Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέθεσε 422 εκατομμύρια ευρώ για την εγκατάσταση υποδομών εναλλακτικών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένων 5.000 σημείων φόρτισης. Σύμφωνα με το Balkan Green Energy News, η Κροατία, η Κύπρος και η Ρουμανία έλαβαν συνολικά 38,8 εκατομμύρια ευρώ. Η Επιτροπή επέλεξε 39 καινοτόμα έργα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφιερωμένα στην ανάπτυξη υποδομών εναλλακτικών καυσίμων. Η συνολική επένδυση των 422 εκατομμυρίων ευρώ προέρχεται από τη Διευκόλυνση Υποδομών Εναλλακτικών Καυσίμων (AFIF).
Τα έργα επικεντρώνονται στην εγκατάσταση δημόσιων σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων υψηλής ισχύος φορτιστών μεγαβάτ για βαρέα και ελαφρά οχήματα, σύμφωνα με την Επιτροπή. Περιλαμβάνονται επίσης σταθμοί ανεφοδιασμού υδρογόνου, εγκαταστάσεις παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στα λιμάνια, ηλεκτροδότηση αεροδρομίων και υποδομές για εναλλακτικά καύσιμα όπως αμμωνία και μεθανόλη για τη ναυτιλία.
Χρηματοδότηση για κυπριακά αεροδρόμια και ηλεκτρικούς φορτιστές σε Βουλγαρία, Κροατία και Πολωνία
Το έργο e-volve COEN λαμβάνει 5,5 εκατομμύρια ευρώ και συντονίζεται από την Electrip Mobility Service στην Κροατία. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την ανάπτυξη υποδομών φόρτισης για ελαφρά οχήματα κατά μήκος των δρόμων του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (TEN-T) στη Βουλγαρία, την Κροατία και την Πολωνία, με την εγκατάσταση 53 σταθμών πολλαπλών σημείων φόρτισης, ελάχιστης ισχύος 150 kW έκαστος. Η κυπριακή εταιρεία Hermes Airports εργάζεται στο έργο Electric Ground Power Unit και έλαβε 3,6 εκατομμύρια ευρώ.
Ο στόχος είναι να εγκαταστήσει 14 σταθερές συσκευές και 17 κινητές μονάδες ηλεκτρικής τροφοδοσίας στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, καθώς και 17 σταθερές και 5 κινητές μονάδες στο αεροδρόμιο της Πάφου. Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού, Απόστολο Τζιτζικώστα, τα 39 έργα θα προσθέσουν σχεδόν 5.000 νέα σημεία φόρτισης, συμπεριλαμβανομένων 626 φορτιστών μεγαβάτ, βοηθώντας τους πολίτες να επιλέξουν οχήματα μηδενικών εκπομπών και να συμβάλουν σε ένα καθαρότερο περιβάλλον.
Δύο έργα στη Ρουμανία έλαβαν 30 εκατομμύρια ευρώ
Οι χρηματοδοτήσεις διατέθηκαν σε δύο έργα που συντονίζονται από ρουμανικούς φορείς. Το έργο East Europe Electric Route, που αναπτύσσεται από τη ΔΕΗ Blue στη Ρουμανία, περιλαμβάνει 28 σταθμούς φόρτισης συνεχούς ρεύματος (DC), με ελάχιστη ισχύ 150 kW έκαστος, για βαρέα οχήματα κατά μήκος των δρόμων TEN-T σε 29 τοποθεσίες στη Ρουμανία και την Ελλάδα. Η χρηματοδότηση ανέρχεται σε 2,8 εκατομμύρια ευρώ. Το έργο X-RoCharge, που συντονίζεται από την AXIONET IoT S.A, στοχεύει στην ανάπτυξη 200 δημόσιων σταθμών φόρτισης στη Ρουμανία, με συνολικά 496 σημεία φόρτισης:
- 96 φορτιστές ισχύος 150 kW για ελαφρά οχήματα
- 400 φορτιστές ισχύος 350 kW για βαρέα οχήματα
Η δραστηριότητα θα χρηματοδοτηθεί με 26,9 εκατομμύρια ευρώ από την AFIF. Η Διευκόλυνση Υποδομών Εναλλακτικών Καυσίμων λειτουργεί μέσω ενός συνεχούς κύκλου υποβολής προτάσεων, επιτρέποντας τη σταδιακή χρηματοδότηση νέων καινοτόμων έργων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η τρέχουσα πρόσκληση, που ξεκίνησε στις 29 Φεβρουαρίου 2024, ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο αξιολόγησης. Η επόμενη προθεσμία είναι η 11η Ιουνίου 2025, όταν αναμένεται να διατεθεί το υπόλοιπο προϋπολογισθέν ποσό των περίπου 578 εκατομμυρίων ευρώ για επιτυχημένες προτάσεις.
Διαβάστε ακόμη