Την εξάρτηση των γερμανικών και γενικότερα των ευρωπαϊκών εταιρειών από τα κινεζικά πρωτογενή προϊόντα καταδεικνύει μελέτη του Ινστιτούτου της γερμανικής Οικονομίας. Οι γερμανικές εταιρείες εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις παγκόσμιες σχέσεις εφοδιασμού.
Αν και οι εταιρείες έχουν επίγνωση της εξάρτησής τους από εισροές από χώρες όπως η Κίνα, απέχουν πολύ από το να έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μειώσουν την εξάρτησή τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στο παράδειγμα εταιρειών που είναι απαραίτητες για την ενεργειακή μετάβαση. Αυτό επιβεβαιώνεται από μελέτη της δεξαμενής σκέψης Epico, η οποία τέθηκε στη διάθεση της Handelsblatt.
Η μελέτη βασίζεται σε έρευνα που διεξήγαγε το Γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο (IW) για λογαριασμό του Epico σε 1028 γερμανικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τη μελέτη, πάνω από το 1/3 των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα εξαρτώνται από εισροές από το εξωτερικό. Επιπλέον, το 40% των εταιρειών αυτών είναι «σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένες από την Κίνα», αλλά μόνο το 8% εργάζεται ενεργά για τη διαφοροποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού του.
Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης βλέπουν πέρα από την Κίνα. Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο επιτείνει τις γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ των μπλοκ ισχύος των ΗΠΑ και της Κίνας. Σύμφωνα με τη μελέτη, η Γερμανία και η Ευρώπη αντιμετωπίζουν επομένως το επείγον καθήκον να καθορίσουν στρατηγικά τη θέση τους σε αυτή τη νέα παγκόσμια τάξη και να ενισχύσουν την οικονομική τους ανθεκτικότητα. Το πρωταρχικό καθήκον των εταιρειών είναι να καταστήσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού πιο ανθεκτικές.
Αυτό περιλαμβάνει την παρακολούθηση των αλυσίδων εφοδιασμού, την αξιολόγηση των κινδύνων και την ανάπτυξη εναλλακτικών διαδρομών για τις υπηρεσίες ανάντη. Ωστόσο, αυτό δημιουργεί ένα βάρος για πολλές εταιρείες που δεν πρέπει να υποτιμάται. Γι’ αυτό και η πολιτική πρέπει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο, σύμφωνα με τη μελέτη.
Η μείωση της γραφειοκρατίας και η μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας είναι ουσιώδους σημασίας
Από την άποψη των συγγραφέων, η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των Βρυξελλών και του Βερολίνου: «Η ρεαλιστική μείωση της γραφειοκρατίας και η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας και τη βελτίωση των υποδομών είναι ουσιώδεις για αυτό. Η νέα Επιτροπή της ΕΕ και η επόμενη γερμανική κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσουν το υπάρχον παράθυρο ευκαιρίας για να το επιτύχουν αυτό», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Epico, Bernd Weber στην Handelsblatt.
Η ανθεκτικότητα δεν είναι μόνο ένα επιχειρηματικό καθήκον. Ωστόσο, η κρατική παρέμβαση πρέπει να σταθμίζεται περισσότερο σύμφωνα με αντικειμενικά κριτήρια, δήλωσε ο Weber. Σε ορισμένους στρατηγικούς τομείς, όπως το υδρογόνο, οι ανεμογεννήτριες και τα ηλεκτρονικά αυτοκίνητα, απαιτείται ευρωπαϊκός συντονισμός και αποτελεσματικά μέτρα στήριξης, προκειμένου να αποφευχθούν κρίσιμες εξαρτήσεις και να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα θέσης της Ευρώπης.
Το Friendshoring είναι μέρος της λύσης
«Το friendshoring για συγκεκριμένα προϊόντα μπορεί να είναι μια λογική επιλογή για τα εμπορεύματα», δήλωσε ο Weber. Friendshoring σημαίνει έμφαση σε εμπορικούς εταίρους με παρόμοιες αξίες και πολιτικά συστήματα.
Οι συγγραφείς προειδοποιούν επίσης για τη λεγόμενη «έλξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας». Ο όρος αυτός περιγράφει το φαινόμενο ότι οι τοποθεσίες όπου οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές γίνονται ελκυστικές για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες – όπως ο χάλυβας ή τα χημικά – και οδηγούν σε αντίστοιχες μετεγκαταστάσεις της παραγωγής.
Σύμφωνα με τη μελέτη, μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε «να απειλήσει τη δημιουργία αξίας στη Γερμανία και να αποδυναμώσει την ανθεκτικότητα όσον αφορά την προμήθεια βασικών υλικών». Ωστόσο, οι μετεγκαταστάσεις εντός της ΕΕ θα μπορούσαν να είναι «πιο ανεκτές από τις μετεγκαταστάσεις σε χώρες εκτός ΕΕ» από την άποψη της ανθεκτικότητας.
Διαβάστε ακόμη