Μια ιδέα για το τι θα περιλαμβάνει το Σχέδιο Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χαμηλότερο ενεργειακό κόστος, έδωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Νταν Γιόργκενσεν, μιλώντας στο International Energy Policy Forum 2025. Στα βραχυπρόθεσμα μέτρα του Σχεδίου είναι πιθανό να περιλαμβάνονται «κίνητρα για την απεμπλοκή των λογαριασμών ενέργειας λιανικής από τις υψηλές τιμές των ορυκτών καυσίμων, αντιμετώπιση των μη ενεργειακών συνιστωσών των λογαριασμών ενέργειας, βελτίωση της εποπτείας και του ανταγωνισμού στις αγορές φυσικού αερίου, ώστε να εξασφαλιστούν οι καλύτερες δυνατές τιμές για τους καταναλωτές». Σαν μακροπρόθεσμος στόχος τίθεται η περαιτέρω ενοποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας.
Ολόκληρη η ομιλία του Νταν Γιόργκενσεν:
«Ας ξεκινήσω παραθέτοντας τον Μαρξ, αλλά όχι τον Καρλ Μαρξ, τον Γκράουτσο Μαρξ. Ο Γκράουτσο Μαρξ είχε πει κάποτε: «Αυτές είναι οι αρχές μου. Εκτός αν δεν σας αρέσουν, οπότε έχω άλλες». Αυτό όμως δεν ισχύει για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν ισχύει για την ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ακόμα και όταν οι φίλοι μας αλλάζουν γνώμη, ακόμα και όταν οι εχθροί μας ενεργούν με τρόπο που προφανώς θα προτιμούσαμε να μην ενεργούν, εμείς μένουμε πιστοί στις αρχές μας.
Θέλω επίσης να μοιραστώ μαζί σας ένα ακόμη απόφθεγμα. Λέει το εξής: «Ισχυρές οικονομικές περιοχές έχουν αναδυθεί γύρω μας… Αν η Ευρώπη αποτύχει να συμβαδίσει… Ο κίνδυνος δεν είναι ότι θα υποβιβαστούμε σε μια κατώτερη θέση… αλλά ότι θα εξαλειφθούμε πλήρως». Αυτά τα λόγια ειπώθηκαν από τον καθηγητή Βάλτερ Χάλσταϊν, τον πρώτο πρόεδρο της Επιτροπής, το 1958. Μια εποχή που επίσης αντιμετωπίζαμε τεράστιες προκλήσεις, μια εποχή παγκόσμιας έντασης και διχασμού· μια εποχή υπερδυνάμεων, με τις οποίες η Ευρώπη πάλευε να ανταγωνιστεί. Και παρά το πέρασμα των 60 και πλέον ετών, νιώθουμε αυτές τις προκλήσεις ξανά σήμερα.
Τις νιώθουμε στα σπίτια μας: εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, περίπου 47 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη δεν μπόρεσαν να θερμάνουν επαρκώς τα σπίτια τους πέρυσι. Φανταστείτε το αυτό, σε ένα τόσο πλούσιο μέρος του κόσμου, αλλά 47 εκατομμύρια άνθρωποι να ξεπαγιάζουν. Αυτό, φυσικά, είναι απολύτως απαράδεκτο. Τις νιώθουμε και στις επιχειρήσεις μας και στη βιομηχανία μας: το ενεργειακό κόστος που πληρώνουν είναι διπλάσιο, μερικές φορές και περισσότερο, από ό,τι πληρώνουν οι ανταγωνιστές τους στην Κίνα και τις ΗΠΑ. Αυτή η κρίση προσιτότητας πιέζει ασφυκτικά τους πολίτες και τις κοινότητές μας. Χρειάζεται μια άμεση απάντηση, και αυτό σκοπεύω να προσφέρω.
Πριν από το τέλος αυτού του μήνα, θα παρουσιάσω ένα Σχέδιο Δράσης για την Προσιτή Ενέργεια, ως βασικό στοιχείο της Βιομηχανικής μας Συμφωνίας για την Καθαρή Ενέργεια. Προφανώς, σήμερα δεν μπορώ να αποκαλύψω το ακριβές περιεχόμενο του σχεδίου δράσης, θα χρειαστείτε λίγη περισσότερη υπομονή! Αλλά ας πω το εξής: θα αξιοποιήσω κάθε εργαλείο και θα εξερευνήσω κάθε δρόμο για να μειώσω το ενεργειακό κόστος βραχυπρόθεσμα. Είναι όμως επίσης σημαντικό να παραμείνουμε στην πορεία μας και να λάβουμε μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές αποφάσεις, που πράγματι θα μας προετοιμάσουν για το μέλλον.
