Κομβικό σημείο για το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την ειρήνευση στην Ουκρανία αποτελεί η εκμετάλλευση των σπάνιων γαιών στην ανατολικο-ευρωπαϊκή χώρα.

Το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο θεωρεί 50 ορυκτά κρίσιμα, συμπεριλαμβανομένων πολλών τύπων σπάνιων γαιών, νικελίου και λιθίου. Η Ουκρανία διαθέτει κοιτάσματα 22 από τα 34 ορυκτά που χαρακτηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως κρίσιμα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας.

Αυτά περιλαμβάνουν βιομηχανικά και κατασκευαστικά υλικά, σιδηροκράματα, πολύτιμα και μη σιδηρούχα μέταλλα και ορισμένα στοιχεία σπάνιων γαιών, τα οποία είναι κρίσιμα για βιομηχανίες όπως η άμυνα, οι συσκευές υψηλής τεχνολογίας, η αεροδιαστημική και η πράσινη ενέργεια. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωλογίας των ΗΠΑ, η Ουκρανία διαθέτει στοιχεία σπάνιων γαιών, όπως το λανθάνιο, το κέριουμ, το νεοδύμιο, το έρβιοτο ύτριο, το λίθιο, βηρύλλιο, μαγγάνιο, το γάλλιο, το ζιρκόνιο, το γραφίτη, τον απατίτη, το φθόριο και το νικέλιο.

Ο Τραμπ θέλει μια συμφωνία που να ωφελεί τις ΗΠΑ

Όσο αμφιλεγόμενη και αν είναι η κίνηση του Τραμπ για την ειρήνευση στην Ουκρανία, δεν προκαλεί έκπληξη.

Αυτό που είναι γνωστό μέχρι στιγμής είναι ότι οι Αμερικανοί μπορούν να φανταστούν περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια με αντάλλαγμα μια συνεργασία για πρώτες ύλες και προσοδοφόρες συμφωνίες όπλων. Ο Τραμπ θέλει επίσης να μειώσει τα έσοδα του Πούτιν επιβάλλοντας αυστηρές κυρώσεις στον ρωσικό ενεργειακό και χρηματοπιστωτικό τομέα και απελευθερώνοντας την παγκόσμια παραγωγή ενέργειας.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απαιτεί επίσης άμεση κατάπαυση του πυρός και ότι πιθανοί ευρωπαίοι ειρηνευτές δεν θα δικαιούνται την προστατευτική ομπρέλα του ΝΑΤΟ. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ κατέστησε σαφές σε συνάντηση με την Ουκρανική Ομάδα Επαφής στο Βέλγιο ότι οι ΗΠΑ θα επικεντρωθούν σε «άλλες προκλήσεις» εκτός από την Ευρώπη.

Αν κάποιος ξεπεράσει την περίπλοκη κατάσταση, γίνονται εμφανή τρία κύρια συμφέροντα της κυβέρνησης Τραμπ στον πόλεμο της Ουκρανίας. Αυτά τα συμφέροντα θα μπορούσαν να έχουν αποφασιστική επιρροή στις διαπραγματεύσεις που ενδέχεται να ακολουθήσουν σύντομα, σύμφωνα με την Handelsblatt. Πιο αναλυτικά:

1. Οι ΗΠΑ πρέπει να επωφεληθούν από μια συμφωνία με την Ουκρανία

Ο Τραμπ ζήτησε πρόσφατα από την Ουκρανία να παραχωρήσει πρόσβαση σε κοιτάσματα σπάνιων γαιών αξίας 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αντάλλαγμα για χρόνια στρατιωτικής υποστήριξης των ΗΠΑ.

Ο σύμβουλος ασφαλείας του Τραμπ, Μάικ Βαλτς, επανέλαβε: «Πρέπει να ανακτήσουμε το κόστος» μέσω μιας συνεργασίας με την Ουκρανία, η οποία στέλνει πρώτες ύλες στις Ηνωμένες Πολιτείες και αγοράζει αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο. Ο Ζελένσκιο δεν έχει άλλη επιλογή από το να ακολουθήσει αυτό το μονοπάτι, λέει ο Kurt Volker. «Αν είναι έξυπνος, θα πει στον Τραμπ στη συνομιλία: «Χρειαζόμαστε ειρήνη και ασφάλεια, και όταν το έχουμε αυτό, θα χαρούμε να σε ανταποδώσουμε. Δεν θέλουμε να είμαστε φυλλάδια.» Αυτό θα αρέσει στον Τραμπ».

Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες θεωρούν θετικό το γεγονός ότι ο Τραμπ δείχνει τουλάχιστον μια προοπτική για μελλοντική στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει άλλες πηγές χρηματοδότησης πέρα από τα χρήματα των φορολογουμένων, όπως η Ευρώπη να κατάσχει τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας «και να ξοδέψει μερικά από αυτά σε όπλα», είπε ο Volker, κάτι που θα ωφελούσε τις αμερικανικές εταιρείες όπλων.

2. Η Ευρώπη πρέπει να καλύψει το κενό

Δεν ισχύει ότι ο Τραμπ δεν νοιάζεται για άλλη μια στρατιωτική επίθεση από τον Πούτιν, εξηγούν αυτές τις μέρες αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης. Ο Τραμπ είναι ξεκάθαρος ότι ο Πούτιν πρέπει να αποτραπεί από μια άλλη εισβολή. Όμως η αμερικανική κυβέρνηση επικεντρώνεται στη γεωπολιτική μάχη εξουσίας με την Κίνα, η οποία ωθεί την Ευρώπη στο περιθώριο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ανέχονται πλέον μια μη ισορροπημένη σχέση που προωθεί την εξάρτηση», είπε ο Χέγκσεθ στους Ευρωπαίους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου. Ο Waltz είχε επαναλάβει προηγουμένως ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας που υποσχέθηκαν για την Ουκρανία ήταν «ευρωπαϊκό θέμα».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιθανό να «αποσυρθούν σημαντικά στρατιωτικά από την Ευρώπη» τα επόμενα τέσσερα χρόνια, υποπτεύεται ο ειδικός της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ Stephen Wertheim. Με αυτόν τον τρόπο, ο Τραμπ θα τροφοδοτούσε «τον μεγαλύτερο φόβο των Ευρωπαίων ότι θα εγκαταλειφθούν από τις Ηνωμένες Πολιτείες».

3. Ο Τραμπ επιδιώκει την αναδιάρθρωση της παγκόσμιας τάξης

Με τον Τραμπ, μια ιμπεριαλιστική, μεγάλης κλίμακας νοοτροπία επέστρεψε στις ΗΠΑ, σημειώνει η Handelsblatt. Ο πρόεδρος επιβάλλει τιμωρητικούς δασμούς, εξετάζοντας το ενδεχόμενο κατάληψης της Γροιλανδίας, της Διώρυγας του Παναμά, του Καναδά ή της μετεγκατάστασης Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας. Τέτοιες σκέψεις ρέουν επίσης υποσυνείδητα στις συνομιλίες για την Ουκρανία, επειδή ο Τραμπ πιστεύει ότι τα σταθερά σύνορα μπορούν να μετακινηθούν.

Η Ουκρανία «θα μπορούσε μια μέρα να είναι ρωσική», είπε ο Τραμπ αυτή την εβδομάδα, ακυρώνοντας την κόκκινη γραμμή που έθεσε ο προκάτοχός του Τζο Μπάιντεν – Η Ουκρανία δεν θα παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία. Αυτό ακριβώς είναι που ανησυχεί πολλούς ανθρώπους στην Ουκρανία. Η βασισμένη σε κανόνες διεθνής τάξη, η οποία έχει χτιστεί σε μεγάλο βαθμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, βρίσκεται τώρα σε κίνδυνο.

Και αν πιστεύετε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο, η Ευρώπη θα παίξει μόνο δευτερεύοντα ρόλο σε αυτή τη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Σε συνέντευξή του, περιέγραψε το όραμα ενός «πολυπολικού κόσμου» με τις «τρεις υπερδυνάμεις» ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία. Η Ευρώπη δεν συμπεριλήφθηκε σε αυτή τη λίστα.

Διαβάστε ακόμη