Τη λήψη τελικής επενδυτικής απόφασης για να προχωρήσει δύο από τα πρώτα έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε η Equinor. Τα έργα που θα υλοποιήσει η εταιρεία από τη Νορβηγία, μαζί με συνεργάτες της, είναι τα “Northern Endurance Partnership (NEP)” και “Net Zero Teesside Power (NZT Power)”, τα οποία βρίσκονται στο Teesside.

Η Equinor επισήμανε πως το έργο NEP θα μεταφέρει και θα αποθηκεύει έως 4 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως αρχικά, επεκτεινόμενο σε 23 εκατομμύρια τόνους έως το 2035, με έργα όπως ένας υπεράκτιος αγωγός 145 χλμ. και εγκαταστάσεις έγχυσης CO2 σε αλατούχο υδροφορέα 1.000 μέτρα κάτω από τον βυθό. Όσον αφορά στο NZT Power, θα είναι ένα εργοστάσιο φυσικού αερίου με δέσμευση άνθρακα, που θα παράγει 742 MW ενέργειας και θα δεσμεύει έως 2 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως, εξυπηρετώντας περίπου 1 εκατομμύριο νοικοκυριά.

Η Irene Rummelhoff, εκτελεστική αντιπρόεδρος Marketing, Midstream και Processing της Equinor, δήλωσε πως «Η πρόοδος αυτών των πρώτων έργων CCS δείχνει τη δέσμευση της βιομηχανίας και της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για την απανθρακοποίηση της πιο ρυπογόνου περιοχής της χώρας. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε για την υλοποίησή τους, με λειτουργία από το 2028».

Από την πλευρά του, ο Alex Grant, διευθυντής της Equinor για το Ηνωμένο Βασίλειο, σχολίασε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι βασική αγορά για την Equinor. Με αυτά τα έργα, συμβάλλουμε στην απανθρακοποίηση των βιομηχανικών κέντρων και στην επίτευξη των στόχων για μηδενικές εκπομπές, δημιουργώντας παράλληλα θέσεις εργασίας και εφοδιαστική ανάπτυξη».

Η δραστηριοποίηση της Equinor στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τέλος, υπενθυμίζεται πως η Equinor, η οποία έχει ιστορία άνω των 40 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο, προμηθεύει το 25% των αναγκών της χώρας σε φυσικό αέριο και επενδύει σε ανανεώσιμες και χαμηλών εκπομπών τεχνολογίες. Με στόχο μείωση εκπομπών κατά 50% και 50% επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια έως το 2030, προγραμματίζει να αυξήσει τη χωρητικότητα μεταφοράς και αποθήκευσης CO2 σε 30-50 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2035.

Διαβάστε ακόμη