Θετική η στάση της Eurelectric απέναντι στην «Πυξίδα Ανταγωνιστικότητας» που παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η «Πυξίδα Ανταγωνιστικότητας» αποτελεί ένα ολιστικό σχέδιο της Κομισιόν για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και έχει άμεσες προεκτάσεις σε διαφορετικούς κλάδους του ενεργειακού τομέα. Ένας από αυτούς είναι η ηλεκτρική ενέργεια και τα δίκτυα. Σε δηλώσεις του ο Cillian O’Donoghue, Διευθυντής Πολιτικής στην Eurelectric, δήλωσε τα εξής: «Η Eurelectric καλωσορίζει τις εκκλήσεις του Competitiveness Compass για βαθύτερη ενοποίηση της αγοράς, κίνητρα για μακροπρόθεσμα συμβόλαια και την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης για τα Δίκτυα (Grid Action Plan). Αυτά τα μέτρα αξιοποιούν τα πλεονεκτήματα της Ευρώπης και θα ενισχύσουν την παγκόσμια ανταγωνιστικότητά μας».
Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της Eurelectric:
«Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) δημοσίευσε το πολυαναμενόμενο εγχειρίδιο πολιτικής για τα επόμενα πέντε χρόνια της νομοθετικής της θητείας – γνωστό και ως Competitiveness Compass. Όλη η νέα νομοθεσία θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, αυξάνοντας την παραγωγικότητα μέσω της καινοτομίας, ώστε η Ένωση να γίνει «οικονομική υπερδύναμη, επενδυτικός προορισμός και κέντρο παραγωγής». Με άλλα λόγια, η ΕΕ ετοιμάζεται να φέρει τα χρήματά της πίσω στην Ευρώπη.
Μια ανταγωνιστική Ένωση είναι εκείνη που προσελκύει επενδύσεις, αλλά οι επενδυτές συχνά αποθαρρύνονται από την υπερβολική γραφειοκρατία και τους κανονιστικούς περιορισμούς, αναφέρει το έγγραφο. Γι’ αυτόν τον λόγο, η Επιτροπή – μία από τις πιο δραστήριες ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως – υποσχέθηκε στη βιομηχανία ότι θα ρυθμίζει λιγότερο, καλύτερα και ταχύτερα. Αυτή η «άνευ προηγουμένου προσπάθεια απλοποίησης» θα ξεκινήσει με την απογραφειοκρατικοποίηση της αναφοράς για τη βιώσιμη χρηματοδότηση, τη δέουσα επιμέλεια και την ταξινόμηση (taxonomy), μέσω μιας πρότασης «Simplification Omnibus», η οποία αναμένεται έως τις 26 Φεβρουαρίου.
Η πρόταση αυτή αποτελεί ανακούφιση για πολλούς φορείς κοινής ωφέλειας, οι οποίοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με έναν μη βιώσιμο όγκο αιτημάτων για πρακτικές ESG από επενδυτές, επιβραδύνοντας τη διαδικασία αναφοράς τους. Ως εκ τούτου, η πρόταση αναμένεται να σταματήσει τη συνεχή δημιουργία νέων κατευθυντήριων γραμμών και εγγράφων ερωτήσεων-απαντήσεων από τις ρυθμιστικές αρχές, που προκαλούν νομική αβεβαιότητα. Επιπλέον, θα επιτρέψει την ομαλή εφαρμογή πρόσφατης νομοθεσίας, όπως η Ταξινομία της ΕΕ, η Οδηγία για την Εταιρική Αναφορά Βιωσιμότητας (CSRD) και η Οδηγία για τη Δέουσα Επιμέλεια Εταιρικής Βιωσιμότητας (CSDDD).
Τι γίνεται με την ενέργεια;
Εξαρτάται από το ενεργειακό μέσο. Η Επιτροπή επανεπιβεβαίωσε την πρόθεσή της να καταργήσει σταδιακά το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, με έναν οδικό χάρτη που αναμένεται έως το τέλος Μαρτίου 2025. Από την άλλη, η ηλεκτροδότηση προωθείται ως βασικός μοχλός ενεργειακής ανεξαρτησίας, υπό την προϋπόθεση ότι υποστηρίζεται από μια καλά λειτουργούσα, ολοκληρωμένη αγορά και ένα ενισχυμένο ψηφιοποιημένο δίκτυο διανομής.
Η ηλεκτρική ενέργεια θα διαδραματίσει επίσης καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης, διασφαλίζοντας καθαρή και προσιτή ενέργεια. Το ζήτημα αυτό θα αντιμετωπιστεί άμεσα μέσω του επικείμενου Σχεδίου Δράσης για την Προσιτή Ενέργεια (Affordable Energy Action Plan), που επίσης αναμένεται στις 26 Φεβρουαρίου.
Ο ηλεκτρικός τομέας δηλώνει έτοιμος να παρέχει στους καταναλωτές καθαρή και προσιτή ενέργεια. Ταυτόχρονα, υπενθυμίζει τη σημασία της διατήρησης ισχυρού επιχειρηματικού κινήτρου για επενδυτές, ώστε να εξασφαλιστεί η συνεχής ανάπτυξη υποδομών και εγκαταστάσεων μηδενικών εκπομπών άνθρακα, που τελικά θα μειώσουν το κόστος. Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τα έργα υποδομής, τα οποία αποτελούν τον πυρήνα της ενεργειακής μας μετάβασης.
Και τι γίνεται με τη φορολογία της ενέργειας;
Το Competitiveness Compass επισημαίνει επίσης ότι η φορολογία της ενέργειας παραμένει ένα σοβαρό κενό στην ενεργειακή αγορά, το οποίο θα πρέπει να διορθωθεί επειγόντως μέσω της αναθεώρησης της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τη Φορολογία της Ενέργειας (European Taxation Directive)».
«Υποστηρίζουμε σθεναρά την αναθεώρηση των τρεχόντων κανόνων φορολογίας ενέργειας, που με παράδοξο τρόπο φορολογούν την ηλεκτρική ενέργεια περισσότερο από το φυσικό αέριο. Η διόρθωση αυτής της ανισορροπίας είναι κρίσιμη για να ευθυγραμμιστούν οι λογαριασμοί ενέργειας με την ενεργειακή μετάβαση και να γίνουν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος πιο ανταγωνιστικές», κατέληξε ο Cillian O’Donoghue.
Διαβάστε ακόμη