Aίσθηση προκαλεί η είδηση ότι η TotalEnergies απέρριψε την ευκαιρία να υπογράψει μακροχρόνια σύμβαση για προμήθεια LNG από την αμερικανική Venture Global, επειδή δεν εμπιστευόταν την εταιρεία, δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού. «Δεν θέλω να ασχοληθώ με αυτούς τους τύπους, εξαιτίας αυτού που κάνουν. … Δεν θέλω να βρεθώ στη μέση μιας διαμάχης με τους φίλους μου, με τη Shell και την BP», είπε χαρακτηριστικά ο Πατρίκ Πουγιάν.
Η Venture Global βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε διαμάχη με τη Shell, την BP και άλλους ευρωπαϊκούς μεγάλους ενεργειακούς ομίλους, αφού δεν τίμησε τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια που είχε με αυτούς και πούλησε τα φορτία LNG στη spot αγορά, κερδίζοντας δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τους πελάτες.
Η αμερικανική εταιρεία χρησιμοποίησε ένα νομικό παραθυράκι που του επέτρεψε να καθυστερήσει την επίσημη θέση σε λειτουργία της μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου Calcasieu Pass, οπότε και θα έμπαιναν σε ισχύ οι μακροπρόθεσμες συμβάσεις.
Η BP, η Shell, η Repsol και η Eni έχουν προσφύγει στα δικαστήρια κατά της Venture Global, με τη Shell να κατηγορεί την ετιρεία ότι κέρδισε περίπου 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια από την πώληση LNG στην αγορά spot, ενώ θα έπρεπε να το προμηθεύει βάσει των μακροπρόθεσμων συμβολαίων της. Αυτό, όπως ισχυρίστηκε η Shell, προκάλεσε σοβαρές δυσκολίες στην προμήθεια LNG σε μια εταιρεία που δεν κατονομάζεται, η οποία αναγκάστηκε να αγοράσει το αέριο από πέντε άλλους παραγωγούς των ΗΠΑ, επιβαρυνόμενη με πρόσθετο κόστος ύψους 1,5 δισ. δολαρίων.
Η BP, η Shell, η ισπανική Repsol, η ιταλική Eni και η πορτογαλική Galp ήταν oi αγοραστές – “θεμέλιο» για την εγκατάσταση Calcasieu Pass, δηλαδή παρείχαν στην Venture Global τα χρήματα για την κατασκευή της μονάδας στη Λουιζιάνα με αντάλλαγμα τη δέσμευση της εταιρείας να τους προμηθεύει συγκεκριμένες ποσότητες LNG για μακρά περίοδο.
Η εγκατάσταση έχει δυναμικότητα 10 εκατομμυρίων τόνων και άρχισε να παράγει στις αρχές του 2022, στην έναρξη της ενεργειακής κρίσης. Αλλά αντί να τηρήσει τις συμβάσεις της με τους Ευρωπαίους αγοραστές, η Venture Global επέλεξε να πουλήσει περισσότερο LNG στην αγορά spot.
Η παρουσία της Venture Global στην Ελλάδα
Σημειώνεται ότι η Venture Global έχει έντονη παρουσία και στην Ελλάδα, καθώς τον περασμένο Σεπτέμβριο, λίγες ημέρες πριν την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του FSRU Αλεξανδρούπολης υπέγραψε μακροπρόθεσμη σύμβαση δέσμευσης δυναμικότητας στον τερματικό σταθμό. Συγκεκριμένα, η Venture Global έχει εξασφαλίσει περίπου 1 εκατομμύριο τόνους ετησίως (MTPA) χωρητικότητας επαναεριοποίησης LNG στο FSRU Αλεξανδρούπολης για πέντε χρόνια, ξεκινώντας από το 2025, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στο 25% της συνολικής χωρητικότητας του FSRU, ή περίπου σε 12 φορτία ετησίως. Η αμερικανική εταιρεία είναι επίσης αυτή που προμήθευσε το πρώτο αμερικανικό φορτίο LNG στην Ουκρανία, με την Ελλάδα να αποτελεί την πύλη εισόδου αφού το φορτίο που είχε ως αγοραστή την ουκρανική DTEK Trading έφτασε στον Τερματικό Σταθμό της Ρεβυθούσας στα τέλη του 2024.
Διαβάστε ακόμη