Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας άνθρακα στον κόσμο, αγόρασε λιγότερο άνθρακα από τη Ρωσία το 2024, ενώ αύξησε τις αγορές από άλλους βασικούς προμηθευτές, με επικεφαλής την Αυστραλία, κατά τη διάρκεια ενός έτους ρεκόρ για τις εισαγωγές άνθρακα, όπως έδειξαν τα τελωνειακά στοιχεία τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Reuters.
Οι αγορές από την Κίνα πέρυσι έφτασαν στο ιστορικό υψηλό των 547,2 εκατομμυρίων τόνων, ή το 41% του άνθρακα που διακινήθηκε παγκοσμίως, σύμφωνα με την έρευνα της LSEG, δίνοντας στην Κίνα αυξημένη τιμολογιακή δύναμη στις διεθνείς αγορές.
Η κινεζική ζήτηση συμβάλλει στη στήριξη των τιμών σε επίπεδα που, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), ήταν 50% υψηλότερα από τον μέσο όρο κατά την περίοδο 2017-19.
Πέρυσι, οι εισαγωγές από τον κορυφαίο προμηθευτή Ινδονησία αυξήθηκαν κατά 8% σε 236,99 εκατομμύρια τόνους, αν και αυτό υστερούσε σε σχέση με τη συνολική αύξηση των εισαγωγών άνθρακα κατά 14,4%.
Ενώ η Ρωσία παρέμεινε ο νούμερο δύο προμηθευτής άνθρακα της Κίνας, ήταν ο μόνος βασικός παραγωγός του οποίου οι αποστολές προς την Κίνα μειώθηκαν το 2024. Οι κινεζικές εισαγωγές από τη Ρωσία υποχώρησαν κατά 7% από τα επίπεδα του 2023 σε 93,86 εκατομμύρια, επιβαρυνόμενες από τις κυρώσεις, την επαναφορά των εισαγωγικών δασμών από την Κίνα και τους εξαγωγικούς δασμούς που επέβαλε η Ρωσία κατά τη διάρκεια του έτους.
Αντίθετα, οι Αυστραλοί εξαγωγείς ήταν ο μεγαλύτερος αποδέκτης των εισαγωγών ρεκόρ. Οι εισαγωγές από την Αυστραλία αυξήθηκαν κατά 59% σε σχέση με το έτος σε 83,24 εκατομμύρια τόνους, ξεπερνώντας το επίπεδο του 2020, του τελευταίου πλήρους έτους πριν η Κίνα επιβάλει άτυπη απαγόρευση στις εισαγωγές αυστραλιανού άνθρακα.
Η Κίνα είχε εισάγει 77,51 εκατομμύρια τόνους αυστραλιανού άνθρακα το 2020, ενώ στη συνέχεια δεν αγόρασε σχεδόν καθόλου το 2021 και το 2022. Αίρεσε τους περιορισμούς για τον άνθρακα τον Ιανουάριο του 2023 εν μέσω μιας αναθέρμανσης των σχέσεων Πεκίνου-Κανμπέρα που οδήγησε επίσης στην επανάληψη του εμπορίου κριθαριού και κρασιού.
Οι εισαγωγές άνθρακα από τη Μογγολία από την Κίνα αυξήθηκαν επίσης κατά 19% σε 82,82 εκατομμύρια τόνους λόγω της βελτίωσης των διασυνοριακών υποδομών, αλλά ξεπεράστηκε οριακά από την Αυστραλία και έπεσε στην τέταρτη θέση.
Διαβάστε ακόμη