Αντιμέτωπος με σφοδρές κριτικές από ηγετικά πολιτικά και κυβερνητικά στελέχη χωρών-μελών της ΕΕ βρίσκεται ο Ντόναλντ Τραμπ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, λόγω της απόφασής του να αποσυρθεί από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, μία κίνηση που είχε ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.
Για «αρχή μιας ιστορικής αποτυχίας», έκανε λόγο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ από τους Πράσινους, ένα «μοιραίο μήνυμα προς τον κόσμο», ενώ η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι «η Ευρώπη θα παραμείνει στη σωστή πορεία».
Στο Νταβός κορυφαίοι πολιτικοί της Ευρώπης δημιούργησαν ένα ενιαίο μέτωπο δηλώσεων μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αντιδρώντας έντονα στην ανακοίνωση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι το πλουσιότερο κράτος στον κόσμο και από τους μεγάλους ρυπαντές του πλανήτη, θα αποχωρήσει από την ιστορική Συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, προωθώντας παράλληλα μια εκτεταμένη αναμόρφωση του ενεργειακού τοπίου των ΗΠΑ, υπέρ των ορυκτών καυσίμων με το σύνθημα «drill baby drill» (εξορύξτε, εξορύξτε) .
Ο Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα, μέσω εκτελεστικού διατάγματος, ότι οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν επίσημα από τη Συμφωνία του Παρισιού, στο πλαίσιο της Σύμβασης-Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή. Η συμφωνία αποσκοπεί στη διατήρηση της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.
«Η Συμφωνία του Παρισιού παραμένει η καλύτερη ελπίδα για όλη την ανθρωπότητα», δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε ομιλία της στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. «Η Ευρώπη θα παραμείνει στη σωστή πορεία και θα συνεχίσει να συνεργάζεται με όλα τα έθνη που θέλουν να προστατεύσουν τη φύση και να σταματήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη».
Η κίνηση του Τραμπ δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς είχε αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών κατά την πρώτη του θητεία και είχε δεσμευτεί να το επαναλάβει κατά την προεκλογική του εκστρατεία. Ο πρόεδρος προχώρησε επίσης σε κινήσεις για την αύξηση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων στις ΗΠΑ και την αναπλήρωση των εξαντλημένων αμερικανικών αποθεμάτων πετρελαίου, ενιχύοντας παράλληλα και την παραγωγή φυσικού αερίου.
Η απάντηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βρήκε σύμφωνους και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες. Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, χαρακτήρισε την απόφαση «μοιραίο μήνυμα προς τον κόσμο», σχολιάζοντας ως καταστροφικό το γεγονός πως ένα από τα πρώτα επίσημα διατάγματα του Τραμπ ως πρόεδρος ήταν η αποχώρηση από τη συμφωνία για το κλίμα. «Αυτό είναι η αρχή μιας ιστορικής αποτυχίας», δήλωσε σε συνέδριο στο Βερολίνο.
Σύμφωνα με την εντολή του Τραμπ, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ θα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στην οικονομική αποδοτικότητα και την αμερικανική ευημερία σε όλες τις ενεργειακές πολιτικές που σχετίζονται με τη διεθνή συνεργασία, ανέφερε το διάταγμα. Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού δεν αναμένεται να είναι άμεση. Οι υπογράφοντες της συμφωνίας του 2015 μπορούν να ξεκινήσουν τη διαδικασία αποχώρησης στέλνοντας επίσημη ειδοποίηση στον ΟΗΕ και στη συνέχεια πρέπει να περιμένουν ένα χρόνο για να τεθεί σε ισχύ.
«Αν υπάρχει τρόπος για τις ευρωπαϊκές χώρες να αντιμετωπίσουν την πρόκληση του Τραμπ, αυτός είναι η ενότητα, η σταθερότητα, η ισχύς και η συνειδητοποίηση των πλεονεκτημάτων μας, ειδικά της ενιαίας αγοράς, η οποία είναι πολύ σημαντική για τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Γάλλος Υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας, Μαρκ Φερασί, σε πάνελ στο Νταβός.
«Χάνουμε το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα», λένε βιομήχανοι στην Ευρώπη
Οι κινήσεις του Τραμπ λαμβάνουν χώρα σε μια περίοδο που η βιομηχανία της ευρωπαϊκής οικονομίας βρίσκεται υπό πίεση, εν μέρει λόγω της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους. Ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Τζιμ Ράτκλιφ δήλωσε πέρυσι ότι η πετροχημική βιομηχανία της Ευρώπης δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τους αντιπάλους της στις ΗΠΑ και την Ασία, επικαλούμενος το κόστος ενέργειας.
Η μεταποίηση στην Ευρώπη βρίσκεται σε συρρίκνωση από τον Ιούνιο του 2022, σύμφωνα με τα δεδομένα του δείκτη διαχειριστών αγορών (PMI) της S&P Global. «Αυτό μπορεί να είναι η αφύπνιση που χρειάζεται η Ευρώπη για να επιταχύνει», δήλωσε ο Σβεϊν Τόρε Χόλσετερ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Yara International ASA, της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής εταιρείας παραγωγής λιπασμάτων, σε συνέντευξή του στο Νταβός. «Χάνουμε το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα. Όταν ο κόσμος γύρω μας αλλάζει, πρέπει κι εμείς να αλλάξουμε».
Η προσέγγιση του Τραμπ που ευνοεί τα ορυκτά καύσιμα αποτελεί ώθηση για τη βιομηχανία πετρελαίου, η οποία εδώ και καιρό βρίσκεται υπό πίεση για τη μείωση των εκπομπών της και αντιμετωπίζει ενδείξεις υποτονικής ζήτησης. Μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξη στο Νταβός, ο επικεφαλής της Saudi Aramco απέρριψε τις ανησυχίες για μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου στην Κίνα, τη μεγαλύτερη ενεργειακή καταναλώτρια χώρα στον κόσμο.
«Βλέπουμε ακόμα ισχυρή ζήτηση από την Κίνα», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aramco, Αμίν Νάσερ. Η χώρα, μαζί με την Ινδία, αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% της αύξησης της παγκόσμιας κατανάλωσης και «η ζήτηση αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο».
Διαβάστε ακόμη