Η Γερμανία έχει διερευνήσει πιθανούς αγοραστές για την κρατική ενεργειακή εταιρεία Uniper, σύμφωνα με το Reuters, σε μια συμφωνία που θα μπορούσε να οδηγήσει την κυβέρνηση να πουλήσει το σύνολο της συμμετοχής της στην εταιρεία ενέργειας αξίας 18,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η γερμανική κυβέρνηση, η οποία κατέχει το 99,12% της εταιρείας μετά την εθνικοποίησή της το 2022 κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, επιδιώκει να πουλήσει ένα μερίδιο 25% μέσω επανεισαγωγής της στο χρηματιστήριο (re-IPO) ως προτιμώμενη επιλογή, αλλά εξετάζει επίσης την πλήρη αποχώρηση της συμμετοχής της, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Μερικές από τις πλευρές που προσεγγίστηκαν για την πλήρη πώληση περιλαμβάνουν την Brookfield, μια εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με δύο από τις πηγές. Μια πλήρης πώληση σε ένα ιδιωτικό επενδυτικό ταμείο θα ήταν μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.
Όταν η Uniper βρέθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης
Η Uniper βρέθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης όταν ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου της, η ρωσική Gazprom, περιόρισε αρχικά και αργότερα σταμάτησε τις παραδόσεις μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, αναγκάζοντας τη γερμανική κυβέρνηση να παρέμβει για να διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης. Το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο επιβλέπει τη συμμετοχή της κυβέρνησης στην Uniper, ανέφερε τη Δευτέρα ότι εξετάζει όλα τα σενάρια για τη μείωση της συμμετοχής της, χωρίς να έχει λάβει οριστική απόφαση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τη δομή της πώλησης. Επανέλαβε ότι η κύρια επιλογή για την επανιδιωτικοποίηση είναι η πώληση μετοχών μέσω της χρηματιστηριακής αγοράς.
Η Uniper και η Brookfield αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Η πώληση βρίσκεται υπό συζήτηση καθώς η Γερμανία προετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές τον επόμενο μήνα. Αν και τα σχέδια της νέας κυβέρνησης για τη συμμετοχή στην Uniper είναι ακόμη ασαφή, θα υπόκειται σε κανονισμούς της ΕΕ που απαιτούν τη μείωση της συμμετοχής της στο 25% συν μία μετοχή μέχρι το 2028. Η Uniper αποτιμάται σήμερα στα 18,4 δισ. ευρώ (18,8 δισ. δολάρια), αλλά οποιαδήποτε πώληση μεριδίου θα μπορούσε να γίνει με έκπτωση λόγω του περιορισμένου αριθμού μετοχών που κυκλοφορούν ελεύθερα στην αγορά.
Μία από τις πηγές, μαζί με μια τέταρτη, ανέφερε ότι η συμφωνία θα απαιτήσει από το κοινοβούλιο να εγκρίνει πρώτα νόμο που θα επιτρέπει στην Uniper να επαναφέρει την καταβολή μερισμάτων, δικαίωμα που της αφαιρέθηκε στο πλαίσιο της διάσωσης των 13,5 δισ. ευρώ από το Βερολίνο. Το Βερολίνο στόχευε αρχικά σε συμφωνία την άνοιξη, αλλά αυτό το χρονοδιάγραμμα ανατράπηκε μετά την κατάρρευση της τρέχουσας κυβέρνησης, καθιστώντας πιθανότερο ότι οποιαδήποτε αλλαγή θα γίνει από την επόμενη διοίκηση, ανέφερε μία από τις πηγές.
Η νυν κυβέρνηση αναμένεται τουλάχιστον να προσπαθήσει να άρει την απαγόρευση των μερισμάτων πριν τις εκλογές, αν και αυτό θεωρείται φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα, ανέφερε κυβερνητική πηγή. Ωστόσο, οποιαδήποτε συμφωνία είναι πιθανότερο να πραγματοποιηθεί μετά το καλοκαίρι του 2025, σύμφωνα με τις πηγές. Οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και δεν υπάρχει βεβαιότητα σχετικά με τη μορφή και τον χρόνο της συμφωνίας, ανέφεραν οι πηγές. Ενώ μια πλήρης πώληση θα απέφερε υψηλότερα άμεσα έσοδα, θα στερούσε από το Βερολίνο τη δυνατότητα να επωφεληθεί από μελλοντικές αυξήσεις στην τιμή της μετοχής της Uniper.
Διαβάστε ακόμη