Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε την κατάσταση στην Ουκρανία σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Πρόεδρο της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο. Ο Πούτιν είπε στον Ορμπάν ότι η πολιτική του Κιέβου συνεχίζει να αποκλείει τη δυνατότητα μιας ειρηνικής διευθέτησης της σύγκρουσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην οποία δεν αναφέρεται πότε έγινε η τηλεφωνική επικοινωνία. Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν επίσης το διμερές εμπόριο και την οικονομική συνεργασία, καθώς και την περαιτέρω προώθηση κοινών ενεργειακών προγραμμάτων, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η Ουγγαρία της κυβέρνησης του Βίκτορ Ορμπάν αποτελεί σημαντικό σύμμαχο της Ρωσίας. Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο μήνα, ο Βίκτορ Ορμπάν είχε τα εξής: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επανεξετάσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, καθώς διατηρούν τις τιμές της ενέργειας σε υψηλά επίπεδα, εμποδίζοντας την οικονομική ανταγωνιστικότητα του μπλοκ». «Οι τιμές της ενέργειας πρέπει να μειωθούν με κάθε μέσο. Αυτό σημαίνει ότι οι κυρώσεις πρέπει να επανεξεταστούν, διότι με την τρέχουσα πολιτική κυρώσεων, οι τιμές της ενέργειας δεν θα μειωθούν», συνέχισε, μιλώντας στο ουγγρικό δημόσιο ραδιόφωνο. Ο Όρμπαν επίσης είχε δηλώσει ότι οι αμερικανικές εταιρείες πληρώνουν το ένα τέταρτο του ποσού που οι ευρωπαϊκές αντίστοιχες εταιρείες τους δαπανούν για φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα, ένα μειονέκτημα που δεν μπορεί να ξεπεραστεί με άλλα μέσα.
Ο Ορμπάν σταθερός σύμμαχος του Πούτιν
Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις αρχές του 2022, ο Όρμπαν έχει αναδειχθεί σε ηχηρό επικριτή των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Μόσχας και της οικονομικής και στρατιωτικής υποστήριξης του μπλοκ προς τον γείτονά της. Ενώ οι χώρες της δυτικής Ευρώπης έχουν καταβάλει σοβαρές προσπάθειες να απεξαρτηθούν από τη ρωσική ενέργεια, η αποκλεισμένη από τη θάλασσα Ουγγαρία λαμβάνει το 80-85% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία, ενώ το 80% των προμηθειών αργού πετρελαίου προέρχεται επίσης από τον πρώην κομμουνιστή σύμμαχό της.
Διαβάστε ακόμη
- ΔΕΗ: Ξεκινά την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ στην Ιταλία
- Λαύριο και Άσπρα Σπίτια οι υποψήφιες περιοχές για τις μεγάλες μονάδες αφαλάτωσης
- Metlen: Το σχέδιο για πράσινη «δύναμη πυρός» 2,7 GW στην Ελλάδα