Μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό εξέφρασε η ευρωπαϊκή αγορά αλουμινίου και χάλυβα μετά το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, με το οποίο θα επιβληθούν δασμοί 25% στις αμερικανικές εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα, με έναρξη ισχύος τη 12η Μαρτίου. Η European Aluminium και η European Steel Association (EUROFER), οι ενώσεις που εκπροσωπούν τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες αλουμινίου και χάλυβα, επεσήμαναν τις επιπτώσεις που θα επιφέρουν οι δασμοί στο διατλαντικό εμπόριο, ενώ τόνισαν την ανάγκη παρέμβασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να βρεθεί μια λύση που να προστατεύει τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, η European Aluminium σχολίασε πως «το διατλαντικό εμπόριο διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη των κατασκευαστών και στη διατήρηση της ανθεκτικότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας, ειδικά για προϊόντα αλουμινίου υψηλής προστιθέμενης αξίας. Οποιοσδήποτε εμπορικός περιορισμός μεταξύ αυτών των μακροχρόνιων συμμάχων ενέχει τον κίνδυνο να διαταράξει την εφοδιαστική αλυσίδα, προκαλώντας ζημία στους παραγωγούς αλουμινίου και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού». Επισήμανε, δε, πως η ΕΕ εξήγαγε περίπου 309.000 τόνους αλουμινίου, αξίας 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του 2024. Οι κύριες εξαγωγές αλουμινίου της ΕΕ ήταν φύλλα αλουμινίου (43%), αλουμινόχαρτο (19%) και ράβδοι/δοκοί αλουμινίου (10%).

European Aluminium: Να ξεκινήσει άμεσος διάλογος με τις αμερικανικές αρχές για εξεύρεση λύσης

Η European Aluminium κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει άμεσο διάλογο με τις αμερικανικές αρχές για την εξεύρεση λύσης που θα προστατεύει τα συμφέροντα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας αλουμινίου. «Τα εμπορικά μέτρα θα πρέπει να στοχεύουν στην αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού από μη ανταγωνιστικές οικονομίες και στην αποφυγή της καταστρατήγησης των υφιστάμενων εμπορικών κανόνων, αντί να επιβάλλουν δασμούς σε αξιόπιστους εταίρους. Ένα συντονισμένο πλαίσιο είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί ότι οι μηχανισμοί επιβολής αντιμετωπίζουν τις πραγματικές αιτίες των στρεβλώσεων της αγοράς, χωρίς να πλήττουν υπεύθυνους παραγωγούς στις ΗΠΑ και την ΕΕ», πρόσθεσε.

Παράλληλα, προειδοποίησε πως οι δασμοί δημιουργούν σοβαρό κίνδυνο διατάραξης των εμπορικών ροών αλουμινίου και είναι πιθανό να οδηγήσουν σε σε αύξηση των εισαγωγών αλουμινίου στην ΕΕ, κατακλύζοντας την αγορά και επιδεινώνοντας περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας αλουμινίου.

Σε δηλώσεις του, ο Πολ Βος, Γενικός Διευθυντής της European Aluminium, ανέφερε πως «η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει ισχυρές, αλληλένδετες εφοδιαστικές αλυσίδες μέσα από χρόνια εμπορίου και επενδύσεων, με πολλά από τα μέλη μας να δραστηριοποιούνται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Οι δασμοί θα αυξήσουν το κόστος στις ΗΠΑ και θα προκαλέσουν στρεβλώσεις στις εμπορικές ροές σε όλο τον κόσμο. Τελικά, θα διαταράξουν την αποτελεσματικότητα και την ολοκλήρωση των παγκόσμιων αγορών σε μια περίοδο που η σταθερότητα είναι πιο αναγκαία από ποτέ».

Επίσης, υποστήριξε πως η ευρωπαϊκή βιομηχανία αλουμινίου είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, προκειμένου να βρεθεί μια «εποικοδομητική λύση» που θα υποστηρίζει τις δίκαιες εμπορικές πρακτικές και θα ελαχιστοποιεί τις ζημίες για τον κλάδο μας και τις εφοδιαστικές αλυσίδες. «Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι περισσότερη αβεβαιότητα και αναταραχή, ειδικά όταν η συνεργασία έχει αποδείξει διαχρονικά ότι ωφελεί τόσο την Ευρώπη όσο και τις ΗΠΑ», κατέληξε.

