Τα πρώτα έργα Ενεργειακού Κοινοτικού Ενδιαφέροντος («PECIs») εγκρίθηκαν στο Συμβούλιο Υπουργών της Ενεργειακής Κοινότητας στη Βιέννη. Με τη συμμετοχή του Επιτρόπου Ενέργειας Νταν Γιόργκενσεν (Dan Jørgensen) – η πρώτη του επίσημη συνεδρίαση εκτός Βρυξελλών – η συνεδρίαση ενέκρινε επίσης σύσταση με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις χώρες της Ενεργειακής Κοινότητας.

Περιλαμβάνοντας 5 έργα ηλεκτρικής ενέργειας και 1 έργο αποθήκευσης που αφορούν 7 μέλη της Ενεργειακής Κοινότητας (Ουκρανία, Μολδαβία, Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Σερβία και Κόσοβο), αυτός ο πρώτος κατάλογος PECI ακολουθεί την εφαρμογή του κανονισμού για το διευρωπαϊκό δίκτυο ενέργειας («TEN-E») στην Ενεργειακή Κοινότητα (με ορισμένες προσαρμογές) από τα τέλη του περασμένου έτους και έρχεται στο τέλος μιας αυστηρής διαδικασίας επιλογής. Τα οφέλη του καθεστώτος PECI είναι πολλαπλά – παρόμοια με το καθεστώς των έργων κοινού ενδιαφέροντος (PCIs), για έργα μεταξύ χωρών της ΕΕ, και των έργων αμοιβαίου ενδιαφέροντος (PMIs), για έργα μεταξύ μιας χώρας της ΕΕ και μιας γειτονικής χώρας. Πάνω απ’ όλα, το ίδιο το καθεστώς θεωρείται ως ετικέτα αυξημένης αξιοπιστίας, τα έργα επωφελούνται από την ταχύτερη αδειοδότηση και είναι επιλέξιμα για χρηματοδοτική στήριξη από την ΕΕ (μεταξύ άλλων στο πλαίσιο χρηματοδοτικών προγραμμάτων της ΕΕ που απαριθμούνται στον προσαρμοσμένο κανονισμό TEN-E).

Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης η δέσμη μέτρων για την ενσωμάτωση της ηλεκτρικής ενέργειας (Electricity Integration Package – EIP), τονίζοντας τη σημασία της μεταφοράς της στο εθνικό δίκαιο ως βασικού βήματος για την ενσωμάτωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας της Ενεργειακής Κοινότητας με την ΕΕ. Οι υπουργοί προέτρεψαν να ολοκληρωθεί η καθυστερημένη μεταφορά και εφαρμογή της EIP, με την υποστήριξη της Γραμματείας, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025. Το Συμβούλιο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που σημείωσαν τα διάφορα μέρη όσον αφορά την απεξάρτηση από τον άνθρακα στους ενεργειακούς τους τομείς και την οριστικοποίηση των εθνικών σχεδίων για την ενέργεια και το κλίμα (ΕΣΕΚ) για την καθοδήγηση των στόχων του 2030 και την προσέλκυση βασικών επενδύσεων. Η σύνοδος επαναβεβαίωσε την πρόθεση να προτείνει επικαιροποίηση του χάρτη πορείας για την απαλλαγή από τον άνθρακα (συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050), με σκοπό την πιθανή έγκρισή του το επόμενο έτος.

Διαβάστε ακόμη