Σε αναστάτωση βρίσκονται ευρωπαϊκές εταιρείες παραγωγής ΑΠΕ οι οποίες δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ, καθώς λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το βράδυ της Δευτέρας 20 Ιανουαρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε την απαγόρευση κατασκευής νέων υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ΗΠΑ. Το διάταγμα απαγορεύει τη μίσθωση νέων περιοχών στη θάλασσα κατά μήκος σχεδόν ολόκληρης της ακτής των ΗΠΑ (εξωτερική υφαλοκρηπίδα). Ο νέος κανόνας θα ισχύει πλέον έως ότου ο πρόεδρος άρει την απαγόρευση.

Θα υπάρξει επίσης πλήρης κυβερνητική αναθεώρηση των διαδικασιών έγκρισης για όλα τα χερσαία και υπεράκτια έργα με βάση τον αντίκτυπό τους στην εθνική ασφάλεια, τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, τη σταθερότητα του δικτύου, τη βιοποικιλότητα και άλλους παράγοντες. Τα έργα που έχουν ήδη εγκριθεί στην εθνική επικράτεια πρόκειται να υποβληθούν σε συνολική επανεξέταση προκειμένου να εξεταστεί η πιθανή λύση των υφιστάμενων συμφωνιών μίσθωσης αιολικής ενέργειας. Ακόμη και πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, ο Τραμπ είχε υποσχεθεί ότι δεν θα κατασκευαστούν νέες ανεμογεννήτριες υπό την ηγεσία του. «Η αιολική ενέργεια είναι ακριβή, σκοτώνει τις φάλαινες και όλες οι ανεμογεννήτριες προέρχονται από την Κίνα», είπε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ σε ομιλία του στους υποστηρικτές του το βράδυ της Δευτέρας.

Οι επιστήμονες επανειλημμένα επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι φάλαινες βλάπτονται από τις ανεμογεννήτριες, επισημαίνει η Handelsblatt. Ο ισχυρισμός ότι όλες οι ανεμογεννήτριες προέρχονται από την Κίνα επίσης δεν είναι αλήθεια. Σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, οι εισαγωγές ανεμογεννητριών από την Κίνα έχουν πράγματι μειωθεί μαζικά τα τελευταία εννέα χρόνια. Περίπου το 95% των ανταλλακτικών προέρχονται από τη Δανία, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Ινδία και το Μεξικό.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας Lazard, η ηλεκτρική ενέργεια από την αιολική ενέργεια είναι επίσης φθηνότερη από ό,τι από εναλλακτικές λύσεις όπως το φυσικό αέριο, ο άνθρακας και η πυρηνική ενέργεια. Αυτό ισχύει και μετά την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών και οι επιπτώσεις του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες έχουν προκαλέσει σημαντική αύξηση των τιμών για την κατασκευή ενός αιολικού πάρκου, γράφουν οι ειδικοί.

Η αιολική ενέργεια αυξάνεται ταχύτερα

Σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, η αιολική ενέργεια συνολικά είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες και πιο οικονομικά αποδοτικές πηγές ηλεκτρικής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένα μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στις ΗΠΑ εξακολουθεί να προέρχεται από ορυκτές πηγές. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσωπεύουν μόλις το 15,5%. Η αιολική ενέργεια αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος αυτού στο 10%. Τα 3/4 όλων των αιολικών μονάδων βρίσκονται στην ξηρά. Αυτό οφείλεται και στις καλές συνθήκες που επικρατούν στις εγκαταστάσεις. Σε ορισμένες παράκτιες περιοχές οι συνθήκες ανέμου είναι από τις καλύτερες στον κόσμο. Το 2022, η αιολική ενέργεια αντιπροσώπευε το 22% της νέας εγκατεστημένης ισχύος, με επενδύσεις δώδεκα δισεκατομμυρίων δολαρίων να εισρέουν στον τομέα, ανέφερε το υπουργείο.

Επί του παρόντος σχεδιάζονται έργα ισχύος άνω των 80 γιγαβάτ στην ανοιχτή θάλασσα. Συνολικά περισσότερα από 125.000 άτομα απασχολούνται στον κλάδο. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν επίσης επενδύσει πολλά χρήματα στην υπεράκτια επιχείρηση αιολικής ενέργειας στις ΗΠΑ. Ο μεγαλύτερος φορέας εκμετάλλευσης αιολικών πάρκων στον κόσμο, η δανική εταιρεία Ørsted, έχει σχεδόν τρία γιγαβάτ σε λειτουργία ή σχεδιασμό κατά μήκος της ανατολικής ακτής. Ο γερμανικός ενεργειακός όμιλος RWE έχει εξασφαλίσει έργα συνολικού ύψους έξι γιγαβάτ, μεταξύ των οποίων στον κόλπο της Νέας Υόρκης, στον Κόλπο του Μεξικού και στα ανοικτά των ακτών της Βόρειας Καλιφόρνια. Η εταιρεία σχεδιάζει να κατασκευάσει εκεί το πρώτο της εμπορικό πλωτό αιολικό πάρκο. Αυτό καθιστά τη RWE τη δεύτερη μεγαλύτερη υπεράκτια εταιρεία ανάπτυξης αιολικής ενέργειας στις ΗΠΑ.

