ στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο RIA Novosti. Με τον πόλεμο να πλησιάζει τα τρία χρόνια, το μέλλον της Ουκρανίας βρέθηκε στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων, την ώρα που οι ΗΠΑ εμφανίζονται αποφασισμένες να διεκδικήσουν πρόσβαση στον ορυκτό πλούτο της χώρας.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Ουκρανία δεν συμμετείχε στις συνομιλίες, καθώς δεν έλαβε πρόσκληση, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για τις διεθνείς ισορροπίες και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή.