Έτοιμο να πραγματοποιήσει νέες συνομιλίες με τις δυτικές χώρες για να συζητήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα και να διασκεδάσει τις όποιες ανησυχίες δηλώνει το Ιράν, σύμφωνα με το euronews.
Η Τεχεράνη έχει προγραμματίσει συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Γαλλία στις 13 και 14 Ιανουαρίου στην Γενεύη. Το εξαιρετικά αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν βρίσκεται στην ατζέντα των συνομιλιών αυτών, καθώς και διάφορα άλλα θέματα.
«Αυτές οι συνομιλίες θα διεξαχθούν την επόμενη εβδομάδα, νομίζω στις 13 και 14 Ιανουαρίου, στη Γενεύη. Πρόκειται για τη συνέχεια των συνομιλιών που είχαμε τον Δεκέμβριο με τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες και τον εκπρόσωπο εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ. Θα συζητηθεί ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειακών θεμάτων, των διμερών σχέσεων με την ΕΕ και του πυρηνικού ζητήματος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Εσμαήλ Μπαγκέι κατά την διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Τη Δευτέρα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η εκστρατεία εμπλουτισμού ουρανίου της Τεχεράνης «πλησιάζει σε σημείο χωρίς επιστροφή». Ο Γάλλος ηγέτης προειδοποίησε τους Ευρωπαίους εταίρους για την πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν, ώστε να εξετάσουν το ενδεχόμενο επαναφοράς των κυρώσεων εάν δεν επιτευχθεί πρόοδος.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κάλεσε το Παρίσι να αναθεωρήσει την προσέγγισή του, την οποία χαρακτήρισε «μη εποικοδομητική», εν όψει των νέων συνομιλιών.
«Οι αναληθείς ισχυρισμοί από μια κυβέρνηση που η ίδια αρνήθηκε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ισραήλ είναι δόλιοι και προβοκατόρικοι», ανέφερε ο Μπαγκάι σε ανάρτησή του στο X.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πρόκειται να ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου, απέσυρε μονομερώς τις Ηνωμένες Πολιτείες από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και επέβαλε εκ νέου κυρώσεις το 2018 κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του. Οι πολιτικές του με στόχο την άσκηση «μέγιστης πίεσης» στην Τεχεράνη προκάλεσαν σημαντική ζημία στην ιρανική οικονομία, με το ιρανικό ριάλ να υποτιμάται απότομα επί της πρώτης προεδρίας Τραμπ.
Διαβάστε ακόμη