Ένα προσχέδιο των επικαιροποιημένων κανόνων για την κρατική ενίσχυση στο πλαίσιο της επερχόμενης Συμφωνίας Καθαρής Βιομηχανίας (Clean Industrial Deal) δεν περιλαμβάνει ρητή αναφορά στην πυρηνική ενέργεια, παρότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δώσει πρόσφατα ενδείξεις ότι αναγνωρίζει τον ρόλο της στην επίτευξη του στόχου μηδενικών εκπομπών άνθρακα, αναφέρει το Euronews. Σύμφωνα με διαρρεύσαν έγγραφο, η Κομισιόν φαίνεται να περιορίζει τη συμβολή της πυρηνικής ενέργειας στο σχέδιό της για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας μέσω της καθαρής τεχνολογίας. Αυτό ενδέχεται να προκαλέσει αντιδράσεις από φιλοπυρηνικές χώρες, όπως η Γαλλία.

Το προσχέδιο περιλαμβάνει διάφορες τεχνολογίες, όπως ηλιακή και αιολική ενέργεια, αλλά και παραγωγή μπαταριών, καθορίζοντας τους όρους υπό τους οποίους οι χώρες μπορούν να αποκλίνουν από τους αυστηρούς κανόνες της ενιαίας αγοράς που απαγορεύουν την κρατική επιδότηση εγχώριων βιομηχανιών. Παρόλα αυτά, η πυρηνική ενέργεια φαίνεται να έχει ελάχιστη ή και καθόλου θέση στην παραγωγή υδρογόνου, το οποίο θεωρείται βασικό για τη μείωση των εκπομπών στον τομέα της βιομηχανίας, όπως η χαλυβουργία και η χημική παραγωγή, που παραδοσιακά βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα.

Για να λάβει κρατική ενίσχυση, ένα έργο πρέπει να παράγει “πράσινο” υδρογόνο – δηλαδή υδρογόνο που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (αιολική, ηλιακή ή υδροηλεκτρική) – και να ξεπερνά το εθνικό μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών κατά τουλάχιστον 25 ποσοστιαίες μονάδες. Η παραγωγή υδρογόνου από πυρηνική ενέργεια ή φυσικό αέριο με τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) φαίνεται να περιορίζεται στο 10% της συνολικής επιτρεπόμενης παραγωγής, σύμφωνα με το διαρρεύσαν προσχέδιο.

Επιπλέον, η ΕΕ δεν έχει ακόμη καταλήξει στον επίσημο ορισμό του “χαμηλού άνθρακα” υδρογόνου. Ένα προσχέδιο κανονισμού που τέθηκε σε διαβούλευση το 2023 προτείνει ότι για να χαρακτηριστεί ως τέτοιο, θα πρέπει να έχει 70% λιγότερες εκπομπές σε σχέση με το υδρογόνο που παράγεται από ορυκτά καύσιμα.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε αναγνωρίσει τον ρόλο που θα παίξει η πυρηνική ενέργεια στην Ευρώπη

Σε πρόσφατη ομιλία της στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναγνώρισε τον ρόλο της πυρηνικής ενέργειας στη μετάβαση της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ πρέπει να διευρύνει τις πηγές καθαρής ενέργειας, τόσο από ΑΠΕ όσο και από πυρηνική ενέργεια, ανάλογα με τις εθνικές επιλογές κάθε κράτους-μέλους.

Ο Γάλλος αντιπρόεδρος της Κομισιόν Στεφάν Σεζουρνέ, κατά την επίσκεψή του στον πυρηνικό σταθμό Φλαμανβίλ στη Γαλλία, τόνισε ότι η αναγνώριση της πυρηνικής ενέργειας ως χαμηλού άνθρακα είναι ζήτημα ευρωπαϊκής κυριαρχίας. “Η ένταξη του πυρηνικά παραγόμενου υδρογόνου στη Συμφωνία Καθαρής Βιομηχανίας είναι ένα πρώτο θετικό βήμα”, ανέφερε ο Σεζουρνέ σε ανάρτησή του. “Θα συνεχίσω να πιέζω ώστε η πυρηνική ενέργεια να έχει την ίδια αναγνώριση με τις ανανεώσιμες πηγές και τις βιοενέργειες”.

Ο Σεζουρνέ αναμένεται να παρουσιάσει τη Συμφωνία Καθαρής Βιομηχανίας στις 26 Φεβρουαρίου, μαζί με την αντιπρόεδρο της Κομισιόν Τερέσα Ριμπέρα, υπεύθυνη για την καθαρή μετάβαση και την ανταγωνιστικότητα. Το σχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, και μπορεί να τροποποιηθεί σημαντικά πριν από την επίσημη δημοσίευσή του.

Διαβάστε ακόμη