Οι μεγάλες ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες (Big Oil) διπλασίασαν τις δραστηριότητές τους στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο το 2024 για να επικεντρωθούν στα βραχυπρόθεσμα κέρδη, επιβραδύνοντας – και ενίοτε αντιστρέφοντας – τις δεσμεύσεις τους για το κλίμα, σε μια αλλαγή που είναι πιθανό να τηρήσουν το 2025.

Όπως αναφέρει το Reuters, η υποχώρηση των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών έρχεται μετά την επιβράδυνση από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο της ανάπτυξης πολιτικών καθαρής ενέργειας και την καθυστέρηση των στόχων, καθώς το ενεργειακό κόστος εκτοξεύτηκε στα ύψη μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες που είχαν επενδύσει σημαντικά στη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια διαπίστωσαν ότι η απόδοση της μετοχής τους υστερούσε σε σχέση με τις αμερικανικές ανταγωνίστριες Exxon και οι οποίες είχαν διατηρήσει την εστίασή τους στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι εταιρείες όπως η BP και η Shell φέτος επιβράδυναν απότομα τα σχέδιά τους να δαπανήσουν δισεκατομμύρια σε έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας και μετατόπισαν τις δαπάνες τους σε έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου με υψηλότερο περιθώριο κέρδους.

Η BP, η οποία είχε ως στόχο τον 20πλασιασμό της ανανεώσιμης ενέργειας αυτή τη δεκαετία σε 50 γιγαβάτ, ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι θα αποσχίσει, σχεδόν όλα τα υπεράκτια αιολικά της έργα σε μια κοινοπραξία με την ιαπωνική εταιρεία παραγωγής ενέργειας JERA.

Η Shell, η οποία κάποτε δεσμεύτηκε να γίνει η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο, σταμάτησε σε μεγάλο βαθμό τις επενδύσεις σε νέα υπεράκτια αιολικά έργα, αποχώρησε από τις αγορές ενέργειας στην Ευρώπη και την Κίνα και αποδυνάμωσε τους στόχους μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η κρατικά ελεγχόμενη Equinor της Νορβηγίας επιβράδυνε επίσης τις δαπάνες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Οι γεωπολιτικές διαταραχές, όπως η εισβολή στην Ουκρανία, έχουν αποδυναμώσει τα κίνητρα των CEO να δώσουν προτεραιότητα στη μετάβαση σε χαμηλές εκπομπές άνθρακα εν μέσω υψηλών τιμών πετρελαίου και εξελισσόμενων προσδοκιών των επενδυτών», δήλωσε στο Reuters ο Rohan Bowater, αναλυτής της Accela Research. Είπε ότι η BP, η Shell και η Equinor μείωσαν τις δαπάνες για χαμηλές εκπομπές άνθρακα κατά 8% το 2024.

Η Shell δήλωσε στο Reuters ότι παραμένει δεσμευμένη να γίνει μια ενεργειακή επιχείρηση με καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050 και συνεχίζει να επενδύει στην ενεργειακή μετάβαση.

Η Equinor δήλωσε: «Ο τομέας της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έχει περάσει απαιτητικές στιγμές τα τελευταία δύο χρόνια λόγω του πληθωρισμού, της αύξησης του κόστους, των δυσχερειών στην αλυσίδα εφοδιασμού και η Equinor θα συνεχίσει να είναι επιλεκτική και πειθαρχημένη στην προσέγγισή μας».

Η BP δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα για σχολιασμό.

Διαβάστε ακόμη