Τα Δυτικά Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένων χωρών όπως το Κόσοβο, η Σερβία, η Βοσνία και η Βόρεια Μακεδονία, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τα οποία επιδεινώνονται από τις απαρχαιωμένες μονάδες άνθρακα, τη θέρμανση των νοικοκυριών, τα παλιά αυτοκίνητα και τους περιορισμένους οικονομικούς πόρους. Η ρύπανση αυτή είναι ιδιαίτερα εμφανής κατά τους χειμερινούς μήνες, με πόλεις όπως το Βελιγράδι, το Σαράγεβο και τα Σκόπια να βρίσκονται συχνά στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Αυτή την εβδομάδα, η ποιότητα του αέρα του Σαράγεβο χαρακτηρίστηκε ως «επικίνδυνη», η χειρότερη στον κόσμο, ενώ το νέφος κάλυψε τα χιονισμένα βουνά των Σκοπίων. Τα ποσοστά θανάτων που σχετίζονται με τη ρύπανση στην περιοχή είναι ανησυχητικά υψηλά, με τη Βοσνία να καταγράφει 114 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους και τη Σερβία 100, σε σύγκριση με σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά σε χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία (45) και η Γαλλία (29), σύμφωνα με το Reuters.

Η ΕΕ έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, επιτυγχάνοντας μείωση κατά 40% από το 1990 με την υιοθέτηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αντίθετα, τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένου του Κοσόβου, υστερούν λόγω οικονομικών περιορισμών. Το Κόσοβο, μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, βασίζεται στον άνθρακα για πάνω από το 90% της ενέργειάς του. Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι η μετάβαση σε μια οικονομία χωρίς άνθρακα θα κοστίσει στο Κόσοβο 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ, μια συγκλονιστική οικονομική επιβάρυνση.

Αν και τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, οι οικονομικές δυσκολίες έχουν επιβραδύνει την πρόοδο. Το υπουργείο Ενέργειας του Κοσόβου δήλωσε ότι επενδύει σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αναβαθμίζει τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής για τον περιορισμό των εκπομπών. Ωστόσο, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι τα μέτρα αυτά είναι ανεπαρκή. Ο Μίρκο Πόποβιτς από το Ινστιτούτο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Περιβαλλοντικής Ρύθμισης στο Βελιγράδι υπογράμμισε την έλλειψη περιφερειακών πόρων για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Για τους κατοίκους των Δυτικών Βαλκανίων, οι συνέπειες της ρύπανσης αποτελούν τόσο κρίση δημόσιας υγείας όσο και εμπόδιο για τη δυνητική ένταξη στην ΕΕ. Χωρίς σημαντικές επενδύσεις σε καθαρότερη ενέργεια και έλεγχο της ρύπανσης, η περιοχή κινδυνεύει με περαιτέρω υποβάθμιση της υγείας και του περιβάλλοντος.

Διαβάστε ακόμη