Επιδρομή της Ουκρανίας με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα προκάλεσαν πυρκαγιές σε διυλιστήριο στη νότια περιφέρεια Βολγκαγκράντ της Ρωσίας, που τέθηκαν υπό έλεγχο, ανακοίνωσε η αυτοδιοίκηση σήμερα επικαλούμενη τον περιφερειάρχη. Νωρίτερα, αναφέρθηκε πως προκλήθηκε πυρκαγιά έπειτα από παρόμοιες επιδρομές με στόχους εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων και παραγωγής ενέργειας στην περιφέρεια Αστραχάν. Οι ουκρανικές επιδρομές ώθησαν τις αρχές να δώσουν εντολή να ανασταλούν οι πτήσεις σε διάφορα ρωσικά αεροδρόμια, ανέφεραν αξιωματούχοι και ΜΜΕ τις πρώτες πρωινές ώρες.

«Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αποπειράθηκαν επίθεση με drones εναντίον αντικειμένων ευρισκόμενων στην περιφέρεια, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων αποθήκευσης καυσίμων και παραγωγής ενέργειας», ανέφερε ο Ιγκόρ Μπάμπουσκιν, ο περιφερειάρχης της Αστραχάν, μέσω Telegram. «Συντρίμμια drones που κατέπεσαν προκάλεσαν πυρκαγιά. Δεν υπήρξαν θύματα», πρόσθεσε.

Ο κ. Μπάμπουσκιν δεν διευκρίνισε τι καίγεται. Σύμφωνα με το Baza, κανάλι στο Telegram που θεωρείται πως έχει δεσμούς με τις ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας, στόχος της επιδρομής ήταν εργοστάσιο επεξεργασίας αερίου κοντά στην Αστραχάν. Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας Rosaviatsia ανακοίνωσε αναστολή των πτήσεων στα αεροδρόμια της Αστραχάν και άλλων τεσσάρων περιφερειών (Καζάν, Νιζνικάμσκ, Σαράταφ, Ουλιάναφ) για λόγους ασφαλείας.

Οι επιδρομές έχουν σκοπό την καταστροφή υποδομών «κλειδιά», σύμφωνα με την Ουκρανία

Νωρίτερα, ανακοίνωσε αναστολή των πτήσεων και στο αεροδρόμιο της Βολγκαγκράντ. Ωστόσο κατόπιν έκανε γνωστό πως οι πτήσεις ξανάρχισαν. Το Κίεβο λέει πως οι επιδρομές που εξαπολύουν οι δυνάμεις του στη ρωσική επικράτεια έχουν σκοπό την καταστροφή ενεργειακών, συγκοινωνιακών και στρατιωτικών υποδομών που θεωρεί κλειδιά στην πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας, καθώς και αντίποινα για τις ρωσικές επιθέσεις στο ουκρανικό έδαφος. Ο πόλεμος θα κλείσει τρία χρόνια την 24η Φεβρουαρίου.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, που ξεκίνησε με τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου 2022, έχει προκαλέσει εκτεταμένη καταστροφή, χιλιάδες θανάτους και μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση. Η σύγκρουση έχει εξελιχθεί σε έναν παρατεταμένο πόλεμο φθοράς, με τις ουκρανικές δυνάμεις να αμύνονται σθεναρά και να λαμβάνουν στρατιωτική και οικονομική βοήθεια από τη Δύση, ενώ η Ρωσία συνεχίζει τις επιθέσεις της, επιδιώκοντας τον έλεγχο περιοχών στα ανατολικά και νότια της χώρας. Ο πόλεμος έχει επιφέρει παγκόσμιες γεωπολιτικές και οικονομικές συνέπειες, αυξάνοντας τις τιμές της ενέργειας, των τροφίμων και εντείνοντας την ένταση μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ. Παρά τις ειρηνευτικές προσπάθειες, οι εχθροπραξίες συνεχίζονται, με αβέβαιο το μέλλον της περιοχής.

Διαβάστε ακόμη