Οι ιδιώτες επενδυτές, οι μεγάλες τράπεζες και οι εταιρείες τεχνολογίας δείχνουν ενδιαφέρον για την ευρωπαϊκή πυρηνική βιομηχανία, αλλά οι κυβερνήσεις πρέπει να μειώσουν τους κινδύνους για να ενθαρρύνουν τις επενδύσεις, με εγγυημένες συμβάσεις και μειώνοντας τις ρυθμίσεις, δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), Φατίχ Μπιρόλ (Fatih Birol).

Ο ιδιωτικός τομέας άρχισε να επενδύει περισσότερο στην πυρηνική ενέργεια το 2024 για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για τα κέντρα δεδομένων και την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά οι μεγάλες καθυστερήσεις και οι υπερβάσεις κόστους για τα πρόσφατα έργα έχουν πλήξει την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα. Οι πολιτικές αβεβαιότητες και οι κακές επιδόσεις των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας έχουν εμποδίσει την ανάπτυξη στην Ευρώπη, καθώς η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας έχει μειωθεί σε λιγότερο από 25% της συνολικής παραγωγής ενέργειας και σε 10 χρόνια θα πρέπει να είναι λιγότερο από 15%, δήλωσε ο Μπιρόλ, σύμφωνα με το Reuters.

«Είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις να λάβουν κάποια μέτρα όσον αφορά την επίδειξη της μακροπρόθεσμης δέσμευσής τους και τη δημιουργία κάποιων μηχανισμών απορρόφησης κινδύνου για την επένδυση, συμπεριλαμβανομένης της μερικής τουλάχιστον εγγύησης των συμβάσεων και του εξορθολογισμού της ρυθμιστικής διαδικασίας», δήλωσε ο Μπιρόλ σε συνέντευξή του. Αρνήθηκε να κατονομάσει συγκεκριμένους επενδυτές που ενδιαφέρονται για την ευρωπαϊκή πυρηνική ενέργεια.

Η Κίνα έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο παίκτη στην πυρηνική βιομηχανία λόγω της δεκαετούς δέσμευσης της κυβέρνησης και της ανάπτυξης μιας ισχυρής αλυσίδας εφοδιασμού, την οποία η Ευρώπη θα πρέπει να μιμηθεί για να επιτύχει τους αναπτυξιακούς της στόχους, δήλωσε ο Μπιρόλ.

Η αύξηση της εγκατεστημένης δυναμικότητας πυρηνικής ενέργειας στην Κίνα πρόκειται να επισκιάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2030, καθώς περισσότερα έργα τίθενται σε λειτουργία, σύμφωνα με έκθεση του ΙΕΑ που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Οι 63 πυρηνικοί αντιδραστήρες που κατασκευάζονται σε παγκόσμιο επίπεδο αντιπροσωπεύουν πάνω από 70 γιγαβάτ (GW) δυναμικότητας, με τους μισούς να βρίσκονται στην Κίνα, ενώ οι ετήσιες επενδύσεις έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 50% τα τρία χρόνια από το 2020, αναφέρει η έκθεση.

Η ανάπτυξη των μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMRs) θα μπορούσε να οδηγήσει την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία να ανακτήσουν την πρωτοκαθεδρία στην πυρηνική τεχνολογία την επόμενη δεκαετία και με ισχυρές επενδύσεις θα μπορούσαν να εγκατασταθούν περίπου 80 GW μέχρι το 2040, αναφέρει η έκθεση.

Ωστόσο, για να φθάσει σε αυτά τα επίπεδα η βιομηχανία θα πρέπει να μειώσει το κόστος σε επίπεδα παρόμοια με εκείνα της υδροηλεκτρικής ενέργειας μεγάλης κλίμακας και των υπεράκτιων αιολικών έργων. Οι επενδύσεις θα πρέπει να πενταπλασιαστούν στα 25 δισεκατομμύρια δολάρια (24,32 δισεκατομμύρια ευρώ) μέχρι το τέλος της δεκαετίας, αναφέρει η έκθεση.

Διαβάστε ακόμη