Κάποιες από τις πιθανές βραχυπρόθεσμες λύσεις που συζητούμε περιλαμβάνουν: κίνητρα για τον αποσυνδυασμό των λογαριασμών ενέργειας λιανικής από τις υψηλές τιμές των ορυκτών καυσίμων, αντιμετώπιση των μη ενεργειακών συνιστωσών των λογαριασμών ενέργειας, βελτίωση της εποπτείας και του ανταγωνισμού στις αγορές φυσικού αερίου, ώστε να εξασφαλιστούν οι καλύτερες δυνατές τιμές για τους καταναλωτές.
Μακροπρόθεσμα, όμως, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ενίσχυση της Ενεργειακής μας Ένωσης είναι η πιο ορθολογική και οικονομικά αποδοτική προσέγγιση για την παροχή προσιτής ενέργειας! Πρέπει να βασιστούμε στα δυνατά μας σημεία: διαθέτουμε ανθεκτικές ενεργειακές υποδομές και την πιο ολοκληρωμένη ενεργειακή αγορά στον κόσμο. Η ενοποίηση των ευρωπαϊκών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας ήδη αποφέρει στους καταναλωτές οφέλη ύψους περίπου 34 δισ. ευρώ ετησίως.
Περαιτέρω ενοποίηση θα μπορούσε να αυξήσει αυτά τα οφέλη έως και 40 δισ. ευρώ ετησίως έως το 2030. Το δυναμικό είναι τεράστιο. Το Σχέδιο Δράσης θα είναι το σχέδιό μας: ένας οδικός χάρτης για την επίτευξη βαθύτερης ολοκλήρωσης και για να ανεβάσουμε την Ενεργειακή μας Ένωση στο επόμενο επίπεδο.
Θα συνδέσουμε καλύτερα τα ενεργειακά μας συστήματα, θα αναβαθμίσουμε τα δίκτυά μας, θα ενισχύσουμε την ανάπτυξη καθαρών πηγών ενέργειας και θα επιταχύνουμε τον εξηλεκτρισμό. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό θα απαιτήσει σημαντική αύξηση των επενδύσεων – ένα θέμα που χαίρομαι που βλέπω στην ατζέντα σας για σήμερα το απόγευμα! Οι μέσες ετήσιες επενδυτικές ανάγκες για τον ενεργειακό τομέα αναμένεται να φτάσουν τα 574 δισ. ευρώ αυτή τη δεκαετία και τα 694 δισ. ευρώ την επόμενη. Μόνο για τα δίκτυα, οι μέσες ετήσιες επενδυτικές ανάγκες εκτιμώνται σε 91 δισ. ευρώ.
Απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια για να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους. Για να στηρίξουμε αυτές τις προσπάθειες, θα εργαστούμε πάνω σε μια Στρατηγική Επενδύσεων για την Καθαρή Ενέργεια. Αυτή η στρατηγική θα επικεντρωθεί σε επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια που αποδίδουν – επενδύοντας στρατηγικά βραχυπρόθεσμα, θα εξοικονομήσουμε δαπάνες μακροπρόθεσμα, για τους πολίτες μας, τις επιχειρήσεις μας, την Ένωσή μας.
Και ας είμαι απολύτως ξεκάθαρος: δεν θα υπάρξει υπαναχώρηση στην πράσινη μετάβαση. Πιστεύουμε ότι η προσιτότητα και η ανταγωνιστικότητα συμβαδίζουν με την απαλλαγή από τον άνθρακα. Δεν είναι θέμα ιδεολογίας, είναι θέμα λογικής.
[…]
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε – ανταγωνιστικότητα, κλίμα, ασφάλεια – είναι σημαντικές και δεν θα εξαφανιστούν γρήγορα. Αλλά ας επιστρέψουμε στο 1958, σε μερικά ακόμα λόγια του Προέδρου της Επιτροπής Χάλσταϊν: «Αν η μεγάλη αυτή προσπάθεια πρόκειται να πετύχει, αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι μόνο ευφυΐα, φαντασία και αποφασιστικότητα, αλλά, πάνω απ’ όλα, αυτοπεποίθηση». Πιστεύω ότι αυτά τα λόγια ισχύουν εξίσου, αν όχι περισσότερο, σήμερα.
Ας έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας.
Το έχουμε ξανακάνει, ας το ξανακάνουμε, και ας το κάνουμε μαζί.
Σας ευχαριστώ!»
Διαβάστε ακόμη