Με αγωνία βλέπει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού Green Deal η ευρωπαϊκή -και ιδίως ο σκληρός πυρήνας της, δηλαδή η γερμανική- βιομηχανία στο σκέλος που αφορά τη γραφειοκρατία.

Σε συνέντευξη του στην Handelsblatt, ο πρόεδρος της γερμανικής ένωσης της βιομηχανίας ηλεκτρονικών ΖVEI, Γκούντερ Κέγκελ (Gunther Kegel).

«O κύριος όγκος της γραφειοκρατίας από την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ δεν έχει έρθει ακόμα», δηλώνει με ανησυχία ο Κέγκελ.

Ο ίδιος αναφέρει πως η βιομηχανία ηλεκτρονικών ζητά εδώ και χρόνια να περιοριστεί η «ρυθμιστική ζούγκλα», κάτι που αποτελεί «μεγάλο βάρος για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».
«Ένας ή δύο κανονισμοί πρέπει να καταργηθούν εντελώς. Ειδικά καθώς ορισμένες από τις προσεγγίσεις είναι σαφώς και αποδεδειγμένα ανεπιτυχείς», τονίζει ο ίδιος.

Ως παράδειγμα χρησιμοποιεί «τον νόμο για τη δέουσα επιμέλεια στην αλυσίδα εφοδιασμού. Πρόκειται για μια έννοια που προέρχεται από την Αμερική, αλλά εισήχθη εκεί μόνο για έναν πολύ στενό οικονομικό τομέα. Εδώ και 15 χρόνια, όσοι δραστηριοποιούνται οικονομικά στις ΗΠΑ πρέπει να τεκμηριώνουν ότι δεν χρησιμοποιούμε ορυκτά σύγκρουσης στην αλυσίδα εφοδιασμού μας. Αν αυτό λειτουργούσε, όλα τα αμφιλεγόμενα ορυχεία θα έπρεπε να είχαν κλείσει εδώ και πολύ καιρό. Αλλά αυτό δεν ισχύει. Και όμως, η Γερμανία και η Ευρώπη αποφάσισαν να επεκτείνουν αυτή την ιδέα σε όλους τους τομείς της βιομηχανίας».

«Όσο κι αν είμαστε υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υποστηρίζουμε ορισμένους περιβαλλοντικούς στόχους, τελικά, τέτοια μέσα σημαίνουν κυρίως πολλή γραφειοκρατία για εμάς και είναι δυστυχώς αρκετά αναποτελεσματικά», σημειώνει ο πρόεδρος της γερμανικής ένωσης της βιομηχανίας ηλεκτρονικών.

Ο ίδιος επισημαίνει πως «δεν μπορεί να είναι σωστό να πρέπει να διεξάγουμε αναλύσεις κινδύνου για προμηθευτές από την ΕΕ. Αυτό είναι απλά ανοησία. Στην ΕΕ, υπάρχουν σαφείς απαγορεύσεις για την καταναγκαστική εργασία ή την παιδική εργασία, οι οποίες παρακολουθούνται από το κράτος. Επομένως, αυτός ο κανόνας θα πρέπει να ακυρωθεί».

Σε σχέση με το ζήτημα των ολοένα και περισσότερων εκθέσεων βιωσιμότητας, ο Γκέγκελ αναφέρει πως «δεν θέλουμε να αναπτύξουμε μια εναλλακτική στρατηγική βιωσιμότητας που θα μπορούσε να ταιριάζει σε κάθε εταιρεία στον κόσμο. Θέλουμε να πούμε τη δική μας ιστορία που επικοινωνεί: Πάντα ασχολούμασταν με τη βιωσιμότητα, είναι βαθιά ριζωμένη στην εταιρική μας κουλτούρα”.

Ο ίδιος υποστηρίζει πως «η φορολογία των επιχειρήσεων πρέπει να μειωθεί σε ένα επίπεδο που να είναι ανταγωνιστικό στην Ευρώπη. Με ποσοστό λίγο κάτω από 30%, είμαστε σχεδόν εννέα μονάδες πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Αυτό είναι τρέλα».

Σε σχέση με το μέλλον της βιομηχανίας ηλεκτρονικών, ο πρόεδρος της ZVEI, αναφέρει πως «επιδοτήσεις για αυτή τη βασική τεχνολογία είναι ο μόνος τρόπος για να συμβαδίσουμε με τις κορυφαίες περιοχές των ΗΠΑ και της Άπω Ανατολής. Και με την TSMC, ένας παγκόσμιος ηγέτης της αγοράς εγκαθίσταται στη Δρέσδη».

Αναφορικά με τις συνέπειες της ανάληψης των καθηκόντων της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τραμπ, ο Γκέγκελ αναφέρει πως «στην αρχή θα είναι ακανόνιστη η κατάσταση. Οι συμφωνίες θα γίνουν πιθανότατα με τρόπο που τον συμφέρει προς το παρόν. Επομένως, είναι ακόμη πιο σημαντικό να γίνουμε αρκετά ισχυροί ώστε να κερδίσουμε κάτι για εμάς σε αυτές τις συμφωνίες.

Σε σχέση με τους εξαγγελθέντες δασμούς, ο Γκούντερ επισημαίνει πως πρόκειται “για υψηλούς δασμούς σε πολύ περιορισμένους τομείς. Επομένως, είναι πιθανό ένα μεγάλο μέρος του κλάδου να μην επηρεαστεί καθόλου. Αλλά για όσους είναι άτυχοι, θα είναι δύσκολο να εξυπηρετήσουν την αμερικανική αγορά. Για εμάς στον τομέα της αυτοματοποίησης, ωστόσο, οι άμεσες συνέπειες θα είναι μάλλον διαχειρίσιμες».

Και αυτό γιατί «έχουμε σχεδόν μόνο Γερμανούς και Ευρωπαίους ανταγωνιστές – και στην Αμερική.Οπότε όλοι έχουν το ίδιο πρόβλημα. Επειδή δεν υπάρχουν τοπικοί πάροχοι στις ΗΠΑ.Το αυξημένο κόστος θα επηρέαζε τους πάντες – ειδικά εκεί».

Όσον αφορά τις πωλήσεις του 2025, ο Κέγκελ αναμένει πως θα αυξηθούν κατά 5%. «Ωστόσο, η αύξηση αυτή θα οφείλεται αποκλειστικά σε νέα, καινοτόμα προϊόντα. Δεν περιμένουμε ακόμη κάποια ισχυρή ώθηση από την αγορά», συμπλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη