Η Κομισιόν ετοιμάζεται να παρουσιάσει την πολυαναμενόμενη στρατηγική της για την απαλλαγή της βιομηχανίας από τις εκπομπές άνθρακα, το λεγόμενο ”Clean Industrial Deal”, το οποίο θα περιλαμβάνει μια σειρά δράσεων για τη στήριξη τόσο των παραδοσιακών ενεργοβόρων βιομηχανιών όσο και των αναδυόμενων τομέων καθαρής τεχνολογίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αποκαλύψει αυτό το πολυετές σχέδιο -το οποίο βαδίζει στα χνάρια του EU Green Deal, της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕστις 26 Φεβρουαρίου, εντός των πρώτων 100 ημερών, δηλαδή, της νέας θητείας της. Αν και το σχέδιο βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, έχει ήδη διαμορφωθεί ένα σχεδιάγραμμα, με την Επιτροπή να επικεντρώνεται σε έξι βασικούς θεματικούς τομείς που θα προωθήσουν τον εξηλεκτρισμό της ενεργοβόρου βιομηχανίας.

Αυτοί οι έξι πυλώνες της στρατηγικής, όπως περιγράφονται από ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο POLITICO, θα περιλαμβάνουν: την ενεργειακή ασφάλεια και τις τιμές της ενέργειας, τη χρηματοδότηση, την ανακύκλωση και τις κρίσιμες πρώτες ύλες, τους εργαζομένους, τις κύριες αγορές και την παγκόσμια δράση.

Οι άξονες της πράσινης στρατηγικής της ΕΕ

Μία από τις κύριες ανησυχίες των βιομηχανιών της ΕΕ, που έχει συζητηθεί ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, είναι το υψηλό κόστος της ενέργειας, ιδίως σε σύγκριση με άλλες προηγμένες οικονομίες. Καθώς οι τιμές της ενέργειας στην ΕΕ παραμένουν αυξημένες, οι επιχειρήσεις εντός του μπλοκ δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να ανταγωνιστούν τους ξένους ανταγωνιστές τους. Ως απάντηση, η Επιτροπή σχεδιάζει να δημοσιεύσει ένα σχέδιο δράσης που θα εστιάζει στο να καταστήσει την ενέργεια πιο προσιτή για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Το σχέδιο αυτό θα συνοδεύει την Πράξη για τη βιομηχανία των μηδενικών καθαρών εκπομπών και αναμένεται να δώσει έμφαση στις υποδομές, με την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να υπογραμμίζει την ανάγκη η ΕΕ να συνεχίσει να διαφοροποιεί τις πηγές ενέργειας και να βελτιώνει τις υποδομές δικτύου και αποθήκευσης.

Παράλληλα, τα σχόλια της φον ντερ Λάιεν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός υπογράμμισαν τη σημασία του εκσυγχρονισμού των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και της επέκτασης της παραγωγής καθαρής ενέργειας. Για να επιτευχθεί αυτό, η πρόεδρος της Επιτροπής, τόνισε, επίσης, την ανάγκη κινητοποίησης περισσότερων ιδιωτικών κεφαλαίων, με έμφαση στην καλύτερη σύνδεση καθαρών και χαμηλών εκπομπών άνθρακα ενεργειακών συστημάτων σε ολόκληρη την ΕΕ.

Εκτός από την αντιμετώπιση των ενεργειακών ζητημάτων, σκοπός του ”Clean Industry Deal” είναι να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις χρηματοδότησης. Η Επιτροπή αντιμετωπίζει το πολύπλοκο έργο της εξισορρόπησης της ανάγκης για πρόσθετη χρηματοδότηση με τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ. Ωστόσο, υπάρχουν ευρείες προσδοκίες ότι το σχέδιο θα περιλαμβάνει μέτρα για την παροχή οικονομικής στήριξης στις προβληματικές βιομηχανίες του μπλοκ.

Ένα άλλο κρίσιμο στοιχείο της στρατηγικής είναι το ζήτημα της ανακύκλωσης και των κρίσιμων πρώτων υλών. Σύμφωνα με τους στόχους της για τη βιωσιμότητα, η Επιτροπή σχεδιάζει να προτείνει μια πράξη για την κυκλική οικονομία το 2026. Η νομοθεσία αυτή αποσκοπεί στη μείωση των αποβλήτων, στη διασφάλιση μιας πιο βιώσιμης χρήσης των πόρων και στην αντιμετώπιση πιθανών ελλείψεων κρίσιμων υλικών που είναι απαραίτητα για τις πράσινες τεχνολογίες.

Στο μέτωπο της εργασίας και των δεξιοτήτων, η Επίτροπος της ΕΕ για το κλίμα και τον ανταγωνισμό Τερέσα Ριμπέρα τόνισε τη σημασία των στοιχείων κοινωνικής πολιτικής στο πλαίσιο της καθαρής βιομηχανικής συμφωνίας. Σε ομιλία της τη Δευτέρα, η Ριμπέρα δήλωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να εξεταστούν οι επιπτώσεις στους εργαζομένους και τις ευκαιρίες απασχόλησης καθώς η ΕΕ μεταβαίνει σε ένα πιο πράσινο βιομηχανικό μοντέλο. Τόνισε την ανάγκη η Επιτροπή να επικεντρωθεί όχι μόνο στις επιχειρηματικές ευκαιρίες αλλά και στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προκλήσεων που συνοδεύουν την πράσινη μετάβαση, αναγνωρίζοντας ότι πολλοί Ευρωπαίοι αισθάνονται αποκομμένοι από τη θεσμική εστίαση της ΕΕ στις επιχειρήσεις έναντι των κοινωνικών ζητημάτων.

Όσον αφορά τις κύριες αγορές, η Επιτροπή σκοπεύει να εφαρμόσει μέτρα που θα δημιουργήσουν ζήτηση για αγαθά που έχουν απαλλαγεί από τις ανθρακούχες εκπομπές. Ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να περιλαμβάνει τον καθορισμό ποσοστώσεων για φιλικά προς το κλίμα υλικά στις δημόσιες συμβάσεις προμηθειών. Ο επίτροπος της ΕΕ για το κλίμα Βόπκε Χούκστρα εξήγησε ότι η δημιουργία τέτοιων αγορών θα είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία τόσο των αναδυόμενων όσο και των παραδοσιακών βιομηχανιών. Για να το υποστηρίξει αυτό, η Επιτροπή θα εργαστεί επίσης για τη μείωση των γραφειοκρατικών εμποδίων που εμποδίζουν σήμερα την πρόοδο.

Τέλος, η  Ριμπέρα επεσήμανε ότι η Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει έναν συνδυασμό διπλωματικών και εμπορικών μέτρων για να εξασφαλίσει την πρόσβαση σε πρώτες ύλες και να αναπτύξει ισχυρές αλυσίδες αξίας. Ένα βασικό μέρος αυτής της διεθνούς στρατηγικής θα περιλαμβάνει ρήτρες «καθρέφτη’» στις διμερείς εμπορικές συμφωνίες, οι οποίες θα απαιτούν από τις εισαγωγές από άλλες χώρες να «αντικατοπτρίζουν’» τα υψηλά περιβαλλοντικά και παραγωγικά πρότυπα της ΕΕ, και να υπάρχει η σχετική διαφάνεια. Στόχος της Κομισιόν είναι να διασφαλίσει ότι η ΕΕ θα παραμείνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά, ενώ παράλληλα θα ηγηθεί της πορείας προς μια δίκαιη πράσινη μετάβαση, που δεν θα αφήσει κανέναν πίσω.

Διαβάστε ακόμη