Οι χώρες της Βαλτικής, Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία, ολοκληρώνουν την πολυαναμενόμενη αποσύνδεσή τους από το ρωσικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας αυτό το Σαββατοκύριακο και προετοιμάζονται για πιθανές κυβερνοεπιθέσεις και δολιοφθορές, αναφέρει το CNBC. Το Σάββατο, οι τρεις χώρες θα αποσυνδεθούν πλήρως από το δίκτυο BRELL – ένα ρωσικά ελεγχόμενο σύστημα που τις συνέδεε ενεργειακά με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Την Κυριακή, θα ολοκληρώσουν τη σύνδεσή τους στο ευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο, διασφαλίζοντας ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια.

Η μετάβαση θεωρείται καθοριστικής σημασίας, καθώς αποκόπτει τους τελευταίους δεσμούς με το σοβιετικό ενεργειακό παρελθόν. Ο Γκερτ Άουβααρτ, επικεφαλής του Κέντρου Κυβερνοασφάλειας της Εσθονίας, δήλωσε ότι οι χώρες της Βαλτικής συνεργάζονται στενά για να προστατευτούν από ενδεχόμενες ρωσικές παρεμβάσεις. «Η μετάβαση έχει σχεδιαστεί διεξοδικά και η πιθανότητα σοβαρών προβλημάτων είναι χαμηλή. Ωστόσο, η Ρωσία ενδέχεται να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την περίοδο αυτή για να προκαλέσει αβεβαιότητα», ανέφερε.

Οι χώρες της Βαλτικής λαμβάνουν σοβαρά υπόψη το ενδεχόμενο αντίποινων από τη Ρωσία. Ο Κάλε Κιλκ, επικεφαλής της εσθονικής εταιρείας ηλεκτρικών δικτύων Elering, δήλωσε ότι οι τεχνικές προετοιμασίες έχουν ολοκληρωθεί. «Αν και κάθε μεγάλη τεχνική αλλαγή ενέχει κινδύνους, έχουμε αναλύσει όλα τα πιθανά σενάρια και έχουμε αναπτύξει κατάλληλα σχέδια δράσης. Για τον μέσο καταναλωτή, η μετάβαση θα είναι ανεπαίσθητη», είπε.

Η πορεία των χωρών της Βαλτικής προς την ενεργειακή ανεξαρτησία

Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία εντάχθηκαν στην ΕΕ το 2004 και από τότε επιδιώκουν να συγχρονίσουν τα ενεργειακά τους δίκτυα με τα ευρωπαϊκά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαθέσει πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ για τη διαδικασία αυτή, αναγνωρίζοντάς τη ως στρατηγική προτεραιότητα. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022 επιτάχυνε τη διαδικασία. Η χρήση της σοβιετικής ενεργειακής υποδομής από τις χώρες της Βαλτικής θεωρήθηκε σοβαρή απειλή ασφάλειας, καθώς η Ρωσία θα μπορούσε να διακόψει την παροχή ενέργειας ανά πάσα στιγμή.

Οι χώρες της Βαλτικής βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιπαράθεσης με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, και έχουν υπάρξει στόχος υβριδικών επιθέσεων, όπως κυβερνοεπιθέσεις και δολιοφθορές σε ενεργειακές υποδομές. Το 2022, οι κυβερνοεπιθέσεις στην Εσθονία αυξήθηκαν σημαντικά. «Αυτές περιλάμβαναν από επιθέσεις τύπου DDoS έως πιο στοχευμένες επιχειρήσεις εναντίον κυβερνητικών οργανισμών και επιχειρήσεων», δήλωσε ο Άουβααρτ.

Η αποσύνδεση από το ρωσικό δίκτυο, πάνω από 30 χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, έχει τόσο τεχνική όσο και συμβολική σημασία. «Πρόκειται για την κορύφωση πολυετών και δισεκατομμυρίων ευρώ σε επενδύσεις για την απεξάρτηση από τα σοβιετικά ενεργειακά δίκτυα, που θεωρούνται πηγή ανασφάλειας», δήλωσε ο Αντριους Τούρσα, αναλυτής στην εταιρεία συμβούλων Teneo. Το Σάββατο το πρωί, η αποσύνδεση θα ξεκινήσει από τη Λιθουανία και θα ολοκληρωθεί στην Εσθονία. Στη συνέχεια, το Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθούν τεστ σταθερότητας των δικτύων, για να διασφαλιστεί ότι οι τρεις χώρες μπορούν να διατηρήσουν ανεξάρτητη λειτουργία.

Την Κυριακή το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί η τελική σύνδεση με το ευρωπαϊκό δίκτυο UCTE. Ο υπουργός Κλίματος και Ενέργειας της Λετονίας, Κάσπαρς Μέλνις, προειδοποίησε ότι κυκλοφορεί παραπληροφόρηση σχετικά με τη μετάβαση. «Σε ένα περίπλοκο γεωπολιτικό περιβάλλον, οι κοινωνίες είναι πιο ευάλωτες στην παραπληροφόρηση. Όσο πλησιάζει η ημερομηνία αποσύνδεσης, τόσο περισσότεροι ψευδείς ισχυρισμοί εμφανίζονται», ανέφερε.

Η σύνδεση με την υπόλοιπη Ευρώπη ήταν απαραίτητη, τόνισε, καθώς διασφαλίζει ότι «θα μπορούμε να ελέγχουμε μόνοι μας το δίκτυό μας, να εγγυόμαστε τη σταθερότητα και να μην εξαρτόμαστε από τις αποφάσεις των γειτόνων μας». Στις χώρες της Βαλτικής υπάρχει διάχυτη ανακούφιση για την ενεργειακή τους ανεξαρτησία. Μάλιστα, ο Λετονικός Διαχειριστής Δικτύου AST έχει τοποθετήσει αντίστροφη μέτρηση για την αποσύνδεση από τη Ρωσία στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Διαβάστε ακόμη