Η κυβέρνηση της Ρουμανίας προτίθεται να επεκτείνει τη λειτουργία των μονάδων παραγωγής ενέργειας από άνθρακα κατά τρία χρόνια, σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας Σεμπάστιαν Μπουρντούγια. Η Ρουμανία σχεδιάζει να παρατείνει την περίοδο λειτουργίας των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, καθώς δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή υποδομές για να τα αντικαταστήσει, δήλωσε. Όπως αναφέρει το Balkan Green Energy News, η ενοποιημένη πρόταση πρέπει να παρουσιαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξασφάλιση εξαιρέσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρουμανία έχει επίσημα σχεδιάσει να ολοκληρώσει τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα έως το 2032. Αυτό είναι σύμφωνο με τη δεσμευτική υποχρέωση της χώρας βάσει του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (PNRR) και του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης. Ο Μπουρντούγια, ο οποίος επαναδιορίστηκε τον Δεκέμβριο του 2024, πρότεινε την επέκταση της λειτουργίας των εργοστασίων άνθρακα, καθώς δεν υπάρχει άλλη επιλογή για την επίτευξη ενεργειακής ασφάλειας και την αντικατάσταση των υφιστάμενων εργοστασίων άνθρακα.
Η προσθήκη μονάδων φυσικού αερίου από το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Complexul Energetic Oltenia (CE Oltenia) έχει καθυστερήσει, πρόσθεσε. Διαγωνισμοί ξεκίνησαν, όπως αυτός για το Ișalnița. Ωστόσο, δεν υποβλήθηκε καμία προσφορά. Ο διαγωνισμός για το Electrocentrale Craiova, ο οποίος περιλαμβάνει χρηματοδότηση από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κατέληξε ομοίως, δήλωσε.
Πιθανές νέες μελέτες για κατασκευή μονάδων φυσικού αερίου στη Ρουμανία
Σύμφωνα με τον Μπουρντούγια, θα μπορούσαν να ανατεθούν νέες μελέτες για την κατασκευή μονάδων φυσικού αερίου. Αυτό θα σημαίνει ότι πρέπει να προκηρυχθούν νέοι διαγωνισμοί, κάτι που προκαλεί περαιτέρω καθυστερήσεις, τόνισε. Η κρατική εταιρεία παραγωγής ενέργειας CE Oltenia, με έδρα το Târgu Jiu, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας από άνθρακα και ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα. Το σχέδιο αναδιάρθρωσής της προβλέπει την αντικατάσταση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη με φυσικό αέριο και ανανεώσιμες πηγές. Πριν από τρία χρόνια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το σχέδιο της Ρουμανίας για τη χορήγηση ενισχύσεων αναδιάρθρωσης στην εταιρεία ύψους 2,66 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Διαβάστε ακόμη