Η ανάγκη για σημαντικές επενδύσεις στις ενεργειακές υποδομές είναι επιτακτική, με τον Leonhard Birnbaum, CEO της E.ON και Πρόεδρο της Eurelectric, να τονίζει ότι απαιτείται διπλασιασμός των επενδύσεων από τα 35 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στα 70 δισεκατομμύρια για τα επόμενα 20-25 χρόνια. Ο Birnbaum εξήγησε στο πλαίσιο της σειράς «The Big Question» πως αυτή η αύξηση είναι απαραίτητη για να υποστηριχθεί η μετάβαση προς την ηλεκτροδότηση και να ενισχυθεί το ευρωπαϊκό ενεργειακό δίκτυο, το οποίο καλείται να ανταποκριθεί στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες ενέργειας και να διασφαλίσει την επιτυχία της πράσινης μετάβασης.

Η μεταφορά ενέργειας ως πρόκληση

Ο Leonhard Birnbaum χρησιμοποιώντας την αναλογία με τους δρόμους και τα αυτοκίνητα, ανέφερε: «Έχουμε προσθέσει 20 εκατομμύρια αυτοκίνητα χωρίς να έχουμε προσθέσει δρόμους, και αυτό οδηγεί σε προβλήματα. Το ίδιο συμβαίνει με την ενέργεια. Έχουμε προσθέσει μεγάλες ποσότητες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά δεν έχουμε επεκτείνει το δίκτυο. Χρειαζόμαστε περισσότερους “ηλεκτρικούς δρόμους” για να συνεχίσουμε τη μετάβαση».

Αυτή η έλλειψη υποδομών, πρόσθεσε, δημιουργεί «συμφόρηση» στο σύστημα, κάτι που αποτυπώνεται στη Γερμανία, όπου πληρώνονται 4 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για περιορισμούς υποδομής (curtailment). «Αν αυτά τα χρήματα επενδύονταν σε υποδομές, θα μπορούσαμε να έχουμε μακροπρόθεσμα οφέλη. Αντί να ξοδεύουμε κάθε χρόνο, θα μπορούσαμε να επενδύσουμε 100 δισεκατομμύρια σε υποδομές και να έχουμε απόδοση».

Ποιος θα πληρώσει για τη μετάβαση

Η χρηματοδότηση αποτελεί βασικό ζήτημα. Σύμφωνα με τον Birnbaum: «Στο τέλος, οι καταναλωτές ή οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν. Η βιομηχανία δεν μπορεί να καλύψει το κόστος, καθώς αυτό θα απαιτούσε αύξηση των περιθωρίων κέρδους της, κάτι που δεν είναι εφικτό». Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η απουσία επενδύσεων είναι πιο δαπανηρή: «Η μη επένδυση οδηγεί σε προβλήματα όπως οι περιορισμοί του συστήματος, οι αυξήσεις τιμών και η αστάθεια στις αγορές».

Ενεργειακή ασφάλεια και κυβερνοπροκλήσεις

Ο Birnbaum τόνισε επίσης τη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας στη μετάβαση. Η αποκέντρωση του συστήματος μέσω ανανεώσιμων πηγών μπορεί να μειώσει την εξάρτηση από ευάλωτες υποδομές, όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου: «Ένα αποκεντρωμένο σύστημα είναι δύσκολο να δεχθεί επίθεση και δεν εξαρτάται από εισαγωγές. Η μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές μας κάνει πιο ανθεκτικούς». Ωστόσο, προειδοποίησε για τις προκλήσεις της κυβερνοασφάλειας: «Οι κυβερνοεπιθέσεις είναι η νέα κανονικότητα. Όσο πιο σημαντικό γίνεται το ηλεκτρικό σύστημα, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη για την προστασία του».

Χρονοδιάγραμμα για τη μετάβαση και οι τεχνολογικές ανάγκες

Η πλήρης μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προβλέπεται έως το 2040 για την ηλεκτρική ενέργεια, ενώ η απανθρακοποίηση της ΕΕ αναμένεται μέχρι το 2050. Ο Birnbaum ανέφερε: «Έχουμε ήδη τις τεχνολογίες που χρειαζόμαστε, αλλά η καινοτομία, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, θα κάνει τη μετάβαση φθηνότερη για τους καταναλωτές».

Η σημασία της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης

Καταλήγοντας, ο Birnbaum σημείωσε: «Η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης δεν εξαρτάται μόνο από φθηνή ενέργεια, αλλά και από καινοτόμες υποδομές και χαμηλούς φόρους. Για βιομηχανίες υψηλής ενεργειακής κατανάλωσης, είναι απαραίτητο να διασφαλίσουμε τιμές που θα τους κρατήσουν ανταγωνιστικούς σε παγκόσμιο επίπεδο». Η ηλεκτροδότηση της Ευρώπης, αν και δύσκολη, προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες για ένα βιώσιμο και ανταγωνιστικό μέλλον.

Διαβάστε ακόμη