Ο ACER εισήγαγε έναν πρωτοποριακό προσομοιωτή τιμών εικονικού κόμβου ηλεκτρικής ενέργειας. Το εργαλείο αυτό επιτρέπει στους χρήστες να αναλύουν τους συσχετισμούς τιμών μεταξύ των ζωνών προσφορών ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ και των πιθανών διαμορφώσεων εικονικού κόμβου, προσφέροντας πληροφορίες για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της σταθερότητας της προθεσμιακής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ενεργειακή κρίση του 2022 αποκάλυψε την ευπάθεια της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ στις ακραίες διακυμάνσεις των τιμών της ημέρας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ισχυρούς μηχανισμούς μελλοντικής διαπραγμάτευσης. Ως απάντηση, το έγγραφο πολιτικής του ACER για το 2023 περιέγραψε στρατηγικές για τη βελτίωση της προθεσμιακής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ. Μια βασική πρόταση περιλαμβάνει τη μετάβαση από τα μακροπρόθεσμα δικαιώματα μεταφοράς (LTTR) στα μεμονωμένα όρια των ζωνών προσφορών σε LTTR που συνδέονται με εικονικούς περιφερειακούς κόμβους. Μια τέτοια μετάβαση απαιτεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναθεωρήσει τον κανονισμό για την κατανομή της δυναμικότητας στο μέλλον (FCA) και να καθορίσει μεθοδολογίες για τον καθορισμό των τιμών των εικονικών κόμβων. Ο προσομοιωτής του ACER χρησιμεύει ως θεμελιώδες εργαλείο για τη διευκόλυνση αυτής της μετάβασης, παρέχοντας πληροφορίες βάσει δεδομένων σχετικά με τους συσχετισμούς των τιμών σε ολόκληρη την ΕΕ.

Ο προσομοιωτής τιμών εικονικών κόμβων της ACER αξιοποιεί ιστορικά δεδομένα τιμών day-ahead για να διερευνήσει διάφορες διαμορφώσεις εικονικών κόμβων. Επιτρέπει στους χρήστες να αξιολογήσουν τις πιθανές συσχετίσεις μεταξύ των προτεινόμενων τιμών εικονικού κόμβου και των τρεχουσών ζωνών προσφορών της ΕΕ. Επιπλέον, ο προσομοιωτής συγκρίνει αυτές τις συσχετίσεις με τις συσχετίσεις των υφιστάμενων υποκατάστατων προϊόντων, όπως η τιμή της γερμανικής ζώνης προσφορών. Αυτή η προσέγγιση με βάση τα δεδομένα παρέχει διαφάνεια και ενημερώνει τα ενδιαφερόμενα μέρη σχετικά με τη σκοπιμότητα και τα οφέλη της υιοθέτησης εικονικών κόμβων.

Διαβάστε ακόμη