Ο πλανήτης θερμαίνεται, αλλά το γεωπολιτικό τοπίο παγώνει, προειδοποίησε ο Επίτροπος της ΕΕ για το κλίμα, Βόπκε Χούκστρα (Wopke Hoekstra), σε συνέντευξή του στο POLITICO.

«Έχουμε ξεκάθαρα εισέλθει σε έναν γεωπολιτικό χειμώνα», δήλωσε ο Χούκστρα από το γραφείο του στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Μπερλεμόντ, περιγράφοντας «τρομερά δύσκολους γεωπολιτικούς καιρούς» που «θα επιδεινωθούν προτού βελτιωθούν τα επόμενα χρόνια».

Ο Χούκστρα δεν είναι νέος στις Βρυξέλλες, καθώς ανέλαβε επικεφαλής για το κλίμα της ΕΕ το 2023. Ωστόσο, πρόσφατα επιβεβαιώθηκε εκ νέου για τη θέση του στην Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, αρχίζοντας τη νέα του θητεία την 1η Δεκεμβρίου.

Για τον Ολλανδό Επίτροπο, ο οποίος επιβλέπει τις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα εκ μέρους της ΕΕ, τα επόμενα χρόνια αναμένονται δύσκολα, καθώς θα προσπαθεί να πείσει τον υπόλοιπο κόσμο να επιταχύνει τις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών που θερμαίνουν τον πλανήτη.

«Πραγματικά σημειώνουμε πρόοδο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στην εφαρμογή μέτρων εδώ, αλλά η Ευρώπη μόνη της δεν μπορεί να σώσει την κατάσταση», ανέφερε. «Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η υπερθέρμανση της Γης δεν έχει διακρίσεις. Δεν έχει σημασία από πού εκπέμπεται το CO₂. Επηρεάζει ολόκληρο τον πλανήτη».

Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ, καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Τραμπ υποσχέθηκε να διαλύσει τη νομοθεσία για το κλίμα του Τζο Μπάιντεν, να αυξήσει την παραγωγή ορυκτών καυσίμων και να αποσύρει εκ νέου τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών άνθρακα στον κόσμο, το διακύβευμα είναι τεράστιο.

Ο Χούκστρα αρνήθηκε να σχολιάσει τη μελλοντική αμερικανική κυβέρνηση, καθώς οι Βρυξέλλες προσπαθούν αρχικά να συμφιλιωθούν με τον νέο πρόεδρο, αντί να έρθουν σε αντιπαράθεση μαζί του.

Οι εκπομπές της ΕΕ αντιστοιχούν μόλις στο 6% της παγκόσμιας ρύπανσης

Ωστόσο, όσον αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ο Χούκστρα γνωρίζει πολύ καλά ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνη της, καθώς οι εκπομπές της ΕΕ αντιστοιχούν μόλις στο 6% της παγκόσμιας ρύπανσης.

«Ακόμα κι αν μηδενίσεις τις εκπομπές πίσω στην πατρίδα σου, αλλά δεν καταφέρεις να παρασύρεις και άλλους μαζί σου, εξακολουθείς να αντιμετωπίζεις όλα τα προβλήματα που βιώνουμε αυτή τη στιγμή. Έτσι, η διπλωματία, η χρήση κινήτρων και κυρώσεων, και η παροχή κινήτρων στους άλλους για να κάνουν περισσότερα είναι απολύτως απαραίτητη», δήλωσε, χωρίς να διευκρινίσει τις πιθανές κυρώσεις.

Μία «κύρωση» που η ΕΕ πρόκειται να επιβάλει παγκοσμίως είναι ο φόρος άνθρακα στα σύνορα, ο οποίος θα επιβάλει επιβαρύνσεις στους εισαγωγείς προϊόντων υψηλών εκπομπών από το 2026. Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από χώρες όπως η Βραζιλία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική, που έθεσαν επίσης το ζήτημα στην πρόσφατη διάσκεψη COP29 για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν.

Όσον αφορά τη διεθνή διπλωματία για το κλίμα, ο Χούκστρα τόνισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να «εμπλακεί» με όλες τις μεγάλες χώρες-εκπομπούς ρύπων, είτε πρόκειται για την Κίνα, τη Σαουδική Αραβία ή τις ΗΠΑ υπό την ηγεσία του Τραμπ.

Σημειώνοντας ότι οι οικονομίες των G20 ευθύνονται για τη συντριπτική πλειοψηφία των εκπομπών, ο Χούκστρα υποστήριξε πως είναι ζωτικής σημασίας να αυξήσουν τις κλιματικές τους φιλοδοξίες ενόψει της κρίσιμης συνόδου COP30 τον επόμενο χρόνο στη Βραζιλία.

«Έχει νόημα αυτή η ομάδα στο σύνολό της —συμπεριλαμβανομένων των Ευρωπαίων— να κάνει ένα βήμα μπροστά», είπε. «Δεν πρόκειται να αλλάξουμε την κατάσταση αν προσπαθούμε να φορτώσουμε το πρόβλημα σε άλλες χώρες με πολύ χαμηλότερες κατά κεφαλήν εκπομπές… Έτσι, όλοι πρέπει να συνεργαστούν».

Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και Εξωτερικών θέλει να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στους φιλόδοξους κλιματικούς στόχους της ΕΕ και στις ανάγκες της βιομηχανίας να παραμείνει ανταγωνιστική έναντι της Κίνας και των ΗΠΑ.

Ο Χούκστρα υποστήριξε ότι στα επόμενα πέντε χρόνια, οι Βρυξέλλες πρέπει να είναι «πολύ πιο ξεκάθαρες στο πώς θα συνδυάσουν τη πράσινη μετάβαση με ένα βιώσιμο επιχειρηματικό περιβάλλον».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει ότι «η βαριά βιομηχανία όχι μόνο θα επιβιώσει, αλλά θα ευημερήσει στην ευρωπαϊκή γη, ότι θα δώσουμε πολύ μεγαλύτερο χώρο στην καθαρή τεχνολογία και θα μετατρέψουμε τη μετάβαση σε μια θετική επιχειρηματική υπόθεση. Με αυτόν τον τρόπο, θα γεφυρώσουμε το χάσμα ανάμεσα στο κλίμα και την οικονομία».

Ακριβώς για αυτό, τόνισε, οι Βρυξέλλες πρέπει να παραμείνουν σταθερές στους κλιματικούς τους στόχους.

Διαβάστε ακόμη