Η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μολδαβίας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης διάρκειας 60 ημερών, ξεκινώντας από τις 16 Δεκεμβρίου 2024, επικαλούμενη κινδύνους για την ενεργειακή τροφοδοσία. Ως απάντηση, η Ρουμανία έχει δεσμευτεί να στηρίξει τη χώρα ώστε να ξεπεράσει αυτήν την κρίσιμη περίοδο, αναφέρει δημοσίευμα του ceenergy.news.
Στο επίκεντρο της ενεργειακής κρίσης βρίσκεται ο σταθμός παραγωγής ενέργειας Cuciurgan MGRES, που βρίσκεται στην Υπερδνειστερία και παράγει περίπου τα τρία τέταρτα της ηλεκτρικής ενέργειας της Μολδαβίας. Με την επικείμενη λήξη της σύμβασης αερίου μεταξύ της Μολδαβίας και της Ρωσίας το 2025, ο σταθμός αντιμετωπίζει τον κίνδυνο διακοπών στην τροφοδοσία και επιχειρησιακών προβλημάτων.
Ως εκ τούτου, η Ρουμανία στηρίζει τη χώρα τόσο στην παράδοση ηλεκτρικής ενέργειας όσο και αερίου, στο πλαίσιο ευρύτερης ευρωπαϊκής συνεργασίας. Το Υπουργείο Ενέργειας διευκολύνει τον διάλογο μεταξύ της μολδαβικής ενεργειακής εταιρείας Energocom, της μερικώς κρατικής ρουμανικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Nuclearelectrica, της κρατικής ρουμανικής υδροηλεκτρικής εταιρείας Hidroelectrica και της εταιρείας ενέργειας OMV, προκειμένου να εξασφαλιστεί αποτελεσματική συνεργασία για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών.
«Η Ρουμανία παραμένει αξιόπιστος εταίρος για τη Δημοκρατία της Μολδαβίας», δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Σεμπάστιαν Μπουρντούτζα. «Αντιμέτωποι με αυτές τις προκλήσεις, η στενή συνεργασία των κυβερνήσεών μας και των ενεργειακών εταιρειών είναι το κλειδί για την εξασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας και της άνεσης των πολιτών αυτόν τον χειμώνα».
Η Nuclearelectrica και η Hidroelectrica συνεργάζονται με την Energocom για να αξιολογήσουν τις επιλογές τροφοδοσίας ηλεκτρικής ενέργειας για τη Μολδαβία, με στόχο την κάλυψη ενός εκτιμώμενου ελλείμματος 600 μεγαβάτ (MW). Αυτό θα επιτευχθεί μέσω συντονισμένων λύσεων σε κυβερνητικό επίπεδο, αξιοποιώντας τους διαθέσιμους πόρους, και μεσοπρόθεσμα, αναπτύσσοντας νέες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και εκσυγχρονίζοντας το σύστημα θέρμανσης της πόλης Κισινάου.
Οι εθνικοί διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς της Ρουμανίας και της Μολδαβίας, οι Transelectrica και Moldelectrica, συνεργάζονται για τη βελτιστοποίηση των ροών ενέργειας και των διασυνδέσεων μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και για την ανάπτυξη μηχανισμού εμπορικής κατανομής ικανότητας στις τέσσερις γραμμές μεταφοράς 110 κιλοβόλτ (kV). Η χωρητικότητα μεταφοράς (NTC) για τις εισαγωγές από τη Ρουμανία είναι 315 MW, αλλά αναμένεται να αυξηθεί κατά 80 MW αυτήν την εβδομάδα, φτάνοντας τα 395 MW.
Όσον αφορά την προμήθεια αερίου, η αύξηση της αξίας του Λογαριασμού Επιχειρησιακής Ισορροπίας (OBA) μεταξύ της VestMoldTransGaz και της Transgaz θεωρείται βασική λύση για την μείωση του αρχικού αντίκτυπου της κρίσης. Επιπλέον, η Ρουμανία είναι έτοιμη να εξετάσει την προτεραιότητα εξαγωγής φυσικού αερίου από τις αποθηκευτικές της εγκαταστάσεις, συγκεκριμένα από τις αποθήκες Depogaz.
Διαβάστε ακόμη