Τώρα είναι αβέβαιο τι θα γίνει με τα αιολικά πάρκα. Σημαντικές άδειες εξακολουθούν να λείπουν για τη Νέα Υόρκη. «Υποθέτουμε ότι οι προγραμματισμένες επενδύσεις στις ΗΠΑ θα έρθουν αργότερα από το αναμενόμενο», παραδέχτηκε τον Νοέμβριο τον CFO της RWE, Mίκαελ Μίλερ (Michael Müller)/ Είναι πλέον πιο προσεκτικοί με τις επενδύσεις τους στις ΗΠΑ. Οι μετοχές των αιολικών εταιρειών πέφτουν μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις 5 Νοεμβρίου. Έκτοτε, η Ørsted έχει χάσει 26%, η δανέζικη εταιρεία κατασκευαστής στροβίλων Vestas 27% και η γερμανική ανταγωνίστριά της Nordex 7%.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν επίσης επενδύσει πολλά χρήματα στην υπεράκτια επιχείρηση αιολικής ενέργειας στις ΗΠΑ. Ο μεγαλύτερος φορέας εκμετάλλευσης αιολικών πάρκων στον κόσμο, η δανική εταιρεία Ørsted, έχει σχεδόν τρία γιγαβάτ σε λειτουργία ή σχεδιασμό κατά μήκος της ανατολικής ακτής. Ο γερμανικός ενεργειακός όμιλος RWE έχει εξασφαλίσει έργα συνολικού ύψους έξι γιγαβάτ, μεταξύ των οποίων στον κόλπο της Νέας Υόρκης, στον Κόλπο του Μεξικού και στα ανοικτά των ακτών της Βόρειας Καλιφόρνια. Η εταιρεία σχεδιάζει να κατασκευάσει εκεί το πρώτο της εμπορικό πλωτό αιολικό πάρκο. Αυτό καθιστά τη RWE τη δεύτερη μεγαλύτερη υπεράκτια εταιρεία ανάπτυξης αιολικής ενέργειας στις ΗΠΑ.

Σε αυτό το κλίμα, συντηρείται η πίεση στις μετοχές των ευρωπαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο αιολικής ενέργειας. Η Ørsted τρόμαξε τους επενδυτές με την ανακοίνωσή του για απομειώσεις δισεκατομμυρίων σε ένα έργο των ΗΠΑ και η μετοχή της υποχώρησε 16,6% κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας.  Το διοικητικό συμβούλιο ανέφερε καθυστερήσεις και υψηλότερα κόστη για το υπεράκτιο αιολικό έργο Sunrise Wind ισχύος 924 μεγαβάτ, περίπου 30 μίλια ανατολικά του Montauk της Νέας Υόρκης, καθώς και υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Οι απομειώσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα και ιδιαίτερα οι συνεχιζόμενες προκλήσεις κατασκευής είναι πολύ απογοητευτικές», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ørsted, Mads Nipper. Τόνισε ότι η εταιρεία παραμένει προσηλωμένη στην αγορά των ΗΠΑ και τις προοπτικές της για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μακροπρόθεσμα. «Συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε τις πολυπλοκότητες και τις αβεβαιότητες που αντιμετωπίζουμε σε μια αναδυόμενη υπεράκτια βιομηχανία στη νέα αγορά των ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Η αντίθεση του Τραμπ στην υπεράκτια αιολική ενέργεια ξεκίνησε το 2006, όταν διεξήγαγε μια δικαστική μάχη κατά της κυβέρνησης της Σκωτίας για ένα σχεδιαζόμενο αιολικό πάρκο που ο μελλοντικός πρόεδρος των ΗΠΑ ισχυρίστηκε ότι θα χαλούσε τη θέα από ένα γήπεδο γκολφ που ήλπιζε να κατασκευάσει. Ο Τραμπ έχασε τη δίκη και έπρεπε να πληρώσει σχεδόν 300.000 δολάρια ως νομικά έξοδα στη Σκωτία.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Τραμπ ανακοίνωσε επίσης την αποχώρησή του από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και το τέλος της «Πράσινης Συμφωνίας», την οποία ο προκάτοχός του Τζο Μπάιντεν είχε προωθήσει κυρίως με το πρόγραμμα χρηματοδότησης του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων (IRA). Ο Τραμπ κήρυξε επίσης κατάσταση εθνικής ενεργειακής ανάγκης παρόλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες παράγουν περισσότερο πετρέλαιο από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Εάν ο Τραμπ συνεχίσει τη στρατηγική του κατά της αιολικής ενέργειας και στη στεριά, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αντίσταση μέσα στο κόμμα του. Πολλές Πολιτείες υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων έχουν υποδεχθεί επενδύσεις σε αιολικά πάρκα, συμπεριλαμβανομένων των Wyoming, Iowa και Texas. Πολλά από τα πάρκα βρίσκονται στο κέντρο της χώρας, όπου το αιολικό δυναμικό είναι υψηλό. Μέχρι το 2023, η αιολική ενέργεια θα αντιπροσωπεύει το 22% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στο Τέξας και το 59% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην Αϊόβα.

Διαβάστε ακόμη