Οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ που βρέχονται από τη Βαλτική θα συζητήσουν σήμερα στη Φινλανδία τρόπους για να ενισχύσουν την ασφάλεια σε αυτή την τεράστια θαλάσσια περιοχή, αντιδρώντας στις φερόμενες ενέργειες δολιοφθοράς σε υποθαλάσσια καλώδια οι οποίες αποδίδονται στη Ρωσία.
Στη σύνοδο αυτή αναμένεται να ανακοινωθεί η δημιουργία μιας αποστολής περιπολίας υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ με στόχο να εποπτεύει τις δραστηριότητες «πάνω, κάτω και στην επιφάνεια της θάλασσας», εκτίμησε η Ιρό Σάρκα ερευνήτρια στο φινλανδικό ινστιτούτο διεθνών υποθέσεων.
Οι ζημιές στα υποθαλάσσια καλώδια στη Βαλτική
Πολλά υποθαλάσσια καλώδια τηλεπικοινωνιών και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας υπέστησαν ζημιές στη θάλασσα της Βαλτικής στη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Ευρωπαίοι ηγέτες και ειδικοί υποπτεύονται ενέργειες «υβριδικού πολέμου» από τη Ρωσία.
Το ΝΑΤΟ έχει ήδη προσφέρει δύο πλοία για να φυλάσσουν τις υποθαλάσσιες υποδομές και να προστατεύουν από τον «σκιώδη στόλο» της Ρωσίας – τα πλοία υπό ξένες σημαίες τα οποία η Μόσχα κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί για να μεταφέρει το πετρέλαιό της παρακάμπτοντας τις δυτικές κυρώσεις.
Η Σουηδία ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει έως τρία πολεμικά πλοία και ένα αεροσκάφος για τον ίδιο σκοπό.
Στη σημερινή σύνοδο θα συμμετάσχουν ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, οι ηγέτες της Δανίας, της Γερμανίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας, της Σουηδίας και η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χένα Βιρκούνεν.
«Πρέπει να είμαστε πιο ανθεκτικοί μπροστά σε τέτοιου είδους εχθρικές ενέργειες και πρέπει να δείξουμε ξεκάθαρα ότι δεν θα μείνουν χωρίς απάντηση», τόνισε χθες, Δευτέρα, ο Ρούτε μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στη Βαλτική θάλασσα και στην απάντηση στην απειλή που αποτελεί ο ρωσικός σκιώδης στόλος», επεσήμανε η φιλανδική προεδρία, που συνδιοργανώνει τη σύνοδο μαζί με την Εσθονία.
ΤΟ ΝΑΤΟ θα ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία του στη Βαλτική
Αντιδρώντας στη ρήξη καλωδίων, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε στα τέλη του 2024 ότι θα ενισχύσει τη στρατιωτική του παρουσία στη Βαλτική.
«Η διάρκεια της επιχείρησης και το είδος της εντολής που θα έχει θα αποκαλυφθούν, υποθέτω,» σήμερα, εκτίμησε η Σάρκα.
Μια θαλάσσια επιχείρηση θα χρησιμεύσει, σύμφωνα με την ίδια, ως «αποτρεπτικό μέσο και ως στρατηγικό μήνυμα» ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να δράσει.
Η Joint Expeditionary Force (JEF), υπό τη Βρετανία με τη συμμετοχή των σκανδιναβικών χωρών και των χωρών της Βαλτικής καθώς και της Ολλανδίας, επεσήμανε από την πλευρά της ότι θα ενισχύσει την εποπτεία των υποθαλάσσιων υποδομών στη Βαλτική.
Το ηλεκτρικό καλώδιο EstLink 2, που συνδέει τη Φινλανδία με την Εσθονία, και άλλα τέσσερα καλώδια τηλεπικοινωνιών υπέστησαν ζημιές στις 25 Δεκεμβρίου, λίγες εβδομάδες αφού είχαν υποστεί ζημιές δύο καλώδια τηλεπικοινωνιών στα σουηδικά ύδατα.
Διαβάστε ακόμη