Η Τουρκία δήλωσε ότι θέλει να βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Συρία, το τελευταίο βήμα στα ανοίγματα της Άγκυρας για βαθύτερη συμμετοχή στην ανοικοδόμηση της εμπόλεμης χώρας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι τουρκικές αρχές επεξεργάζονται επίσης τρόπους για την κάλυψη των αναγκών της Συρίας σε ηλεκτρική ενέργεια, αφού οι συγκρούσεις που διήρκεσαν περισσότερο από μια δεκαετία κατέστρεψαν τις υποδομές της χώρας, δήλωσε την Τετάρτη ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.

«Μελετάμε επίσης τη χρήση του αργού πετρελαίου και του φυσικού αερίου για την ανοικοδόμηση της Συρίας. Σκοπεύουμε να πούμε στους ομολόγους μας πώς μπορούμε να συνεισφέρουμε προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο Μπαϊρακτάρ. «Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε αυτά τα έργα».

Τα σχόλιά του υπογραμμίζουν την επιθυμία της Τουρκίας να διαδραματίσει ρόλο στην ανοικοδόμηση της Συρίας μετά την προέλαση της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ στην πρωτεύουσα Δαμασκό, ανατρέποντας τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και τερματίζοντας τον εμφύλιο πόλεμο που ξεκίνησε το 2011. Η Συρία ήταν μια μικρή παραγωγός υδρογονανθράκων ακόμη και πριν η σύγκρουση κλείσει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου εκεί, και παραμένουν περαιτέρω πολιτικά εμπόδια πριν οι νέοι κυβερνήτες της μπορέσουν να αναζωογονήσουν τις βιομηχανίες της.

Η ισλαμιστική ομάδα που κατέλαβε την εξουσία νωρίτερα αυτόν τον μήνα, γνωστή ως HTS, έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική ομάδα από πολλές χώρες. Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά έχουν δηλώσει ότι θα υποστηρίξουν μια νέα συριακή κυβέρνηση, ενώ η Τουρκία έδωσε το μήνυμα ότι θα μπορούσε σύντομα να αφαιρέσει την HTS από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να διατηρήσει φιλικούς δεσμούς με τις ομάδες που ηγούνται της προσωρινής κυβέρνησης της Συρίας, μια προσέγγιση που θα μπορούσε να δει τις τουρκικές εταιρείες να διαδραματίζουν ηγετικό ρόλο στην ανοικοδόμηση και να επιτρέψει σε ορισμένους από τα 3 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που φιλοξενεί η Τουρκία να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Η μακροπρόθεσμη συνεργασία θα μπορούσε να δει νέους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου που θα συνδέουν τη Συρία με τους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής της Τουρκίας, δήλωσε ο Μπαϊρακτάρ. Το σημερινό επίπεδο παραγωγής πετρελαίου στη Συρία εκτιμάται ότι είναι μόλις περίπου 30.000 βαρέλια ημερησίως, περίπου το 5% των επιπέδων που παρατηρήθηκαν πριν από περίπου δύο δεκαετίες, σύμφωνα με τουρκικές εκτιμήσεις.

Διαβάστε ακόμη