EUROFER: Δασμούς από πλευράς ΕΕ για την προστασία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας

Από την πλευρά του, ο Χένρικ Άνταμ, πρόεδρος της EUROFER, δήλωσε πως «η Εκτελεστική Εντολή που υπέγραψε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επιβάλλοντας γενικό δασμό 25% σε όλες τις εισαγωγές χάλυβα, αποτελεί μια ριζική κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου που ξεκίνησε κατά την πρώτη του θητεία. Αυτή η απόφαση θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση της ευρωπαϊκής χαλυβουργίας, επιβαρύνοντας μια ήδη εξαιρετικά δύσκολη αγορά».

Αναφερόμενος στον νόμο “Section 232” των ΗΠΑ, ο οποίος επιτρέπει στην κυβέρνηση να επιβάλλει περιορισμούς στις εισαγωγές προϊόντων εάν θεωρηθεί ότι αυτές απειλούν την εθνική ασφάλεια, τόνισε πως στο πλαίσιο της τρέχουσας εφαρμογής του, οι ευρωπαϊκές χαλυβουργίες είχαν εξαιρέσεις, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε διαπραγματευτεί ένα δασμολογικό ποσοστιαίο όριο. Ωστόσο, παρά τις εξαιρέσεις και το TRQ, οι εισαγωγές χάλυβα της ΕΕ στις ΗΠΑ μειώθηκαν πάνω από 1 εκατομμύριο τόνους ετησίως. «Αν τώρα καταργηθούν όλες οι εξαιρέσεις και τα TRQs, η ΕΕ θα μπορούσε να χάσει έως και 3,7 εκατομμύρια τόνους εξαγωγών χάλυβα προς τις ΗΠΑ», προειδοποίησε.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για τις χαλυβουργίες της ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το 16% των συνολικών εξαγωγών χάλυβα της ΕΕ το 2024. «Η απώλεια ενός σημαντικού μέρους αυτών των εξαγωγών δεν μπορεί να αντισταθμιστεί από εξαγωγές προς άλλες αγορές», σύμφωνα με τον Χένρικ Άνταμ.

Ταυτόχρονα, «έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου» για το ενδεχόμενο πρόκλησης σημαντικών ανακατευθύνσεων εμπορικών ροών προς την ευρωπαϊκή αγορά, μεγαλώνοντας τον ανταγωνισμό για τις εγχώριες επιχειρήσεις. «Το 2024, οι ΗΠΑ εισήγαγαν περίπου 23 εκατομμύρια τόνους χαλυβουργικών προϊόντων από τρίτες χώρες εκτός της ΕΕ. Αυτές οι ποσότητες είναι πλέον πιθανό να διοχετευτούν μαζικά στην ευρωπαϊκή αγορά. Ήδη, η παγκόσμια υπερπαραγωγή χάλυβα εκτονώνεται μαζικά στη ευάλωτη ευρωπαϊκή αγορά σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, κυρίως από Ασία, Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία επενδύσεων στην πράσινη μετάβαση και, τελικά, την αποβιομηχάνιση της Ευρώπης. Μόνο το 2024, η χαλυβουργία της ΕΕ αναγκάστηκε να κλείσει 9 εκατομμύρια τόνους παραγωγικής ικανότητας, ενώ ανακοινώθηκαν πάνω από 18.000 απολύσεις. Η Εκτελεστική Εντολή του Προέδρου Τραμπ θα επιδεινώσει αναπόφευκτα αυτήν την κατάσταση», δήλωσε.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της EUROFER ανέφερε πως αναμένει από την ΕΕ αναθεώρηση του ισχύοντος καθεστώτος προστατευτικών μέτρων της ΕΕ με άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα, διατήρηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος δασμών και άμεση αυστηροποίηση του ισχύοντος καθεστώτος ποσοστώσεων, «καθώς διαφορετικά η εκτροπή του εμπορίου λόγω των νέων αμερικανικών δασμών θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε περαιτέρω αναστολή της παραγωγής και, τελικά, στο κλείσιμο περισσότερων χαλυβουργικών μονάδων στην ΕΕ».

Διαβάστε ακόμη