Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) ενέκρινε, βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, ένα γερμανικό μέτρο ύψους περίπου 4,06 δισ. ευρώ για τη στήριξη της λειτουργίας τεσσάρων μονάδων αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRUs) για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από την Deutsche Energy Terminal (DET). Το μέτρο συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων του σχεδίου REPowerEU, διευκολύνοντας τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και διασφαλίζοντας την ασφάλεια εφοδιασμού σε φυσικό αέριο.

Τον Δεκέμβριο του 2022, η Γερμανία ναύλωσε τέσσερις FSRUs και δημιούργησε την κρατική εταιρεία DET, υπεύθυνη για τη λειτουργία των τερματικών σταθμών. Οι FSRUs βρίσκονται στο Brunsbüttel, στο Wilhelmshaven (σε δύο τοποθεσίες) και στο Stade.

Το μέτρο στοχεύει στην αντιμετώπιση των διαταραχών στην ενεργειακή αγορά που προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου μέσω αγωγών από τη Ρωσία προς τη Γερμανία. Οι FSRUs, εκ των οποίων δύο ξεκίνησαν να λειτουργούν γρήγορα, παρέχουν μια επιπλέον διαδρομή εισαγωγής για να αντικαταστήσουν μέρος του χαμένου ρωσικού φυσικού αερίου. Οι FSRUs αποτελούν προσωρινή λύση μέχρι να ολοκληρωθούν μόνιμοι χερσαίοι τερματικοί σταθμοί LNG στη Γερμανία για τη μακροπρόθεσμη διασφάλιση του εφοδιασμού σε φυσικό αέριο.

Η ενίσχυση, υπό τη μορφή άμεσης επιχορήγησης, καλύπτει τις ζημίες που προκύπτουν για την DET από τη λειτουργία των FSRUs έως το τέλος της περιόδου ναύλωσής τους. Καθώς οι μονάδες ναυλώθηκαν κατά την κορύφωση της ενεργειακής κρίσης, όταν η ζήτηση και οι τιμές ήταν πολύ υψηλές, και ο περιορισμένος χρόνος λειτουργίας τους δεν επιτρέπει την πλήρη ανάκτηση του κόστους, οι τερματικοί σταθμοί αναμενόταν να λειτουργούν με ζημία από την αρχή. Η συνολική καθαρή συνεισφορά μεταξύ 2023 και 2033 εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 4,06 δισ. ευρώ. Σε περίπτωση μεγαλύτερων ζημιών από τις αναμενόμενες, η συνολική καθαρή συνεισφορά θα μπορούσε να φτάσει τα 4,96 δισ. ευρώ.

Η Γερμανία δεσμεύτηκε να σταματήσει τη λειτουργία των τερματικών σταθμών Brunsbüttel και Stade μόλις οι σχεδιαζόμενοι χερσαίοι τερματικοί σταθμοί LNG σε αυτές τις τοποθεσίες τεθούν σε λειτουργία, αποτρέποντας την επικάλυψη της αγοράς. Μόλις οι χερσαίοι τερματικοί σταθμοί LNG τεθούν σε λειτουργία, οι FSRUs θα εκμισθώνονται σε τιμές αγοράς, μέσω παγκόσμιων προσκλήσεων ενδιαφέροντος ανοικτών σε όλους τους πλειοδότες και τοποθεσίες, μέχρι τη λήξη των συμβάσεων μίσθωσης.

Προχωρώντας, η χωρητικότητα των τερματικών σταθμών θα δημοπρατείται σε τρία διαφορετικά προϊόντα:

  1. Ελάχιστη τεχνική χωρητικότητα, με υποχρέωση παράδοσης, απαραίτητη για τη διασφάλιση της συνεχούς λειτουργίας των τερματικών σταθμών και τη διασφάλιση της ασφάλειας εφοδιασμού.
  2. Μεσοπρόθεσμη (3-4 χρόνια).
  3. Βραχυπρόθεσμη (1 έτος).

Η Γερμανία έχει επίσης εισαγάγει διασφαλίσεις για την αντιμετώπιση πιθανών αθέμιτων στρεβλώσεων στον ανταγωνισμό.

Η αξιολόγηση της Κομισιόν

Η Κομισιόν αξιολόγησε το σχέδιο βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, ιδιαίτερα του άρθρου 107 (3)(β) της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (TFEU), που επιτρέπει στα κράτη μέλη να αντιμετωπίζουν σοβαρές διαταραχές στην οικονομία.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:

  • Το μέτρο είναι αναγκαίο και κατάλληλο για την αντιμετώπιση σοβαρών διαταραχών στην οικονομία του κράτους μέλους. Στοχεύει στη διασφάλιση της ασφάλειας εφοδιασμού σε φυσικό αέριο, στην εξαιρετική κατάσταση που προκλήθηκε από την επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τη διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου.
  • Η ενίσχυση είναι αναλογική, καθώς περιορίζεται στο ελάχιστο που απαιτείται για τη λειτουργία της DET σε σχέση με τον στόχο του μέτρου.
  • Για να περιοριστούν οι στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό, η Γερμανία δεσμεύτηκε να (i) σταματήσει τη λειτουργία των FSRUs μόλις οι αντίστοιχοι χερσαίοι τερματικοί σταθμοί LNG τεθούν σε λειτουργία και (ii) να διαθέσει την χωρητικότητα στην αγορά υπό περιορισμούς.

Με βάση τα παραπάνω, η Επιτροπή ενέκρινε το γερμανικό μέτρο σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Διαβάστε ακόμη