Τον πρώτο πυρηνικό αντιδραστήρα μετά από 25 χρόνια συνέδεσε η Γαλλία στο δίκτυό της αυτές τις ημέρες, όπως ανακοίνωσε η κρατική γαλλική εταιρεία EDF. Ο αντιδραστήρας ξεκίνησε να λειτουργεί τον Σεπτέμβριο πριν από τη σύνδεσή του με το δίκτυο και τίθεται σε λειτουργία με καθυστέρηση 12 ετών σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό και τέσσερις φορές μεγαλύτερο κόστος από τον αρχικό προϋπολογισμό, δηλαδή περίπου 13 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ως προς τη «δύναμη πυρός» του, ο νέος πυρηνικός αντιδραστήρας Flamanville 3 είναι ο μεγαλύτερος στη Γαλλία, με ισχύ 1,6 GW, ενώ αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους στον κόσμο, μαζί με τον αντιδραστήρα Taishan της Κίνας (1,75 GW), που βασίζεται σε παρόμοιο σχεδιασμό, και τον Olkiluoto της Φινλανδίας.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο Flamanville 3 είναι ο πρώτος αντιδραστήρας που συνδέεται με το δίκτυο της Γαλλίας από το 1999, όταν είχε συνδεθεί ο Civaux 2. Ωστόσο, τίθεται σε λειτουργία σε κακό timing, αφού η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία είναι σε ύφεση. Η χώρα φέτος προσανατολίστηκε στις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, σημειώνοντας μάλιστα ρεκόρ.

Το γιγαντιαίο πυρηνικό πρόγραμμα της EDF στη Γαλλία

«Οι ομάδες της EDF πέτυχαν την πρώτη σύνδεση του EPR Flamanville στο εθνικό δίκτυο στις 11:48 π.μ. (10:48 GMT). Ο αντιδραστήρας παράγει πλέον ηλεκτρική ενέργεια», ανέφερε η EDF σε ανακοίνωσή της. Υπενθυμίζεται πως η EDF σχεδιάζει να κατασκευάσει άλλους έξι νέους αντιδραστήρες για να εκπληρώσει τη δέσμευση του 2022 που είχε ανακοινώσει ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο πλαίσιο των σχεδίων ενεργειακής μετάβασης της χώρας. Ωστόσο, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με τη χρηματοδότηση και το χρονοδιάγραμμα των νέων έργων.

Η EDF περιμένει οικονομική υποστήριξη από την κυβέρνηση για να συγκεντρώσει τα δισεκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για την κατασκευή του πυρηνικού προγράμματος. Τέλος, εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας στη χώρα, η EDF έχει αναβάλει επενδυτικές αποφάσεις που σχετίζονται με την πυρηνική ενέργεια για τις αρχές του 2025.

Διαβάστε ακόμη