Ο Νταν Γιόργκενσεν (Dan Jørgensen) έχει θέσει ως «κύρια προτεραιότητά» του την εκπόνηση ενός σχεδίου που θα διακόψει οριστικά όλους τους ενεργειακούς δεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία.

Στην πρώτη του συνέντευξη από την ανάληψη των καθηκόντων του, στο Politico, ως ο νέος επικεφαλής της ΕΕ στον τομέα της ενέργειας, ο Γιόργκενσεν προειδοποίησε ότι η ΕΕ παραπαίει στην πολυετή εκστρατεία της για την αποφυγή των ρωσικών καυσίμων και ότι χρειάζεται ένα σχέδιο για να επαναφέρει τα πράγματα σε σωστή τροχιά.

Επισήμανε την αύξηση των αγορών ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου από την ΕΕ ως ιδιαίτερο πρόβλημα – και ως αντιστροφή της πτωτικής πορείας του μπλοκ. Επιπλέον, πέντε χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να βασίζονται στη Ρωσία για πυρηνικά καύσιμα.

«Το ότι καταφέραμε να μειώσουμε την εξάρτησή μας σε τέτοιο βαθμό που καταφέραμε είναι πραγματικά ένα μεγάλο επίτευγμα», δήλωσε ο Γιόργκενσεν, μιλώντας από το γραφείο του στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Berlaymont, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.

Αλλά «είναι προφανές σε όλους ότι κάτι νέο πρέπει να συμβεί, διότι … τώρα αρχίζει να πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση», πρόσθεσε, λέγοντας ότι θα καταρτίσει «έναν απτό οδικό χάρτη που θα περιλαμβάνει αποτελεσματικά εργαλεία και μέσα για να μπορέσουμε να λύσουμε το υπόλοιπο μέρος του προβλήματος».

Ο Γιόργκενσεν δήλωσε ότι το σχέδιό του θα επικεντρωθεί «κυρίως στο φυσικό αέριο, αλλά και στο πετρέλαιο και τα πυρηνικά» και θα προσγειωθεί εντός των πρώτων 100 ημερών από την ανάληψη των καθηκόντων του, δίνοντας ουσιαστικά στον εαυτό του προθεσμία μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

Το σχέδιο αποτελεί το επόμενο βήμα στην τεράστια προσπάθεια της ΕΕ να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο τροφοδοτεί τη ζωή 450 εκατομμυρίων ανθρώπων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022. Το μπλοκ έχει ήδη επιβάλει γενική απαγόρευση στις θαλάσσιες εξαγωγές άνθρακα και πετρελαίου της Μόσχας, ενώ έχει μειώσει την εξάρτησή του από τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω αγωγών κατά περίπου τα δύο τρίτα.

Όμως οι προσπάθειες έχουν σταματήσει τους τελευταίους μήνες. Το 2024, η ΕΕ αναμένεται μάλιστα να εισάγει περίπου 10% περισσότερο LNG από τη Ρωσία από ό,τι το 2023, σύμφωνα με την πλατφόρμα εμπορευμάτων Kpler.

Οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση αυτών των εναπομεινάντων δεσμών δεν θα είναι εύκολες.

Οποιοδήποτε σχέδιο για την εξάλειψη της ρωσικής ενέργειας από το μπλοκ μέχρι το 2027 – η άτυπη προθεσμία που έθεσε το μπλοκ μετά τον ολοκληρωτικό πόλεμο – είναι πιθανό να προκαλέσει ισχυρή αντίσταση από τις χώρες που εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη Μόσχα για εισαγωγές. Ειδικότερα, η Ουγγαρία και η Σλοβακία – με επικεφαλής τους ρωσόφιλους ηγέτες Βίκτορ Ορμπάν και Ρόμπερτ Φίκο – έχουν ιστορικά αντιταχθεί σε νέους ενεργειακούς περιορισμούς.

Ο Γιόργκενσεν επεσήμανε την εμπειρία του ως υπουργός Κλίματος της Δανίας το 2022, όταν συμμετείχε σε οκτώ έκτακτες συνόδους κορυφής των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, καθώς το μπλοκ αντιμετώπιζε μια σαρωτική κρίση στις τιμές του φυσικού αερίου.

Αυτές οι διαπραγματεύσεις, είπε, του έδωσαν «κάποια εμπειρία στη συνεργασία με συναδέλφους … λαμβάνοντας υπόψη [ότι] υπάρχουν διαφορετικές συνθήκες».

Θα έχει επίσης σημαντική πολιτική υποστήριξη πίσω από την προσπάθειά του. Μόλις αυτή την εβδομάδα, 10 πρωτεύουσες της ΕΕ ζήτησαν από κοινού την επιβολή κυρώσεων στους τομείς της Μόσχας για τα πυρηνικά και το LNG.

Η πρόταση του Γιόργκενσεν θα προσγειωθεί επίσης πιθανότατα εβδομάδες μετά τη λήξη μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας διαμετακόμισης φυσικού αερίου που επιτρέπει κυρίως στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης να συνεχίσουν να εισάγουν ρωσικό αέριο μέσω αγωγού μέσω της Ουκρανίας. Ενώ πολλές χώρες συζητούν πιθανές λύσεις για να διατηρήσουν τη ροή του φυσικού αερίου, ο Γιόργκενσεν δήλωσε ότι αναμένει ότι η συμφωνία θα λήξει.

«Προετοιμαζόμαστε για την κατάσταση ότι θα τελειώσει και … είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό για εμάς να έχουμε αυτόν τον οδικό χάρτη πολύ σύντομα», δήλωσε, απηχώντας τη μακροχρόνια θέση του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ σχετικά με τη συμφωνία Μόσχας-Κιέβου το 2019.

Η σχέση της ΕΕ με τις Ηνωμένες Πολιτείες υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ θα παίξει επίσης ρόλο στο ενεργειακό έργο του Γιόργκενσεν, δεδομένου ότι η Ευρώπη στηρίχθηκε στις ΗΠΑ για υγροποιημένο φυσικό αέριο καθώς απομακρύνθηκε από τη Ρωσία. Οι ΗΠΑ είναι τώρα ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου του μπλοκ.

Οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου θα είναι «σίγουρα ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να συζητήσουμε» με την επερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση, δήλωσε ο Γιόργκενσεν.

Διαβάστε ακόμη