Σε συνέντευξή της στο POLITICO, η Τερέζα Ριμπέρα (Teresa Ribera), εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κλίμα και τον ανταγωνισμό, προειδοποίησε ότι η πιθανή ανατροπή των αμερικανικών προσπαθειών για το κλίμα από τον Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να βλάψει την παγκόσμια πρόοδο και να επιτρέψει σε ανταγωνιστές όπως η Κίνα να κυριαρχήσουν στις καθαρές βιομηχανίες. Η Ριμπέρα τόνισε ότι ενώ η εγκατάλειψη των πράσινων πρωτοβουλιών των ΗΠΑ θα αποτελούσε πλήγμα, παρουσιάζει ευκαιρίες για άλλα έθνη να παρέμβουν και να ηγηθούν της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια.
Η Ριμπέρα, έχει αναλάβει τη διαχείριση της πράσινης μετάβασης της Ευρώπης και τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας εν μέσω αυξανόμενων προκλήσεων. Τόνισε τη σημασία της αποφυγής των λαθών του παρελθόντος, όπως οι καθυστερήσεις των δυτικών αυτοκινητοβιομηχανιών στην υιοθέτηση των ηλεκτρικών οχημάτων, οι οποίες επέτρεψαν στους Κινέζους κατασκευαστές να αποκτήσουν κυρίαρχη θέση. Η Ευρώπη, είπε, πρέπει να επιταχύνει την πρόοδό της στην καθαρή τεχνολογία, εξασφαλίζοντας παράλληλα δίκαιο ανταγωνισμό σε «ισότιμους όρους ανταγωνισμού».
Για τη διασφάλιση των ευρωπαϊκών βιομηχανιών, η ΕΕ στοχεύει στις αθέμιτες ξένες επιδοτήσεις, ιδίως από την Κίνα, μέσω του νέου κανονισμού για τις ξένες επιδοτήσεις. Το εργαλείο αυτό επιτρέπει στην ΕΕ να εμποδίζει συγχωνεύσεις ή να αποκλείει ξένες εταιρείες από δημόσιες συμβάσεις, εάν λαμβάνουν κρατικές ενισχύσεις που στρεβλώνουν την αγορά. Ωστόσο, η Ριμπέρα αναγνώρισε τις πρακτικές προκλήσεις της συλλογής επαρκών αποδεικτικών στοιχείων για την αποτελεσματική δράση. Εξέφρασε ενδιαφέρον για την ενίσχυση της συνεργασίας με τις αρχές ανταγωνισμού των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού.
Η Ριμπέρα υπογράμμισε την ανάγκη για οικονομική και κοινωνική σταθερότητα κατά τη διάρκεια της πράσινης μετάβασης της Ευρώπης. Υποστήριξε ότι οι επιχειρήσεις χρειάζονται προβλέψιμες πολιτικές για την προώθηση των επενδύσεων και της καινοτομίας, προειδοποιώντας για ανατροπές πολιτικής που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την οικονομική εμπιστοσύνη. Η σταθερότητα, είπε, είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων της Ευρώπης στον τομέα της καθαρής ενέργειας και τη διατήρηση της βιομηχανικής της ανταγωνιστικότητας.
Όσον αφορά τους κλιματικούς στόχους της ΕΕ, η Ριμπέρα επιβεβαίωσε την πρόταση της Επιτροπής για μείωση των εκπομπών κατά 90% έως το 2040, αλλά παραδέχτηκε ότι το μπλοκ θα χάσει την προθεσμία του Φεβρουαρίου του ΟΗΕ για την υποβολή του επικαιροποιημένου σχεδίου του για το κλίμα στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού. Διαβεβαίωσε ότι η Ευρώπη θα οριστικοποιήσει το σχέδιό της, συμπεριλαμβανομένου ενός στόχου για το 2035, μέχρι την επόμενη παγκόσμια σύνοδο κορυφής για το κλίμα τον Νοέμβριο του 2025.
Αναλογιζόμενη τις διπλές προτεραιότητες της Ευρώπης -την πράσινη και την ψηφιακή επανάσταση- η Ριμπέρα ζήτησε να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες για τους μετασχηματισμούς αυτούς, ώστε να διασφαλιστεί το οικονομικό μέλλον της Ευρώπης. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της αντιμετώπισης των κοινωνικών προβλημάτων και της διασφάλισης ότι οι πολίτες αισθάνονται ότι συμμετέχουν στη μετάβαση.
Αν και η Ριμπέρα αναγνώρισε τον πιθανό αντίκτυπο του Τραμπ, παρέμεινε αισιόδοξη για την ικανότητα της Ευρώπης να ηγηθεί της παγκόσμιας επανάστασης της καθαρής ενέργειας και να αποφύγει τη βιομηχανική στασιμότητα.
Διαβάστε ακόμη